δελτιο τυπου, αθηνα 23.06.2020

Θέμα: Επιστολή του Βουλευτή Φωκίδας, κ. Ιωάννη Δ. Μπούγα, προς τον Υφυπουργό Κοινής Αγροτικής Πολιτικής

  Ο Βουλευτής Φωκίδας με επιστολή του προς τον Υφυπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, κ. Κωνσταντίνο Σκρέκα, σε συνέχεια της σχετικής συνάντησής τους στο Υπουργείο, την 17.02.2020, του ζήτησε να αναλάβει προσωπικά την άμεση διευθέτηση των εκκρεμοτήτων για την πρόοδο τόσο του Εγγειοβελτιωτικού Έργου Πεδιάδας Μόρνου, όσο και του Ταμιευτήρα Τολοφώνας στη θέση Χαρμίσκο και Αρδευτικού Δικτύου του Δήμου Δωρίδος, Π.Ε. Φωκίδας.

δελτιο τυπου, αθηνα 02.06.2020


Θέμα:
Συνάντηση του Βουλευτή Φωκίδας, Ιωάννη Δ. Μπούγα, με τον Υπουργό Ναυτιλίας και τον Αρχηγό του Λιμενικού Σώματος

 

  Ο Βουλευτής Φωκίδας, κ. Ιωάννης Μπούγας, συναντήθηκε σήμερα με τον Υπουργό Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτικής, κ. Ιωάννη Πλακιωτάκη και τον Αρχηγό του Λιμενικού Σώματος (Λ.Σ.) και της Ελληνικής Ακτοφυλακής, κ. Θεόδωρο Κλιαρη.

  Στον Υπουργό και τον Αρχηγό παρουσίασε τους εκπροσώπους της εταιρείας με την επωνυμία «Diving Status Underwater Services», κ.κ. Ευσταθία Ληξουργιώτη και Ιωάννη Ληξουργιώτη, οι οποίοι κατέθεσαν έγγραφη πρόταση παροχής εξειδικευμένων υπηρεσιών επισκευής πλοίων του Λ.Σ., χωρίς κανένα αντάλλαγμα.

  Η εν λόγω εταιρεία αναλαμβάνει υποβρύχιες εργασίες επισκευής και συντήρησης πλοίων στην Ελλάδα και παγκοσμίως, διαθέτει υποσταθμούς σε διάφορα σημεία του κόσμου και εξυπηρετεί την ελληνόκτητη και παγκόσμια ναυτιλία για περισσότερα από 40 χρόνια. Διαθέτει τεχνογνωσία, έμπειρο εργατικό δυναμικό και τεχνολογικά εξελιγμένο εξοπλισμό, προκειμένου να προβαίνει σε επισκευές σε οποιοδήποτε σημείο. Ο Υπουργός και ο Αρχηγός Λ.Σ. ευχαρίστησαν θερμά τους εκπροσώπους της εταιρείας για την ανιδιοτελή προσφορά τους, καθώς και τον κ. Μπούγα, και δήλωσαν θα προβούν άμεσα στη διοικητική διαδικασία αποδοχής της πρότασης.

  Επιπλέον, ο Βουλευτής Φωκίδας ζήτησε τη διάθεση ενός πλοίου του Λ.Σ., το οποίο πρότεινε να ελλιμενίζεται στα Τριζόνια, προκειμένου να συμβάλλει στην αστυνόμευση του Δυτικού Κορινθιακού. Η διάθεση του πλοίου θα προγραμματιστεί στο αμέσως προσεχές χρονικό διάστημα.

  Τέλος, ο Βουλευτής ενημερώθηκε για τη διαδικασία δρομολόγησης πλοίων στη γραμμή Άγιος Νικόλαος-Τριζόνια-Αίγιο και έλαβε από τον Υπουργό τη διαβεβαίωση ότι το Υπουργείο στο πλαίσιο των αρμοδιοτήτων του, όπως έπραξε μέχρι σήμερα, θα παράσχει κάθε δυνατή διευκόλυνση για τη δρομολόγηση πλοίων στη γραμμή αυτή.

ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ, ΑΘΗΝΑ 22.05.2020

ΘΕΜΑ: Χορήγηση νέου υδροφόρου οχήματος στην Πυροσβεστική Υπηρεσία Φωκίδας

     Άμεση υπήρξε η ανταπόκριση του Υπουργού Προστασίας του Πολίτη, κ. Μιχάλη Χρυσοχοϊδη, στο αίτημα των Πυροσβεστικών Υπηρεσιών της Φωκίδας για προμήθεια ενός επιπλέον οχήματος, κατάλληλου να επιχειρεί σε συνθήκες, όπως αυτές που επικρατούν στον παραδοσιακό ελαιώνα και την ορεινή ζώνη του νομού για την κατάσβεση πυρκαγιών.

    Την ανάγκη αυτή είχε επισημάνει ο Βουλευτής Φωκίδας, κ. Ιωάννης Δ. Μπούγας, κατά τη συνάντησή του με τον Υπουργό την 20η Μαίου 2020 και είχε ζητήσει την άμεση χορήγηση του οχήματος.

    Ο κ. Χρυσοχοϊδης ενημέρωσε τον κ. Μπούγα ότι τις προσεχείς ημέρες ο Διοικητής της Πυροσβεστικής Υπηρεσίας Άμφισσας θα παραλάβει το όχημα, προκειμένου να το διαθέσει κατάλληλα.

    Η προστασία του περιβάλλοντος, της περιουσίας των πολιτών και του δασικού μας πλούτου αποτελεί ύψιστη προτεραιότητα.  

ανακοινωση, αθηνα 22.05.2020

ΘΕΜΑ: Προχωράει κανονικά η εφαρμογή του αναπτυξιακού νόμου

    Ο πρώτος κύκλος υποβολής αιτήσεων για ένταξη στον αναπτυξιακό νόμο έληξε και θα εγκριθούν περίπου 2.000 αιτήσεις, δηλαδή σχεδόν όλες. Δρομολογήθηκε ήδη ο νέος κύκλος για τη γενική επιχειρηματικότητα, ύψους 350 εκατ. Ευρώ, και για την επιχειρηματικότητα πολύ μικρών και μικρών επιχειρήσεων, ύψους 150 εκατ. ευρώ. Σημειώνεται, ότι οι ευρωπαϊκές Αρχές έδωσαν έγκριση για πρόσθετη ενίσχυση των επενδυτικών σχεδίων ύψους 2,7 δισ. ευρώ.

    Αυξήθηκε έτσι το περιθώριο για φορολογικές απαλλαγές, αλλά και για ρευστό χρήμα σε επιχειρήσεις που υλοποιούν αναπτυξιακά σχέδια σε ποσοστό μεγαλύτερο από το 100%.

    Σημειώνεται ακόμη ότι από τον Μάρτιο μέχρι σήμερα εγκρίθηκαν 4 νέα έργα ΣΔΙΤ, ύψους 365 εκατ., ενώ τον Ιούνιο δημοπρατούνται άλλα 8 έργα ύψους 1,5 δισ. ευρώ. Επιπλέον, έχουν εγκριθεί νέες στρατηγικές επενδύσεις, ύψους 700 εκατ. ευρώ έως το τέλος του χρόνου, καθώς και νέες επενδύσεις στις ανανεώσιμες πηγές ενέργειας, ύψους 80 εκατ. ευρώ. Μπαίνουν επίσης σε άμεσο προγραμματισμό 40 μεγάλα έργα συνολικού προϋπολογισμού 6 δισ. ευρώ.

δελτιο τυπου - αθηνα 20.05.2020

Θέμα: Συνάντηση του Βουλευτή Φωκίδας, Ιωάννη Δ. Μπούγα, με τον Υπουργό Προστασίας του Πολίτη

  Ο Βουλευτής Φωκίδας, συναντήθηκε σήμερα με τον Υπουργό Προστασίας του Πολίτη, κ. Μιχάλη Χρυσοχοΐδη. Αντικείμενο της συνάντησης ήταν τα θέματα αρμοδιότητάς του, που αφορούν κυρίως τη Φωκίδα.

  Ο Βουλευτής έθεσε τα αιτήματα του προσωπικού της Αστυνομίας, της Πυροσβεστικής και των Φυλακών, όπως αυτά του είχαν παρουσιαστεί κατά τις συναντήσεις που προηγήθηκαν με τους αντίστοιχους φορείς.

  Ως αμέσου ενδιαφέροντος ζητήματα, ανέφερε στον Υπουργό την προμήθεια της Πυροσβεστικής Υπηρεσίας με νέα οχήματα, την επανασύσταση των Αστυνομικών Τμημάτων Δελφών και Γραβιάς, καθώς επίσης την ενίσχυση της Αστυνομικής Διεύθυνσης Φωκίδας με προσωπικό. Ο Υπουργός δήλωσε ότι εξετάζει, κατά προτεραιότητα, θετικά όλα τα ανωτέρω ζητήματα και ότι σύντομα πρόκειται να προγραμματιστεί επίσκεψη στον νομό.

ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ - ΑΘΗΝΑ, 20.05.2020

Θέμα : Πώς η Κυβέρνηση αντιμετωπίζει το πρόβλημα της υπερχρέωσης νοικοκυριών και επιχειρήσεων και προστατεύει την πρώτη κατοικία

  Η Κυβέρνηση, παράλληλα με την προστασία της δημόσιας υγείας, τη στήριξη των εργαζομένων και των εργοδοτών που πλήττονται από την κρίση, συνέχισε και την προσπάθεια αντιμετώπισης του μεγάλου κοινωνικού και οικονομικού προβλήματος που κληρονόμησε, της υπερχρέωσης νοικοκυριών και επιχειρήσεων.

  Προς αυτή την κατεύθυνση, τους δύο τελευταίους μήνες, που η χώρα είχε μπει σε κατάσταση lockdown, προέβη στις εξής ενέργειες:

  α. Προέβλεψε, με την έκδοση Πράξης Νομοθετικού Περιεχομένου, τη διευκόλυνση των ιδιωτών, ελεύθερων επαγγελματιών και επιχειρήσεων, μέσω της αυτόματης τρίμηνης αναστολής καταβολής δόσεων στο πλαίσιο των ρυθμίσεων των ν. 4469/17, 4605/19 και 3869/10. Οφειλέτες που δεν περιλαμβάνονται στις ανωτέρω ρυθμίσεις δύνανται να επωφεληθούν της τρίμηνης αυτής αναστολής κατόπιν αίτησής τους και αξιολόγησης από τον πιστωτή.

  β. Επιπλέον, σε συνεννόηση με τις τράπεζες και τους διαχειριστές δανείων, υφίσταται διευκόλυνση των συνεπών επιχειρήσεων των οποίων η λειτουργία έχει επηρεαστεί από την υγειονομική κρίση, μέσω της μετάθεσης της καταβολής μέρους ή και του συνόλου των δόσεων του κεφαλαίου (χρεολύσια) των δανείων τους για χρονική περίοδο έξι μηνών και άνω.

  γ. Παρέτεινε τον υφιστάμενο νόμο για την προστασία της κύριας κατοικίας για 3 ακόμη μήνες, έως το τέλος Ιουλίου 2020, συνυπολογίζοντας ότι, εξαιτίας της υγειονομικής κρίσης, οι δυνητικοί δικαιούχοι αδυνατούν να υλοποιήσουν τις διαδικασίες υποβολής αίτησης, καθώς και τη νέα οικονομική πραγματικότητα. Έτσι, η αρχική διάρκεια των 6 μηνών που προέβλεπε η Κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ και έληγε στις 31 Δεκεμβρίου 2019 παρατάθηκε, συνολικά, κατά 7 μήνες από την Κυβέρνηση της Νέας Δημοκρατίας, ώστε να δοθεί μια τελευταία ευκαιρία αξιοποίησης του ισχύοντος πλαισίου σε όσους το επιθυμούν.

  δ. Σχεδιάζει και θα υλοποιήσει ένα νέο πρόγραμμα υποστήριξης δανειοληπτών, στο οποίο το Κράτος θα επιδοτεί, για ορισμένο χρονικό διάστημα, σημαντικό μέρος των μηνιαίων δόσεων όσων πλήττονται από τις συνέπειες του κορωνοϊού, και έχουν δάνεια με υποθήκη στην κύρια κατοικία. Με το πρόγραμμα αυτό:

  ε. Ενισχύονται, για πρώτη φορά, οι συνεπείς δανειολήπτες με εξυπηρετούμενα δάνεια, οι οποίοι έχουν πληγεί από την πανδημία.

  στ. Υποστηρίζεται το σύνολο των δανειοληπτών που επλήγησαν από την υγειονομική κρίση και έχουν «κόκκινο» δάνειο, ακόμη και μετά το τέλος του 2018. Καλλιεργείται η κουλτούρα πληρωμών. Αποτρέπεται η εκμετάλλευση του νέου πλαισίου από στρατηγικούς κακοπληρωτές. Περιορίζεται ο κίνδυνος δημιουργίας μιας νέας γενιάς «κόκκινων» δανείων. Ενισχύεται η κοινωνική συνοχή και καλύπτονται πολλαπλάσιοι δανειολήπτες σε σχέση με το υφιστάμενο πλαίσιο.

  ζ. Συνεχίζει να επεξεργάζεται ένα νέο θεσμικό πλαίσιο ρύθμισης χρεών, το οποίο θα αντικαταστήσει όλα τα επιμέρους εργαλεία ρύθμισης οφειλών που υπάρχουν σήμερα. Πλαίσιο, που θα περιλαμβάνει τη δυνατότητα συνολικής ρύθμισης και αναδιάρθρωσης όλων των χρεών· παροχής δεύτερης ευκαιρίας για υπερχρεωμένους δανειολήπτες οι οποίοι αδυνατούν να εξυπηρετήσουν τις οφειλές τους· πτώχευσης και παροχής δεύτερης ευκαιρίας και στα φυσικά πρόσωπα, πέραν των νομικών, πρόνοιες για δανειολήπτες που ανήκουν σε ευάλωτες κοινωνικά ομάδες και εντοπισμό των στρατηγικών κακοπληρωτών.

  η. Καθ’ όλη τη διάρκεια της υγειονομικής κρίσης: διατήρησε σε πλήρη λειτουργία την Ηλεκτρονική Πλατφόρμα της προστασίας της κύριας κατοικίας και παρουσιάζει, στη 2η Έκθεση Προόδου, τα συγκεντρωτικά στοιχεία για την πορεία εξέλιξης των αιτήσεων το τελευταίο δίμηνο. Μέσω της Ειδικής Γραμματείας Διαχείρισης Ιδιωτικού Χρέους, συνέχισε να εξυπηρετεί τους αιτούντες δανειολήπτες, είτε μέσω της ηλεκτρονικής γραμμής υποστήριξης (helpdesk) είτε μέσω τηλεφωνικής επικοινωνίας με 49 Κέντρα και Γραφεία Ενημέρωσης και Υποστήριξης Δανειοληπτών (4 λειτούργησαν εν μέσω της υγειονομικής κρίσης). Συγκεκριμένα: Από τον Ιούλιο του 2019 μέχρι τα μέσα Μαΐου, υποβλήθηκαν στην πλατφόρμα πάνω από 4.000 αιτήσεις, αυξημένες κατά 40% το τελευταίο δίμηνο. Αριθμός που θα ήταν μικρότερος, αν η σημερινή Κυβέρνηση δεν είχε προχωρήσει σε πολλές και σημαντικές νομοθετικές και λειτουργικές βελτιώσεις, καθώς και στην άμεση ενεργοποίηση της κρατικής επιδότησης. Μέσω της πλατφόρμας, από τις 13 Μαρτίου, όταν και ξεκίνησαν τα περιοριστικά μέτρα λόγω του κορωνοϊού, έχουν υποβληθεί 653 νέες προτάσεις ρύθμισης από τις τράπεζες και τους διαχειριστές δανείων προς τους δανειολήπτες. Έτσι, ο συνολικός αριθμός ανέρχεται πλέον στις 1.897.

  Να σημειωθεί, ότι σε όλες αυτές τις προτάσεις περιλαμβάνεται κρατική επιδότηση, η οποία φτάνει έως 50% στη δόση του δανείου, ενώ υπάρχει και η δυνατότητα διαγραφής οφειλών. Μέχρι σήμερα, έχει εγκριθεί κρατική επιδότηση μέχρι τη συνολική εξόφληση των δόσεων αποπληρωμής των δανείων που ρυθμίστηκαν, ύψους 20,4 εκατ. ευρώ, ενώ έχει πραγματοποιηθεί διαγραφή οφειλών σε δάνεια ύψους 9,8 εκατ. ευρώ.

  Ήδη, μέχρι τα μέσα Μαΐου, 1.148 δανειολήπτες – ήτοι 535 περισσότεροι το τελευταίο δίμηνο και 1.024 από το τέλος του προηγούμενου έτους – έχουν ανταποκριθεί θετικά στις προτάσεις που έχουν γίνει και έχουν διασώσει την κύρια κατοικία τους.

  Επιπλέον, μέχρι το τέλος Μαρτίου, όταν και άρχισε να εφαρμόζεται η δυνατότητα αναστολής χρεολυσίων και δόσεων, ρυθμίστηκαν από τράπεζες και διαχειριστές δανείων, με τη χρήση όλων των διαθέσιμων εργαλείων, περίπου 200.000 δάνεια.


ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ - ΑΜΦΙΣΣΑ, 13.05.2020

Θέμα: Tο πρόγραμμα της επιστρεπτέας προκαταβολής – τα ψέματα του ΣΥΡΙΖΑ

  Σε εξέλιξη βρίσκεται το πρόγραμμα της Κυβέρνησης για την επιστρεπτέα προκαταβολή. Το συνολικό ύψος της επιστρεπτέας προκαταβολής -στην πρώτη φάση- φτάνει το 1 δισ. ευρώ και θα καλύψει περίπου 90.000 επιχειρήσεις. Στις 10 Μαΐου πιστώθηκε στους τραπεζικούς λογαριασμούς 8.652 δικαιούχων ποσό συνολικού ύψους 55,5 εκατ. ευρώ. Η δεύτερη καταβολή θα γίνει την Παρασκευή, 15 Μαΐου, και οι επόμενες την προσεχή εβδομάδα. Θα ακολουθήσει και δεύτερος γύρος επιστρεπτέας προκαταβολής, τον Ιούνιο.

  Επισημαίνεται -και είναι δείγμα του ενδιαφέροντος της Κυβέρνησης για τον κόσμο της εργασίας- ότι οι επιχειρήσεις που θα αξιοποιήσουν το χρηματοδοτικό σχήμα της επιστρεπτέας προκαταβολής υποχρεούνται να διατηρήσουν έως την 31η Οκτωβρίου 2020 τον αριθμό των εργαζομένων που απασχολούσαν στις 30 Μαρτίου 2020.

  Τα ποσά που παίρνουν είναι ανάλογα με τον αριθμό των εργαζόμενων που απασχολούν. Η επιστροφή τους θα αρχίσει το 2022 -υπάρχει δηλαδή περίοδος χάριτος μέχρι τις 31/12/2021- και θα γίνει σε 40 ισόποσες μηνιαίες δόσεις. Το επιτόκιο είναι το βασικό επιτόκιο που ορίζεται από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή για την Ελλάδα, προσαυξημένο κατά 109 μονάδες βάσης. Δηλαδή, με σημερινά δεδομένα, κάτω του 1%. Όσες επιχειρήσεις έχουν πάρει προέγκριση θα πρέπει, έως την Παρασκευή, 15 Μαΐου, να συμπληρώσουν και να οριστικοποιήσουν την Αίτηση Χορήγησης και, σε περίπτωση που επιθυμούν να λάβουν μικρότερο ποσό από αυτό που προεγκρίθηκε, να επιλέξουν το τελικό ποσό.

  O ΣΥΡΙΖΑ και οι αρμόδιοι Τομεάρχες του ζουν σε παράλληλο σύμπαν. Είτε δεν ξέρουν και δεν θέλουν να μάθουν τι γίνεται είτε σκόπιμα διαστρεβλώνουν την πραγματικότητα.

  Τα γεγονότα έχουν ως εξής:

1. Χθες πιστώθηκε η επιστρεπτέα προκαταβολή, συνολικού ύψους 55,5 εκατ. ευρώ σε 8.652 επιχειρήσεις. Αυτό δεν είναι το σύνολο των επιχειρήσεων που θα χρηματοδοτηθούν! Ήδη, μέχρι το βράδυ, ο συγκεκριμένος αριθμός επιχειρήσεων είχε υπερβεί τις 22.300 οριστικοποιημένες αιτήσεις.

2. Το ελάχιστο ποσό ενίσχυσης σε μια επιχείρηση ανέρχεται στις 2.000 ευρώ κι αφορά επιχειρήσεις χωρίς εργαζόμενο. Ο ισχυρισμός του ΣΥΡΙΖΑ ότι μία επιχείρηση με τζίρο 400.000 ευρώ και 4 εργαζόμενους λαμβάνει 933 ευρώ είναι παντελώς ψευδής. Η επιχείρηση αυτή θα λάβει κατ’ ελάχιστο 4.000 ευρώ, ενώ ανάλογα με την πτώση του τζίρου και τα στοιχεία των εισροών της, μπορεί να λάβει πολλαπλάσια ποσά.

3. Το συνολικό ύψος της επιστρεπτέας προκαταβολής στην πρώτη αυτή φάση θα ανέλθει στο 1 δισ. ευρώ, ενώ τον Ιούνιο θα ακολουθήσει δεύτερος κύκλος με επιπλέον 1 δισ. ευρώ.

  Καλό θα ήταν στον ΣΥΡΙΖΑ να παρακολουθούν την ειδική ιστοσελίδα της Ανεξάρτητης Αρχής Δημοσίων Εσόδων, που περίπου κάθε τέσσερις ώρες επικαιροποιεί τα στοιχεία για την επιστρεπτέα προκαταβολή, για να μην συλλαμβάνονται ψευδόμενοι.

ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ - ΑΜΦΙΣΣΑ, 07.05.2020

Θέμα: Τουριστικές επιχειρήσεις Φωκίδας και πανδημία

  Τα προβλήματα που αντιμετωπίζουν οι τουριστικές επιχειρήσεις της Φωκίδας, εξαιτίας της πανδημίας, συζητήθηκαν σε συνάντηση του Βουλευτή Φωκίδας Ιωάννη Δ. Μπούγα με τους εκπροσώπους της Ένωσης Ξενοδόχων Δελφών.

  Για την επανεκκίνηση του Τουρισμού η Κυβέρνηση προετοιμάζει συγκροτημένο σχέδιο, βασικοί άξονες του οποίου είναι :

1. Υγειονομικός άξονας: Προετοιμάζονται, σε συνεργασία με τον ΕΟΔΥ, πρωτόκολλα για τα ξενοδοχεία, τις μαρίνες, τα αεροπλάνα κ.λπ., τα οποία θα τεθούν τις αμέσως επόμενες ημέρες σε διαβούλευση με τους κοινωνικούς εταίρους.

2. Οικονομικός άξονας: Προετοιμάζονται κοστολογημένα μέτρα από τα Υπουργεία Οικονομικών, Ανάπτυξης-Επενδύσεων και Εργασίας.

3. Διπλωματικός άξονας: Ομάδες εργασίας συνεργάζονται με συγκεκριμένες χώρες, για να μπορέσουμε να ανοίξουμε τα σύνορά μας το συντομότερο δυνατόν.

4. Προβολή της χώρας: Τις επόμενες εβδομάδες θα είναι έτοιμη μια νέα διαφημιστική καμπάνια.

5. Πέμπτος άξονας: Επαφές με τους tour operators και με τα διεθνή μέσα.

 Κατά την εκπόνηση του σχεδίου, θα εξειδικευθούν οι ειδικότερες, τοπικής φύσεως παρεμβάσεις, που θα απαιτηθούν για τις τουριστικές επιχειρήσεις της Φωκίδας. 

ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ - ΑΜΦΙΣΣΑ, 04.05.2020

Θέμα: Τα νέα μέτρα της Κυβέρνησης για την οικονομική στήριξη επιχειρήσεων, εργαζόμενων και ανέργων

     Η Κυβέρνηση παρατείνει την εφαρμογή μέτρων που ίσχυαν για τον Απρίλιο και παράλληλα προετοιμάζει πρόσθετα μέτρα. Συγκεκριμένα, έχει ήδη αποφασιστεί:

1. Να συνεχιστεί η αποζημίωση ειδικού σκοπού για όσους εργαζόμενους παραμείνουν σε καθεστώς προσωρινής αναστολής της σύμβασής τους, σε συνάρτηση με το χρονικό διάστημα που θα διαρκέσει η αναστολή. Οι επιχειρήσεις που κάνουν χρήση του μέτρου αυτού υποχρεούνται να μην προβούν σε μειώσεις του προσωπικού τους, ώστε να διασφαλίζεται η διατήρηση των θέσεων εργασίας και του είδους της σύμβασης εργασίας.

2. Να παραταθούν και τον Μάιο οι αναστολές βεβαιωμένων οφειλών προς την εφορία και τα ασφαλιστικά ταμεία, για το σύνολο των μέχρι σήμερα πληττόμενων επιχειρήσεων.

3. Να παραταθεί και τον Μάιο η έκπτωση 40% στα ενοίκια επαγγελματικής στέγης για τις επιχειρήσεις, πρώτης κατοικίας για τα νοικοκυριά και φοιτητικής για τα παιδιά εργαζομένων που πλήττονται από την κρίση.

4. Να προχωρήσει -ανάλογα και με τη χρονική στιγμή υλοποίησης των σχετικών ευρωπαϊκών αποφάσεων- στη θέσπιση μηχανισμού υποστήριξης της απασχόλησης με τη μορφή οικονομικής ενίσχυσης της εργασίας, αξιοποιώντας πρωτίστως, το νέο ευρωπαϊκό πρόγραμμα SURE.

5. Να δρομολογήσει, μέσα στους επόμενους δύο μήνες, ένα ακόμη πρόγραμμα επιστρεπτέας προκαταβολής, στο οποίο μπορούν να συμμετάσχουν όλες οι επιχειρήσεις.

6. Να βάλει σε εφαρμογή, εντός του Μαΐου, στοχευμένες κλαδικές πολιτικές, σε τομείς που υφίστανται τα μεγαλύτερα οικονομικά πλήγματα, όπως είναι, ενδεικτικά, ο τουρισμός, οι μεταφορές και τμήματα του πρωτογενούς τομέα.

7. Να παρατείνει την προστασία της πρώτης κατοικίας, όπως ισχύει σήμερα, για τρεις ακόμη μήνες, έως το τέλος Ιουλίου 2020, και παράλληλα να στηρίξει όλους τους δανειολήπτες, -όχι μόνον εκείνους που έχουν κόκκινα δάνεια- που πλήττονται από την υγειονομική κρίση.

8. Να επεκτείνει για ένα δίμηνο τα επιδόματα ανεργίας που έληξαν στο τέλος Απριλίου και παράλληλα να θέσει σε εφαρμογή προγράμματα στήριξης της απασχόλησης, που συνολικά θα καλύψουν πάνω από 135 χιλιάδες ανέργους.