25.10.2020- Συζητηση επι τησ προτασησ δυσπιστιασ κατα του υπουργου οικονομικων

Η πρόταση δυσπιστίας του ΣΥΡΙΖΑ ήταν η πιο άστοχη και άκαιρη πρόταση στα κοινοβουλευτικά χρονικά. Εξέθεσε τον κ Τσίπρα και τους βουλευτές του και ενίσχυσε το αντι-ΣΥΡΙΖΑ μέτωπο στην κοινωνία.


Απάντηση στην ένσταση αντισυνταγματικότητας.

Οι διατάξεις του νόμου που εισηγείται το Υπουργείο Οικονομικών είναι σαφώς ευνοϊκότερες για τον οφειλέτη σε σχέση με τις ισχύουσες και παρέχουν πραγματικά δεύτερη ευκαιρία.


Από τη σημερινή ομιλία μου ως Κοινοβουλευτικός Εκπρόσωπος της ΝΔ, στην οποία απαντώ και στο ΣΥΡΙΖΑ, που επέτρεψε στους καταδικασθέντες της Χ.Α. να διατηρήσουν τα πολιτικά τους δικαιώματα


22.09.2020 ΣΥΖΗΤΗΣΗ ΚΑΙ ΨΗΦΙΣΗ ΝΟΜΟΣΧΕΔΙΟΥ του υπουργειου ψηφιακησ διακυβερνησησ

Ο Βουλευτής Φωκίδας, ως Κοινοβουλευτικός Εκπρόσωπος, επεσήμανε ότι ο ψηφιακός μετασχηματισμός είναι μια μεγάλη ευκαιρία μεταρρύθμισης, προκειμένου να αντιμετωπιστούν τα σοβαρά και χρονίζοντα προβλήματα των σχέσεων του πολίτη με τη δημόσια διοίκηση. Στις διατάξεις του νομοσχεδίου, περιγράφεται αναλυτικά η ψηφιακή στρατηγική της Χώρας μας, με ορίζοντα πενταετίας και σε συνάρτηση με την τεχνολογική πρόοδο. Αξιοσημείωτη είναι εξάλλου η αύξηση των διαθέσιμων πόρων στο πλαίσιο του ψηφιακού σχεδιασμού και η ένταξη ακόμη περισσότερων έργων πληροφορικής, διά μέσου των χρημάτων που θα λάβει η χώρα μας από το Ταμείο Ανάκαμψης.   


29.07.2020 ΣΥΖΗΤΗΣΗ ΚΑΙ ΨΗΦΙΣΗ ΝΟΜΟΣΧΕΔΙΟΥ ΜΕ ΦΟΡΟΛΟΓΙΚΕΣ ΠΑΡΕΜΒΑΣΕΙΣ ΓΙΑ ΤΗΝ ΕΝΙΣΧΥΣΗ ΤΗΣ ΑΝΑΠΤΥΞΙΑΚΗΣ ΔΙΑΔΙΚΑΣΙΑΣ ΤΗΣ ΕΛΛΗΝΙΚΗΣ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑΣ

Φορολογικά κίνητρα, ελαφρύνσεις, πληρωμή αναδρομικών, τιμητική σύνταξη στους μαχητές της Κύπρου, σχέδιο Γέφυρα για την πρώτη κατοικία και πολλές άλλες ρυθμίσεις υπέρ των πολιτών, περιλαμβάνει το σχέδιο νόμου του Υπουργείου Οικονομικών, που ψηφίστηκε τις πρώτες πρωινές ώρες στην Βουλή μετά από κοινοβουλευτικό μαραθώνιο


Η απάντησή μου ως κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος στον κ. Τσίπρα στο ερώτημά του ποιο είναι το μήνυμα, που στέλνει η Χώρα μας


ολοκληρωση των εργασιων της Ειδικης Κοινοβουλευτικης Επιτροπης προς διενεργεια προκαταρκτικης εξετασης σχετικα με την διερευνηση αδικηματων που εχουν τυχον τελεσθει απο τον κ. Δ. Παπαγγελοπουλο

Με την παράδοση του πορίσματος της Ειδικής Κοινοβουλευτικής Επιτροπής στον Πρόεδρο της Βουλής κ. Κωνσταντίνο Τασούλα, ολοκληρώθηκε ένα σημαντικό θεσμικό καθήκον. Στο εξής η Ολομέλεια του Σώματος και ενδεχομένως η Δικαιοσύνη θα αναλάβει να εξιχνιάσει και να κρίνει στο σύνολό τους την ποινική ευθύνη του κ. Παπαγγελόπουλου και των συμμετόχων του

σ/ν υπ.υγειασ

Σε μια πολύωρη συνεδρίαση στις 29.05.2020 συζητήσαμε στη Βουλή την κύρωση των τελευταίων πράξεων νομοθετικού περιεχομένου που περιλαμβάνουν σημαντικά μέτρα για την υγεία, την οικονομία, την στήριξη των εργαζομένων και των επιχειρήσεων.
Ως κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος της ΝΔ δεν παρέλειψα και από το Βήμα της Βουλής να αναφερθώ στην ανάγκη κάλυψης των ελλείψεων ιατρών στο Νοσοκομείο της Άμφισσας.

διαρκησ επιτροπη μορφωτικων υποθεσεων

Τον κ. Νικόλαο Κούκη πρότεινε η Υπουργός Πολιτισμού για Πρόεδρο του Ελληνικού Ιδρύματος Πολιτισμού. Ο κ. Κούκης είναι γνωστός και φίλος της Φωκίδας, καθώς όπως τόνισα στην εισήγησή μου στην Επιτροπή Μορφωτικών Υποθέσεων μιλώντας για το ήθος και τις ικανότητες του, ως μέλος του Συλλόγου Φίλων του ΕΠΚΔ έχει συμβάλλει στην επιτυχή διοργάνωση σημαντικών εκδηλώσεων.

ΕΙΣΗΓΗΣΗ ΤΟΥ ΒΟΥΛΕΥΤΗ ΦΩΚΙΔΑΣ ΣΤΗΝ ΟΛΟΜΕΛΕΙΑ ΕΠΙ ΤΟΥ ΝΟΜΟΣΧΕΔΙΟΥ ΤΟΥ ΥΠΟΥΡΓΕΙΟΥ ΔΙΚΑΙΟΣΥΝΗΣ

  Κατά τη σημερινή του ομιλία επί της συζήτησης νομοσχεδίου του Υπουργείου Δικαιοσύνης, ο Βουλευτής Φωκίδας κ. Ιωάννης Μπούγας, επεσήμανε αρχικά την ανάγκη να συγκεντρωθούν και να κωδικοποιηθούν σε ενιαίο κείμενο όλες οι επιμέρους διάσπαρτες σχετικές διατάξεις, ως «Κώδικας Δικαίου Ανηλίκων». Τόνισε επίσης τη σημασία της ηλεκτρονικής επίδοσης, όχι μόνο στην Πολιτική αλλά και στην Ποινική Δικαιοσύνη, δηλαδή της κοινοποίησης κλήσεων, βουλευμάτων και αποφάσεων σε διαδίκους, μάρτυρες και αντίκλητους, κάτι που θα οδηγήσει όχι μόνο στην επιτάχυνση των διαδικασιών και στη μείωση των εξόδων, αλλά και την απαλλαγή χιλιάδων αστυνομικών υπαλλήλων, που έχουν επιφορτιστεί με τις σχετικές επιδόσεις, ώστε να ασχοληθούν με τα αμιγώς αστυνομικά τους καθήκοντα.

  Τέλος, ο Βουλευτής αναφέρθηκε στη μέχρι σήμερα εμπειρία, που καθιστά απαραίτητη την επαναφορά της υπό προϋποθέσεις υποχρεωτικής παράστασης δικηγόρου σε δικαιοπραξίες, για τις οποίες απαιτείται συμβολαιογραφικός τύπος – όχι ως «συντεχνιακό» αίτημα, αλλά ως σοβαρή εγγύηση νομιμότητας και ασφάλειας των συναλλαγών.


Ακόμα μία μαραθώνια Κοινοβουλευτική και νομική μάχη. Η συζήτηση πρότασης 30 βουλευτών για έρευνα ενδεχόμενης τέλεσης και άλλων, εκτός αυτών που ερευνά η Προανακριτική Επιτροπή αδικημάτων, από τον πρ. Αναπληρωτή Υπουργό κ. Παπαγγελόπουλο.

(ΟΜΙΛΙΑ ΣΤΗ ΒΟΥΛΗ, 14.05.2020) ΑΓΩΓΟΣ EASTMED  - ΕΠΕΤΕΙΟΣ 100 ΧΡΟΝΩΝ ΑΠΟ ΤΗΝ ΑΝΕΞΑΡΤΗΣΙΑ ΤΗΣ ΘΡΑΚΗΣ

Θέμα: Ομιλία του Βουλευτή Φωκίδας, κ. Ιωάννη Μπούγα, ως Κοινοβουλευτικού Εκπροσώπου
Ο Βουλευτής Φωκίδας κ. Ιωάννης Δ. Μπούγας, ως Κοινοβουλευτικός Εκπρόσωπος της ΝΔ, κατά την ομιλία του στη συζήτηση επί του σχεδίου νόμου του Υπουργείου Περιβάλλοντος και Ενέργειας αναφορικά με την κύρωση της διακρατικής συμφωνίας για την κατασκευή του αγωγού φυσικού αερίου «EastMed», αρχικά έκανε μνεία στη χθεσινή επέτειο των εκατό ετών από την απελευθέρωση της Θράκης και την ενσωμάτωσή της στην Ελλάδα. Τόνισε την αποφασιστικότητα της Ελλάδας να προασπίσει την εδαφική ακεραιότητά της και να αποκρούσει οποιαδήποτε επιβουλή, όπως έπραξε πρόσφατα στον Έβρο. Ανέφερε επίσης ότι η Θράκη αποτελεί παράδειγμα αρμονικής συνύπαρξης χριστιανών και μουσουλμάνων Ελλήνων, γεγονός που αποδεικνύει ότι η Ελλάδα σέβεται τα ατομικά δικαιώματα και τη θρησκευτική ελευθερία.

Στη συνέχεια της ομιλίας του, ανέφερε οτι η κατασκευή του αγωγού EastMed θα συμβάλει στη ανάδειξη της Χώρας μας ως πυλώνα σταθερότητας και ασφάλειας, στην αναβάθμιση του ρόλου της ως ενεργειακού κόμβου, στην ενίσχυση των στρατηγικών μας συμμαχιών και στην προσέλκυση ξένων επενδύσεων. Επιπλέον, η συμφωνία στέλνει ένα μήνυμα αποφασιστικότητας στην Τουρκία, η οποία αμφισβήτησε την ικανότητα Ελλάδος, Κύπρου και Ισραήλ να συνεργαστούν και να αντιμετωπίσουν το κοινό τους μέλλον.    

ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ - ΑΘΗΝΑ 11.05.2020

ΘΕΜΑ: Κατάθεση Ερώτησης για τις Αρχές Δικαστικής Δεοντολογίας

   Ο Βουλευτής Φωκίδας, κ. Ιωάννης Δ. Μπούγας, υπέβαλε ερώτηση προς τον Υπουργό Δικαιοσύνης, αναφορικά με τις αρχές δικαστικής δεοντολογίας, η οποία, λόγω της μη υπάρξεως κώδικα, στο ελληνικό δίκαιο ρυθμίζεται από διάσπαρτες διατάξεις, αν και συμβάλλει καίρια στην ανεξαρτησία και την αποτελεσματικότητα της δικαιοσύνης ως κύριου χαρακτηριστικού του κράτους δικαίου.

   Με την ανωτέρω Ερώτηση, ο Βουλευτής ζητά να πληροφορηθεί: α) εάν κρίνονται επαρκείς οι υφιστάμενες διατάξεις, υπό το πρίσμα των όσων ισχύουν στα σύγχρονα κράτη όπου θεσπίστηκαν κώδικες δικαστικής δεοντολογίας (judicial ethics), διακηρύσσοντας τις βασικές αρχές της δικαστικής ανεξαρτησίας σε προσωπικό και θεσμικό επίπεδο, της αμεροληψίας του Δικαστή, όχι μόνο στο περιεχόμενο της απόφασης αλλά και στη διαδικασία, της ακεραιότητας και ευπρέπειας κατά την άσκηση όλων των δραστηριοτήτων του, της ίσης μεταχείρισης των διαδίκων, της επιμέλειας κατά την εκπλήρωση του δικαστικού λειτουργήματος και β) εάν το Υπουργείο σκοπεύει να θεσπίσει Κώδικα Δικαστικής Δεοντολογίας, δεδομένου ότι η ορθή εφαρμογή της δικαστικής δεοντολογίας συμβάλλει στην απονομή δικαιοσύνης, καθώς και στην αναβάθμιση του κύρους των δικαστικών λειτουργών και του δικαϊκού συστήματος.


ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ - ΑΘΗΝΑ, 08.05.2020

ΘΕΜΑ: Κατάθεση Ερώτησης σχετικά με την ισότιμη μεταχείριση διαζευγμένου γονέα τριών τέκνων

  Ο Βουλευτής Φωκίδας, κ. Ιωάννης Δ. Μπούγας, υπέβαλε Ερώτηση προς τους  Υπουργούς Εργασίας-Κοινωνικών Υποθέσεων και Εσωτερικών, αναφορικά με τα ισχύοντα κριτήρια αξιολόγησης υποψηφίου σε διαγωνισμό για την πλήρωση θέσης εργασίας στον ευρύτερο δημόσιο τομέα, όπου ως τρίτεκνος γονέας νοείται μόνον εκείνος που, μετά τη διακοπή της έγγαμης συμβίωσης, έχει τη γονική μέριμνα και επιμέλεια τριών παιδιών.

  Με την ανωτέρω Ερώτηση, ο Βουλευτής ζητά να πληροφορηθεί πώς θα αρθεί η ανισότητα στη μεταχείριση του αναφερθέντος διαζευγμένου γονέα με τρία (ή περισσότερα) τέκνα, ο οποίος, σε περίπτωση που δεν διαθέτει την επιμέλεια των τέκνων του, έχει απ’ τη μια υποχρέωση καταβολής της ανάλογης διατροφής, όμως από την άλλη για τον ίδιο λόγο δεν πληροί την προϋπόθεση ώστε να θεωρείται τρίτεκνος (ή πολύτεκνος) αναφορικά με την αξιολόγηση/μοριοδότησή του, ως υποψηφίου για διορισμό σε θέση εργασίας του Δημοσίου.