ΒΙΟΓΡΑΦΙΚΟ ΣΗΜΕΙΩΜΑ

Δρ. ΙΩΑΝΝΗ Δ. ΜΠΟΥΓA

 ·  Γεννήθηκε στην Άμφισσα την 21η Οκτωβρίου 1964

       ΣΠΟΥΔΕΣ

· Αποφοίτησε με άριστα από το Λύκειο Άμφισσας το 1982 και εισήχθη το ίδιο έτος στη Νομική Σχολή του Πανεπιστημίου Αθηνών.

· Πτυχίο Νομικής του Πανεπιστημίου Αθηνών. Λάμβανε υποτροφία όλα τα έτη των σπουδών του και αποφοίτησε με υποτροφία του Ι.Κ.Υ το 1987, με γενικό βαθμό -8-.

· Δίπλωμα μεταπτυχιακών σπουδών (Master) στο Αστικό Δικονομικό Δίκαιο από το Πανεπιστήμιο Αθηνών (βαθμός Λίαν Καλώς-8-).

· Διδακτορικό δίπλωμα από τη Νομική Σχολή του Πανεπιστημίου Αθηνών (Βαθμός Λίαν Καλώς).

· Διαπίστευση διαμεσολαβητή από Facilit 8 και το Κέντρο Διαμεσολάβησης Δ.Σ.Α

· Πιστοποίηση διαμεσολαβητή από το Υπουργείο Δικαιοσύνης.

· Γνωρίζει αγγλικά και γερμανικά.

· Εισηγητής σε νομικά συνέδρια και ημερίδες.

· Έχει συγγράψει το βιβλίο «Η εκδίκαση υποθέσεων που δεν είναι γνήσια ασφαλιστικά μέτρα κατά τη διαδικασία των ασφαλιστικών μέτρων» (εκδ. Νομική Βιβλιοθήκη 2015), συμμετείχε στα συλλογικά έργα: «Κράτος - Ασφάλεια και ο ρόλος των Υπηρεσιών Πληροφοριών», (εκδ. Πολιτεία). «Η Συνθήκη της Λισσαβόνας» (εκδ. Βουλή των Ελλήνων).

· Ιδρυτικό μέλος της Ένωσης Ελλήνων Αστικολόγων,

· Μέλος της Παγκόσμιας Ένωσης Δικηγόρων (UIA)

· Μέλος της Ένωσης Ελλήνων Δικονομολόγων.

 

 ΣΤΡΑΤΙΩΤΙΚΗ ΘΗΤΕΙΑ

· Υπηρέτησε τη στρατιωτική του θητεία από 1987-1989 ως έφεδρος αξιωματικός πεζικού/στρατολογικού.

    ΕΠΑΓΓΕΛΜΑΤΙΚΗ ΣΤΑΔΙΟΔΡΟΜΙΑ

· Το 1989 έλαβε άδεια ασκήσεως του δικηγορικού λειτουργήματος μετά από εξετάσεις στην τότε Περιφέρεια του Εφετείου Αθηνών στις οποίες πρώτευσε.

· Το 1999 διορίσθηκε δικηγόρος στον Άρειο Πάγο και το Συμβούλιο της Επικρατείας.

· Δικηγόρος του Δημοσίου (Ν.Σ.Κ) από το 1990 έως το 1995.

· Νομικός Σύμβουλος του Εμπορικού και Βιομηχανικού Επιμελητηρίου Φωκίδας από το 1992 έως το 2004.

· Διατηρεί Δικηγορικά Γραφεία σε Άμφισσα και Αθήνα, υπό την επωνυμία «ΙΩΑΝΝΗΣ Δ. ΜΠΟΥΓΑΣ & ΣΥΝΕΡΓΑΤΕΣ».

· Το 2014 πιστοποιήθηκε ως διαμεσολαβητής από το Υπουργείο Δικαιοσύνης.

· Έχει χειριστεί χιλιάδες νομικές υποθέσεις σε δικαστήρια όλων των Βαθμών.

 

    ΠΟΛΙΤΙΚΗ – ΚΟΙΝΟΒΟΥΛΕΥΤΙΚΗ ΣΤΑΔΙΟΔΡΟΜΙΑ

· Δημοτικός Σύμβουλος Άμφισσας 1995-1998.

· Νομαρχιακός Σύμβουλος Φωκίδας 1999-2002

· Εξελέγη βουλευτής Φωκίδας το 2004.

· Εξελέγη αναπληρωτής Τομεάρχης Τομέα Απασχόλησης και Κοινωνικής Προστασίας Ν.Δ το 2005

· Επανεξελέγη βουλευτής Φωκίδας το 2007.

· Εκπρόσωπος της Βουλής των Ελλήνων στην Επιτροπή Νομικών Υποθέσεων του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και τη Διακοινοβουλευτική Ένωση.

· Βουλευτής - μέλος των Κοινοβουλευτικών Συνελεύσεων του Συμβουλίου της Ευρώπης, της Δυτικοευρωπαϊκής Ένωσης και της Βορειοατλαντικής Συμμαχίας.

· Κατά τη διάρκεια των κοινοβουλευτικών θητειών του, ήταν μέλος της Διαρκούς Επιτροπής Δημόσιας Διοίκησης, Δημόσιας Τάξης & Δικαιοσύνης, της Διαρκούς Επιτροπής Κοινωνικών Υποθέσεων, της Ειδικής Μόνιμης Επιτροπής Έρευνας & Τεχνολογίας και των Ειδικών Επιτροπών για την επανεξέταση του Σωφρονιστικού Συστήματος, την Αναθεώρηση του Συντάγματος και την Κύρωση της Συνθήκης της Λισσαβόνας της οποίας υπήρξε γενικός εισηγητής της πλειοψηφίας.

· Αναπληρωτής κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος ΝΔ (2008)

· Υφυπουργός Ανάπτυξης από 08.01.2009 έως 04.10.2009.

·  Αναπληρωτής Τομεάρχης Γραμματείας Καταναλωτή (2011-2012).

· Ως βουλευτής Φωκίδας παρουσίασε ενώπιον των αρμόδιων ευρωπαϊκών οργάνων κι επέτυχε το 2005 την έγκριση του πρωτοποριακού προγράμματος για την προστασία του Παραδοσιακού Ελαιώνα της Άμφισσας και προώθησε σημαντικά έργα και δράσεις για το νομό (παραλίμνιος αγωγός Μόρνου, κατασκευή κτηρίου Τ.Ε.Ι Άμφισσας, οδικός άξονας Θερμοπυλών-Ιτέας-Αντιρρίου, φράγμα Τολοφώνος, ένταξη της Φωκίδας στο προνομιακό καθεστώς εντοπιότητας στις προσλήψεις, ειδικό πρόγραμμα απασχόλησης για εργαζόμενους στον ιδιωτικό τομέα, παροχή του μεγαλύτερου ποσοστού ενισχύσεως ιδιωτικών επενδύσεων από τον αναπτυξιακό νόμο, λειτουργία του ΒΙΟΠΑ Άμφισσας, μέριμνα για τη δημιουργία ειδικών δομών για τα ΑμεΑ –Ειδικό Σχολείο και ΕΕΕΕΚ ¨Άμφισσας, κατασκευή και λειτουργία Περιφερειακών Ιατρείων Πενταγιών και Πολυδρόσου, κατασκευή νέων οικισμών εργατικής κατοικίας κ.λ.π).

· Ως Υφυπουργός Ανάπτυξης προώθησε σε σύντομο χρονικό διάστημα σημαντικά προγράμματα για την νεανική και γυναικεία επιχειρηματικότητα, την τόνωση της αγοράς (π.χ πρόγραμμα απόσυρσης ενεργοβόρων συσκευών, εξοικονομώ κατ΄ οίκον κ.α) την στήριξη των επιχειρήσεων μέσω ΤΕΜΠΜΕ, ολοκλήρωσε το θεσμικό πλαίσιο για τις ΑΠΕ, δημιούργησε το κατάλληλο θεσμικό πλαίσιο για τη Γεωθερμία και εξέδωσε τις απαραίτητες Υ.Α για την πιστοποίηση και χαρακτηρισμό 7 γεωθερμικών πεδίων στη χώρα. Διαπραγματεύτηκε και υπέγραψε τη συμφωνία IRENA για τις ανανεώσιμες πηγές ενέργειας ολοκλήρωσε και κατέθεσε στη Βουλή το νομοσχέδιο για τις Βιομηχανικές Περιοχές και Βιομηχανικά Πάρκα.

· Επανεξελέγη βουλευτής με τη ΝΔ στις εκλογές της 07ης Ιουλίου 2019.

· Αν. κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος της ΝΔ

· Συμμετέχει στις κοινοβουλευτικές επιτροπές: Δημόσιας Διοίκησης, Δημόσιας Τάξης και Δικαιοσύνης, Οικονομικών, Δεοντολογίας και Απολογισμού.

· Πρόεδρος της Ειδικής Κοινοβουλευτικής Επιτροπής για την διερεύνηση ενδεχόμενης τέλεσης εγκλημάτων από τον πρ. αναπληρωτή υπουργό Δικαιοσύνης κ. Δημ. Παπαγγελόπουλο.

 

    ΟΙΚΟΓΕΝΕΙΑΚΗ ΚΑΤΑΣΤΑΣΗ

· Είναι παντρεμένος με την Αμαλία Παπαϊωάννου, εκπαιδευτικό με ειδίκευση στην Ειδική Αγωγή και μεταπτυχιακές σπουδές στο Sheffield (M.ed & PhD). Διευθύντρια του Ειδικού Σχολείου Άμφισσας.

· Έχουν 3 παιδιά, τον Δημήτρη, απόφοιτο Νομικής Αθηνών και ασκούμενο δικηγόρο, τον Βασίλη και την Σταυρούλα, φοιτητές ΑΕΙ.

 

  ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ

ΑΜΦΙΣΣΑ: Γιδογιάννου 32 Τ.Κ 33100.

ΑΘΗΝΑ: Λεωφ. Αλεξάνδρας και Λ. Δρόση 1.

Τηλέφωνα: 2265 0 28474 – 2265 0 23170 - 210 6465640 – 210 3249280, fax: 2265 0 29833, κιν. 6977 771123.

Ε-mail: mpougas1@otenet.gr

   

      Αθήνα Μάιος 2020