ΑΓΙΑ ΣΟΦΙΑ “ΤΟ ΖΗΤΗΜΑ ΔΕΝ ΕΙΝΑΙ ΔΙΜΕΡΕΣ ΚΑΙ ΕΛΛΗΝΟΤΟΥΡΚΙΚΟ, ΑΛΛΑ ΔΙΑΚΡΑΤΙΚΟ, ΔΙΑΠΟΛΙΤΙΣΜΙΚΟ ΚΑΙ ΔΙΑΘΡΗΣΚΕΥΤΙΚΟ”

  Κατά την πρόσφατη συνεδρίαση του Συμβουλίου Εξωτερικής Πολιτικής της ΕΕ, κατόπιν των πρωτοβουλιών του Ελληνικού Υπουργείου Εξωτερικών, υπήρξε καταδίκη της απόφασης της Τουρκίας να μετατρέψει την Αγία Σοφία σε τζαμί και αυστηρή πρόσκληση στην Άγκυρα να την επανεξετάσει. Σημειώθηκε επίσης ευρύτατη συναίνεση για την εκπόνηση καταλόγου περαιτέρω μέτρων, εάν η Τουρκία εξακολουθήσει την παραβατική της συμπεριφορά.

  Στις πιθανές κυρώσεις που η Ελλάδα προτείνει να επιβληθούν σε βάρος της Τουρκίας είναι η διακοπή των ενταξιακών διαπραγματεύσεων με διακοπή της προενταξιακής χρηματοδότησης, ο τερματισμός της χρηματοδότησης έργων από την Ευρωπαϊκή Τράπεζα Επενδύσεων, καθώς και η ανάκληση της τελωνειακής ένωσης, η οποία περιλαμβάνει συμφωνίες για δασμούς.

  Η άλλοτε ανθούσα οικονομικά Τουρκία βιώνει βαθιά οικονομική ύφεση και ο πρόεδρος Ερντογάν βρίσκεται πια σε απολύτως δυσχερή θέση. Η πρωτοφανής πανδημία και η τραγική έλλειψη υποδομών και κρατικής οργάνωσης απογύμνωσαν τη διακυβέρνησή του.

  Ακολούθως, η νευρικότητα της αντίδρασής του έγινε εμφανής: μετά την απροκάλυπτη εργαλειοποίηση του μεταναστευτικού, που βεβαίως απέτυχε λόγω της έγκαιρης και αποφασιστικής αντίδρασης της Ελληνικής Κυβέρνησης τόσο στον Έβρο όσο και στα νησιά του Αιγαίου, ο Ερντογάν επιχειρεί την άθλια εργαλειοποίηση του σπουδαίου θρησκευτικού ζητήματος.

  Ο λαϊκισμός ήταν πάντα η λύση των απελπισμένων.

  Κατά την ολοκλήρωση της ανοικοδόμησης της Αγίας Σοφίας, το 537 μ.Χ., ο αυτοκράτορας Ιουστινιανός αναφώνησε τη θρυλική φράση νενίκηκά σε, Σολομών. Ο Ερντογάν διαπράττει σήμερα την ύβριν, την προσβολή της Μεγάλης Εκκλησίας, για να καθιερωθεί στη συνείδηση όλων ως ο οικουμενικός ηγέτης του ισλαμικού κόσμου, αλλά και η μεγάλη προσωπικότητα που θα καταργήσει το κοσμικό κράτος, το οποίο παρέδωσε ο Κεμάλ Ατατούρκ.

  Με τη βεβήλωση, δηλαδή, του παγκόσμιου αυτού μνημείου και τη μετατροπή του σε τζαμί, ο Τούρκος πρόεδρος θέλει να υλοποιήσει το όνειρό του, φωνάζοντας –ως άλλος Ιουστινιανός- ότι ο ίδιος νίκησε ακόμη και τον Κεμάλ.

  Στόχος, βεβαίως, δεν είναι να προστεθεί απλώς ακόμη ένας τόπος λατρείας στους τόσους της χώρας του, αλλά η παραγωγή πολιτικής και πολιτιστικής υπεραξίας από αυτή την ακραία αυταρχική απόφαση – να αποσπάσει έτσι το εσωτερικό της αχανούς χώρας του από την κρίση, να κινητοποιήσει αρκετούς μουδιασμένους πλέον υποστηρικτές του, να πλήξει τους αντιπάλους κεμαλιστές και προφανώς να ταπεινώσει τον δυτικό κόσμο.

  Το ζήτημα που έχει ανακύψει ασφαλώς δεν είναι διμερές και ελληνοτουρκικό, αλλά διακρατικό, διαπολιτισμικό και διαθρησκευτικό. Ο κόσμος οφείλει να στρέψει την προσοχή του στην Αγία Σοφία, όπως έκανε πρόσφατα συγκλονισμένος, όταν οι φλόγες τύλιξαν την υπέροχη Παναγία των Παρισίων.

  Η Αγία Σοφία παραμένει, μέχρι σήμερα, ένα πραγματικό θαύμα της αρχιτεκτονικής, όπου συνδυάστηκαν μοναδικά η υψηλή τεχνική και η μαθηματική ιδιοφυία δύο Ελλήνων της Μικράς Ασίας (Ισίδωρος, Ανθέμιος). Σε πείσμα των καιρών και των ευκαιριακών τυχοδιωκτισμών, θα στέκεται πάντα αγέρωχη, επιβλητική και αλώβητη, όπως ακριβώς παραμένει 15 αιώνες τώρα.