ΑΠΑΝΤΗΣΗ ΤΟΥ ΥΠΟΥΡΓΕΙΟΥ ΠΡΟΣΤΑΣΙΑΣ ΤΟΥ ΠΟΛΙΤΗ

  Σε αναφορά του Βουλευτή Φωκίδας, σχετικά με την καταπολέμηση του παράνομου εμπορίου και λαθρεμπορίου, καθώς και τη σχετιζόμενη έκνομη συμπεριφορά ομάδων ΡΟΜΑ, ιδιαίτερα στην Περιφέρεια Στερεάς Ελλάδας, απάντησε με την υπ’ αριθ. πρωτ. 7017/4/25076/21.04.2021 επιστολή του, ο Υφυπουργός Προστασίας του Πολίτη, αρμόδιος για την Αντεγκληματική Πολιτική κ. Ελευθέριος Οικονόμου.

  Ο Υφυπουργός ενημέρωσε τον Βουλευτή ότι οι αρμόδιες υφιστάμενες Υπηρεσίες διενεργούν ουσιαστικούς και συστηματικούς ελέγχους, αναπτύσσοντας εξειδικευμένες δράσεις (συγκρότηση συνεργείων-ομάδων ελέγχου), ιδίως σε σημεία όπου παρουσιάζεται εντονότερη η συγκεκριμένη δραστηριότητα, όπως σε περιοχές με αυξημένη τουριστική κίνηση ή/και δραστηριοποίηση μικροπωλητών.

  Περαιτέρω, σε ό,τι αφορά στο ζήτημα της κλοπής και της παράνομης διακίνησης και διαχείρισης μεταλλικών αντικειμένων, επισημάνθηκε ότι έχει εκπονηθεί και υλοποιείται Ειδικό Επιχειρησιακό Σχέδιο Δράσης με την ονομασία «ΗΦΑΙΣΤΟΣ». Βάσει αυτού, αναπτύσσονται σημαντικές δράσεις με τη συμμετοχή εξειδικευμένων στελεχών των συναρμοδίων Υπουργείων (Σώμα Επιθεώρησης Περιβάλλοντος, Ανεξάρτητη Αρχή Δημοσίων Εσόδων, Πυροσβεστικό Σώμα και Λιμενικό Σώμα - Ελληνική Ακτοφυλακή). Στο ανωτέρω πλαίσιο κατά την τελευταία διετία συγκροτήθηκαν από τις Υπηρεσίες της Γενικής Περιφερειακής Αστυνομικής Διεύθυνσης Στερεάς Ελλάδας για την αντιμετώπιση του φαινομένου 1.153 συνεργεία ελέγχων, διενεργήθηκαν 12.258 έλεγχοι και βεβαιώθηκαν 469 παραβάσεις. Παράλληλα, εξιχνιάσθηκαν 3 εγκληματικές οργανώσεις που διέπρατταν κλοπές-φθορές σε βάρος υλικού του ΔΕΔΔΗΕ, έγιναν συλλήψεις για κλοπές μεταλλικών αντικειμένων και κατασχέθηκαν οχήματα, χάλκινα πηνία από μετασχηματιστές, εξοπλισμός για την αφαίρεση αυτών κ.α.

  Τέλος, σε ό,τι αφορά τις καταγγελθείσες έκνομες ενέργειες στο Κλειστό Γυμναστήριο Άμφισσας, καθίσταται γνωστό ότι σχηματίσθηκαν δικογραφίες, εκ των οποίων η πρώτη, με την ολοκλήρωσή της, υποβλήθηκε στην οικεία Εισαγγελική Αρχή για τις περαιτέρω ενέργειες, ενώ ως προς τη δεύτερη η προανάκριση βρίσκεται σε εξέλιξη.