ΑΠΑΝΤΗΣΗ ΤΟΥ ΥΠΟΥΡΓΟΥ Κ. ΧΡΗΣΤΟΥ ΣΤΥΛΙΑΝΙΔΗ ΣΕ ΕΡΩΤΗΣΗ ΓΙΑ ΤΙΣ ΠΥΡΚΑΓΙΕΣ ΣΤΟΝ ΔΗΜΟ ΔΩΡΙΔΑΣ

   Με την υπ’ αριθ. πρωτ. 14818/27.12.2021 απάντησή του, ο Υπουργός Κλιματικής Κρίσης και Πολιτικής Προστασίας, κ. Χρήστος Στυλιανίδης, σε ερώτηση του Βουλευτή Φωκίδας και Γενικού Γραμματέα της Κοινοβουλευτικής Ομάδας ΝΔ σχετικά με τις δασικές πυρκαγιές που έπληξαν το περασμένο καλοκαίρι τη Φωκίδα, ενημερώνει αναλυτικά ότι στην κατάσβεση αυτής συμμετείχαν: 33 (τριάντα τρία) πυροσβεστικά οχήματα με 44 (σαράντα τέσσερις) πυροσβεστικούς υπαλλήλους και 2 (δύο) εθελοντές πυροσβέστες, 10 (δέκα) πυροσβεστικοί υπάλληλοι ως πεζοπόρο τμήμα, 24 (είκοσι τέσσερα) άτομα προσωπικό ανήκον σε Οργανισμούς Τοπικής Αυτοδιοίκησης (Ο.Τ.Α.), 37 (τριάντα επτά) βυτιοφόρα οχήματα και διαφόρων τύπων μηχανήματα ανήκοντα σε Ο.Τ.Α. ή μισθωμένα, ενώ από αέρος συμμετείχαν 1 (ένα) αεροσκάφος Canadair CL-415, 2 (δύο) αεροσκάφη Canadair CL-215, 4 (τέσσερα) αεροσκάφη PZL και 1 (ένα) πυροσβεστικό ελικόπτερο.

   Περαιτέρω, ο Υπουργός επισημαίνει ότι άμεσα είχε αποφασιστεί η κήρυξη σε κατάσταση Έκτακτης Ανάγκης Πολιτικής Προστασίας των Κοινοτήτων Ελαίας, Καλλιθέας, Ερατεινής, Τολοφώνα, Πάνορμου, Μακρινής της Δημοτικής Ενότητας Τολοφώνος και των Κοινοτήτων Σώταινας και Αμυγδαλιάς της Δημοτικής Ενότητας Λιδωρικίου του Δήμου Δωρίδας, της Περιφερειακής Ενότητας Φωκίδας, της Περιφέρειας Στερεάς Ελλάδας, για την αντιμετώπιση των εκτάκτων αναγκών και τη διαχείριση των συνεπειών που προέκυψαν από τις καταστροφικές δασικές πυρκαγιές που εκδηλώθηκαν στις παραπάνω περιοχές. Η εν λόγω κήρυξη ισχύει από την ημερομηνία εκδήλωσης του καταστροφικού φαινομένου και για έξι (6) μήνες, ήτοι έως και 07 Φεβρουαρίου 2022.

   Τέλος, ο κ. Στυλιανίδης ενημερώνει τον Βουλευτή για το πλέγμα των εν ισχύ προστατευτικών Σχεδίων Αντιμετώπισης Εκτάκτων Αναγκών με στόχο την άμεση και συντονισμένη απόκριση των εμπλεκόμενων φορέων σε Κεντρικό, Περιφερειακό και Τοπικό επίπεδο, αφενός μεν για την υλοποίηση προπαρασκευαστικών μέτρων και δράσεων πολιτικής προστασίας που συμβάλλουν στην ετοιμότητα του ανθρώπινου δυναμικού και των μέσων για την αντιμετώπιση εκτάκτων αναγκών και την άμεση διαχείριση των συνεπειών από την εκδήλωση πλημμυρικών φαινομένων, δράσεις που αποβλέπουν στην προστασία της ζωής, της υγείας και της περιουσίας των πολιτών, καθώς και στην προστασία του φυσικού περιβάλλοντος, των πλουτοπαραγωγικών πηγών και των υποδομών της χώρας.

   Επισυνάπτεται το πλήρες κείμενο της ως άνω αναφερόμενης απάντησης του Υπουργείου Κλιματικής Κρίσης και Πολιτικής Προστασίας.

   577 N  pdf_page-0001jpg

   577 N  pdf_page-0002jpg   577 N  pdf_page-0003jpg   577 N  pdf_page-0004jpg