ΑΠΟΛΙΓΝΙΤΟΠΟΙΗΣΗ – ΟΙ ΜΥΘΟΙ ΤΟΥ ΣΥΡΙZA

Η αξιωματική αντιπολίτευση επιμένει στα ψεύδη και τα αποπροσανατολιστικά επιχειρήματα, σχετικά με το σύνθετο ενεργειακό ζήτημα, τη ΔΕΗ, αλλά και την πορεία της απολιγνιτοποίησης.

Ο σταδιακός περιορισμός της παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας από λιγνίτες έχει ξεκινήσει εδώ και μια δεκαετία, όχι μόνο για περιβαλλοντικούς, αλλά και για οικονομικούς λόγους. Ο λιγνίτης είναι ένα εξαιρετικό ακριβό καύσιμο αν συνυπολογίσει κανείς στο κόστος του και την τιμή του διοξειδίου του άνθρακα το οποίο σήμερα βρίσκεται πάνω από 90 ευρώ τον τόνο. Αυτό σημαίνει ότι και σήμερα, με τις τιμές του φυσικού αερίου εκεί που βρίσκονται, ο λιγνίτης δεν είναι οικονομικά ανταγωνιστικό καύσιμο.

Ο ΣΥΡΙΖΑ παρέδωσε μια Δ.Ε.Η. στα όρια της χρεοκοπίας. Η Κυβέρνηση ωστόσο στήριξε την επιχείρηση, κάνοντας αύξηση κεφαλαίου και πούλησε το 49% του ΔΕΔΔΗΕ. Στις τόσο ιδιαίτερες συνθήκες που επικρατούν σήμερα, ακριβώς αυτές οι κινήσεις επέτρεψαν στη Δ.Ε.Η. να στηρίξει απολύτως τους καταναλωτές, προσφέροντας τις μεγαλύτερες εκπτώσεις και συμπαρασύροντας και τους υπόλοιπους προμηθευτές ενέργειας σε αντίστοιχες κινήσεις. Δηλαδή, η όποια κερδοφορία της Δ.Ε.Η. αξιοποιήθηκε ορθά, για να στηρίξει νοικοκυριά και επιχειρήσεις και συνεπώς φέτος θα σημειώσει οριακά ή και καθόλου κέρδη. Μήπως ο ΣΥΡΙΖΑ ήθελε να γίνει κάτι διαφορετικό και να μην ενισχυθούν οι καταναλωτές στις έκτακτες αυτές περιστάσεις;