ΕΘΝΙΚΟ ΣΧΕΔΙΟ ΑΝΑΚΑΜΨΗΣ ΚΑΙ ΑΝΘΕΚΤΙΚΟΤΗΤΑΣ «ΕΛΛΑΔΑ 2.0»

  Με την υπογραφή της Συμφωνίας Χρηματοδότησης της Ελλάδας από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή άνοιξε ο δρόμος για την υλοποίηση του Εθνικού Σχεδίου Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας «Ελλάδα 2.0», ένα από τα καλύτερα αντίστοιχα σχέδια στην Ευρώπη, όπως σχολίασε ο πρόεδρος του Eurogroup Πασκάλ Ντόναχιου, που φέρνει στη χώρα ευρωπαϊκούς πόρους 30,5 δισ. Ευρώ.

  Συγκεκριμένα υπογράφηκε την Παρασκευή 23/07 στις Βρυξέλλες η Συμφωνία που αφορά στις ενισχύσεις που έχει αιτηθεί η Ελλάδα στο πλαίσιο του Εθνικού Σχεδίου Ανάκαμψης ενώ τις επόμενες ημέρες αναμένεται και η ολοκλήρωση της διαδικασίας με την υπογραφή της σύμβασης δανείων, που έχει επίσης οριστικοποιηθεί και αφορά δάνεια πολύ χαμηλού επιτοκίου.

  Μόλις ολοκληρωθεί η υπογραφή και της σύμβασης των δανείων οι δύο συμφωνίες θα κατατεθούν άμεσα προς κύρωση στην Βουλή για να ακολουθήσει η εκταμίευση της προκαταβολής ύψους 3.964 δις ευρώ.

  Tο Σχέδιο Ανάκαμψης περιλαμβάνει ρητώς δύο εμβληματικά έργα στη Φωκίδα. Συγκεκριμένα, πρόκειται για: α) τον Παραλίμνιο Αγωγό του Μόρνου – αναφέρεται ειδικότερα η δημιουργία υποδομών επεξεργασίας αστικών λυμάτων σε τουριστικά και περιβαλλοντικά ευαίσθητες περιοχές (Άξονας 1.4 – «Αειφόρος χρήση των πόρων, ανθεκτικότητα στην κλιματική αλλαγή και διατήρηση της βιοποικιλότητας») και β) την περιοχή των Δελφών, που υπάγεται στην προστασία εμβληματικών τόπων και μνημείων των από τις επιπτώσεις των ακραίων καιρικών φαινομένων και την κλιματική αλλαγή (Άξονας 4.6 – «Εκσυγχρονισμός και βελτίωση της ανθεκτικότητας κύριων κλάδων οικονομίας της χώρας»).