ΕΝΕΡΓΕΙΑΚΗ ΕΠΑΡΚΕΙΑ ΤΗΣ ΕΥΡΩΠΗΣ – Η ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ ΣΤΗΡΙΖΕΙ ΤΟΥΣ ΠΟΛΙΤΕΣ

Η αστάθεια που θα προκληθεί στην αγορά ενέργειας από την αντίδραση της Ρωσίας στις διεθνείς κυρώσεις δημιουργεί ένα πανευρωπαϊκό πρόβλημα και απαιτεί πανευρωπαϊκή λύση.

Μετά από ελληνική πρωτοβουλία η Ευρωπαϊκή Επιτροπή θα επεξεργαστεί ένα ειδικό σχέδιο για τη στήριξη επιχειρήσεων και νοικοκυριών μέσω ενός κοινού ταμείου χωρίς να επιβαρυνθούν οι εθνικοί προϋπολογισμοί και χωρίς να υποστούν οι πολίτες και οι επιχειρήσεις τις επιπτώσεις μίας ενδεχόμενης περαιτέρω αύξησης των τιμών του φυσικού αερίου και της ηλεκτρικής ενέργειας.

Σε εθνικό επίπεδο, η Κυβέρνηση ήδη στηρίζει οργανωμένα νοικοκυριά και επιχειρήσεις (2 δισ. ευρώ από τον περασμένο Σεπτέμβριο). Η Ρεβυθούσα ανεφοδιάστηκε με νέο φορτίο υγροποιημένου αερίου. Ο αγωγός ΤΑΡ στη βόρεια Ελλάδα είναι ικανός να δεχθεί περισσότερα φορτία. Σε απόλυτη εφεδρεία βρίσκονται υδροηλεκτρικά και λιγνιτικά εργοστάσια, αλλά και μονάδες φυσικού αερίου, που μπορούν ανά πάσα στιγμή να μετατρέψουν το καύσιμό τους από φυσικό αέριο σε πετρέλαιο.

Για να είμαστε ενεργειακά ασφαλείς θα πρέπει να μην εξαρτόμαστε από το ρωσικό φυσικό αέριο ή από τους υδρογονάνθρακες. Η ενεργειακή μας αυτονομία μπορεί να έρθει με την αξιοποίηση του πλούσιου αιολικού και ηλιακού δυναμικού της χώρας μας. Επιπλέον, προκειμένου να μετατραπούμε σε κόμβο διασύνδεσης ενέργειας και μεταφοράς πράσινης ενέργειας σε όλη τη νοτιοανατολική Μεσόγειο έχουμε προχωρήσει σε συζητήσεις όχι μόνο με την Κύπρο και με το Ισραήλ, αλλά και με την Αίγυπτο (ελληνοαιγυπτιακή συμφωνία οριοθέτησης θαλασσίων ζωνών).

Η χώρα προτίθεται να προχωρήσει με ιδιωτικά κεφάλαια στην κατασκευή και δεύτερου σταθμού υποδοχής υγροποιημένου φυσικού αερίου FSRU στην Αλεξανδρούπολη. Ταυτόχρονα κατασκευάζουμε σημαντικές υποδομές φυσικού αερίου και ενισχύουμε την διαφοροποίηση των πηγών μας. Τον Ιανουάριο, η χώρα μας κάλυψε το 47% της εγχώριας ζήτησης με LNG από τη Ρεβυθούσα, 20% μέσω του αγωγού TAP.

Την ίδια ώρα υλοποιείται το μεγαλύτερο πρόγραμμα αναβάθμισης κτιρίων που έχει δρομολογηθεί ποτέ στην χώρα. Προχωρούν επίσης καινούργιες δράσεις εξοικονόμησης ενέργειας όπως η αντικατάσταση ενεργοβόρων ηλεκτρικών συσκευών, κλιματιστικών και ψυγείων.