ΕΠΕΣΑΝ ΟΙ ΤΕΛΙΚΕΣ ΥΠΟΓΡΑΦΕΣ ΓΙΑ ΤΟ "ΕΙΔΙΚΟ ΣΧΟΛΕΙΟ ΑΜΦΙΣΣΑΣ".
Σήμερα είναι μια πολύ σημαντική ημέρα, όχι μόνο για την Δευτεροβάθμια Εκπαίδευση, αλλά για την τοπική μας κοινωνία ευρύτερα, καθώς υπογράφουμε την Σύμβαση κατασκευής του Ειδικού Σχολείου Άμφισσας.
Δεν είναι τόσο το μέγεθος του έργου αυτό καθαυτό, όσο ο συμβολισμός του.
Εκτός των αναγκών του 1ου δημοτικού Σχολείου Άμφισσας, που καλύπτουμε, παρέχουμε επιτέλους αξιοπρεπείς συνθήκες στέγασης και εκπαίδευσης στα παιδιά με Αναπηρίες.
Η ισότιμη πρόσβαση των ΑμεΑ στην εκπαιδευτική διαδικασία, αποτελεί διαχρονική υποχρέωσή μας, που σε ότι αφορά στην κατασκευή του Ειδικού Σχολείου, η στοιχειώδης εκπλήρωσή της καθυστέρησε περίπου είκοσι (20) χρόνια, γεγονός που ασφαλώς δεν περιποιεί τιμή προς τους εκάστοτε ιθύνοντες.
Σε όσους θεώρησαν υποχρέωση έναντι των παιδιών με αναπηρία να αμβλύνουν τις δυσμενείς συνθήκες κάνοντας ένα βήμα προς την ισότιμη παροχή εκπαίδευσης και συνέβαλαν διαχρονικά στο να φθάσουμε στην σημερινή ημέρα, αξίζουν εύσημα καθώς και τα ειλικρινή και ανυπόκριτα συγχαρητήριά μας.
Ιδιαίτερη μνεία και συγχαρητήρια αξίζουν στον Περιφερειάρχη Στερεάς Ελλάδας κ. Φάνη Σπανό και στον Δήμαρχο Δελφών κ. Παναγιώτη Ταγαλή, όχι μόνο για τις μελέτες, την παραχώρηση του χώρου και την χρηματοδότηση, αλλά κυρίως γιατί παρέμειναν αταλάντευτοι στην ανάγκη κατασκευής του έργου και δεν κάμφθηκαν ακόμη κι όταν δέχθηκαν αντίθετες εισηγήσεις και κάποιοι επιχείρησαν να υποβαθμίσουν την ανάγκη κατασκευής του.
Έχοντας παρακολουθήσει από την αρχή την Ίδρυση, λειτουργία και στέγαση του Ειδικού Σχολείου θα ήθελα να κάνω μια σύντομη αναφορά στους πιο σημαντικούς σταθμούς του πρώτου Σχολείου Ειδικής Αγωγής στην Φωκίδα. Δυστυχώς στην εικοσάχρονη πορεία, υπήρξαν αστοχίες που ξεκινούσαν από επιπόλαιες δηλώσεις κι
έφθαναν μέχρι σοβαρές αβελτηρίες και αντιδράσεις.
Υπενθυμίζω ότι σήμερα λειτουργούν Εργαστήριο Ειδικής Επαγγελματικής Εκπαίδευσης και Κατάρτισης στην Άμφισσα. Ε.Ε.Ε.Ε.Κ ΑΜΦΙΣΣΑΣ από το 2007 και το Ενιαίο Ειδικό Γυμνασίο - Λυκείο Άμφισσας από το τρέχον σχολικό έτος.
Η Ίδρυση του Ειδικού Σχολείου προτάθηκε ομόφωνα με απόφαση του Νομαρχιακού
Συμβουλίου με Νομάρχη τον Απόστολο Καραχάλιο και επικεφαλής της Μειοψηφίας τον αείμνηστο Δημήτριο Ανδρίτσο.
Είναι τιμή μου ότι υπήρξα Εισηγητής της απόφασης εκείνης.
Το Σχολείο ιδρύθηκε στις 24 Σεπτεμβρίου 2002 με απόφαση του τότε Υπουργού Παιδείας Πέτρου Ευθυμίου ως Μονοθέσιο -σήμερα είναι εξαθέσιο- και στεγάστηκε, η αλήθεια είναι με σοβαρές αντιδράσεις,που τις προκαλούσαν δυστυχώς οι προκαταλήψεις της εποχής, σε αίθουσες του πρώτου δημοτικού. Βουλευτής Φωκίδας
τότε από το ΠΑ.ΣΟ.Κ ήταν ο Δημήτρης Θάνος και από τη ΝΔ ο αείμνηστος Νίκος Γκελεστάθης.
Τα εγκαίνια του Σχολείου έγιναν το Νοέμβριο του 2004 από τον αείμνηστο Υφυπουργό Παιδείας Γεώργιο Καλό.
Η πρώτη σοβαρή προσπάθεια κατασκευής κτηρίου για την στέγασή του έγινε επί Νομαρχίας Τάκη Ανδρίτσου. Το ποσό είχε εγγραφεί στον προϋπολογισμό της ΝΑΦ, λόγω αδυναμίας έγκαιρης απορρόφησης όμως, εξαιτίας τοπικών αντιδράσεων, η πίστωση διατέθηκε τελικά για την κατασκευή της Νέας Πτέρυγας του Λυκείου Άμφισσας.
Στη συνέχεια, το 2006 ο τότε Υπουργός Παιδείας Ευριπίδης Στυλιανίδης σε επίσκεψή του, που είχε πραγματοποιήσει μετά από πρόσκλησή μου στην Φωκίδα, εξήγγειλε την κατασκευή του κτηρίου και στη συνέχεια εξασφαλίστηκε χρηματοδότηση, ποσού 1εκ ευρώ.
Το Δημοτικό Συμβούλιο Άμφισσας με Δήμαρχο τότε τον Ασημάκη Ασημακόπουλο, με ισοψηφία 8-8 και υπερισχύσασα την ψήφο του Προέδρου του Αθανασίου Σανιδά, δυστυχώς απέρριψε την πρόταση για διάθεση του χώρου με σκοπό την κατασκευή του κτηρίου στο πρώτο δημοτικό.
Την πρόταση υπερψήφισαν οι δημοτικοί σύμβουλοι της Μειοψηφίας με επικεφαλής
τον Ευστάθιο Κάππο και προς τιμήν τους δύο δημοτικοί σύμβουλοι της μείζονος μειοψηφίας η κα Ανδριανή Παπακώστα και ο κ. Νίκος Κοκολόγος, ενώ παρόν ψήφισε η κα Ελένη Αρμάου.
Με μέρος της χρηματοδότησης αγοράστηκε οικόπεδο στην ανατολική πλευρά της Άμφισσας, το οποίο όμως ήταν εξαρχής ακατάλληλο και δεν πληρούσε τις προδιαγραφές ανέγερσης Σχολείου, γεγονός το οποίο γνώριζαν ή όφειλαν να γνωρίζουν όσοι ενέκριναν την αγορά του και κατέβαλαν το τίμημα. Πρόκειται για πράξη ανεπίτρεπτη πολιτικά και ελεγκτέα νομικά.
Έκτοτε και για μεγάλο χρονικό διάστημα υπήρξε αδράνεια για την κατασκευή του κτηρίου, αλλά και γενικότερη αδιαφορία για την λειτουργία του Σχολείου.
Ο βασικός μοχλός επανεκκίνησης και ουσιαστικής προώθησης της προσπάθειας υπήρξε ο πρώην Περιφερειάρχης κ. Κώστας Μπακογιάννης και οι Περιφερειακοί Σύμβουλοι Φωκίδας του Συνδυασμού του, ιδιαίτερα η κα Αραβαντινού και ο κ. Κάππος.
Σταθερά υποστήριζαν το έργο της κατασκευής και την λειτουργία του Σχολείου τα μέλη του Συλλόγου Γονέων ΑμεΑ.
Τέλος επιτρέψτε μου ξεχωριστή αναφορά στην πρώτη Διευθύντρια του Σχολείου και νυν Διευθύντρια Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης κα Αμαλία Παπαϊωάννου, η οποία υπηρέτησε επί 18 συναπτά έτη, εκπαιδεύοντας με περίσσευμα αγάπης και αφοσίωσης παιδιά με ειδικές ανάγκες, στηρίζοντας τις οικογένειές τους και αναβαθμίζοντας συνεχώς την λειτουργία του Σχολείου, ενώ είναι σημαντική η συμβολή της στην κατασκευή του κτηρίου.
Κύριε Περιφερειάρχα κ. Δήμαρχε, εύχομαι η κατασκευή του κτηρίου να ολοκληρωθεί εντός του συμβατικού χρονοδιαγράμματος και η σημερινή υπογραφή ν΄αποτελέσει απαρχή έργων σημαντικών και μεγάλων για την Φωκίδα μας.