Η ΕΚΤΙΜΗΣΗ ΓΙΑ ΤΗΝ ΕΞΕΛΙΞΗ ΤΗΣ ΠΑΝΔΗΜΙΑΣ ΣΤΟ ΕΠΟΜΕΝΟ ΔΙΑΣΤΗΜΑ.

   Χθες είχαμε 4.309 νέα κρούσματα κορονοϊού και 79 νέους θανάτους. Παράλληλα, ωστόσο, σημειώθηκε ρεκόρ διενέργειας τεστ, καθώς έγιναν πάνω από 75.000.
751 (-8) συμπολίτες μας νοσηλεύονται διασωληνωμένοι, ενώ είχαμε 79 νέους θανάτους (8.532 σύνολο). Να σημειώσουμε ότι το ποσοστό θετικότητας είναι 5,73%. Όσο προχωράει ο εμβολιασμός στις μεγαλύτερες ηλικίες και ο μέσος όρος ηλικίας των κρουσμάτων είναι μικρότερος, το πρώτο πεδίο της προσοχής θα είναι στην πίεση στο σύστημα υγείας, στις Μ.Ε.Θ. και στον αριθμό των θανάτων. Οι μεγάλες ηλικίες είναι αυτές που κινδυνεύουν περισσότερο, γι' αυτό ένα σημαντικό ποσοστό που δεν έχει εμβολιαστεί, πρέπει να το κάνει. Άλλωστε τα στοιχεία δείχνουν σημαντική πτώση στα κρούσματα και στη νοσηλεία σε Μ.Ε.Θ. στις μεγάλες ηλικίες που έχουν εμβολιαστεί.
   Στη διάρκεια αυτού του διμήνου -όπως τόνισε ο Πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης στον χαιρετισμό του στο διαδικτυακό συνέδριο της ΕΣΕΕ - θα δοκιμαστεί η συνύπαρξη της άμυνας της υγείας με τα προσεκτικά βήματα της οικονομίας και της κοινωνίας. Κάτι που σημαίνει ότι Πολιτεία, επαγγελματικοί φορείς και πολίτες καλούμαστε να τηρήσουμε μία νέα συμφωνία εμπιστοσύνης: Όσο προφυλασσόμαστε, τόσο να εργαζόμαστε. Και όσο πειθαρχούμε, τόσο να κυκλοφορούμε. Ώστε ό,τι ανοίγει, να μην ξανακλείνει. Οι ρυθμοί εμβολιασμού επιταχύνονται σημαντικά. Στο οπλοστάσιό μας προστίθενται τώρα και τα οικιακά τεστ. Όμως χρειάζεται αίσθημα ατομικής και συλλογικής ευθύνης και υπομονή, με τήρηση των υγειονομικών μέτρων, τώρα που βρισκόμαστε πολύ κοντά στον τερματισμό.
   Η υπόθεση της υγείας και της οικονομίας μας βρίσκεται στα χέρια της κοινωνίας μας. Είναι μία κοινή άσκηση ευθύνης και ώριμης συμπεριφοράς. Ας μην ξεχνάμε ότι κάποιοι απερίσκεπτα επιτρέπουν κορονο-πάρτι με ποτά έξω απ’ τα μαγαζιά τους, την ίδια ώρα που συνάδελφοί τους αναγκάζονται να μένουν κλειστοί επειδή ο ιός αφανίζει την πόλη τους. Οι κοινωνικές ομάδες -όπως τόνισε- δεν μπορεί να αλληλοϋπονομεύονται όταν ο κίνδυνος είναι ίδιος για όλους Και βέβαια δεν μπορεί να κατηγορείται η Πολιτεία και όταν επιτρέπει δραστηριότητες και όταν τις περιορίζει. Ούτε να καταγγέλλεται ταυτόχρονα και για έλλειψη ελέγχων αλλά και για αυταρχισμό όταν τους πραγματοποιεί.