Η ΕΛΛΑΣ ΜΕ ΕΝΤΙΜΗ ΚΑΙ ΣΥΝΕΠΗ ΠΡΟΣ ΤΙΣ ΑΞΙΕΣ ΤΗΣ ΣΤΑΣΗ ΑΠΕΝΑΝΤΙ ΣΤΗΝ ΕΙΣΒΟΛΗ ΤΗΣ ΡΩΣΙΑΣ ΣΤΗΝ ΟΥΚΡΑΝΙΑ

Η Ελλάς, πάντα στην σωστή πλευρά της ιστορίας, δείχνει την έμπρακτη αλληλεγγύη μας προς ένα κράτος ελεύθερο και αυτόνομο που δέχεται άδικη επίθεση από ξένη χώρα. Η επιδιωκόμενη κατάληψη της Ουκρανίας από έναν αυταρχικό ηγέτη, ένωσε την Ευρώπη και σχεδόν τον κόσμο ολόκληρο εναντίον του και υπέρ της ελευθερίας, της νομιμότητας και της δημοκρατίας.

Διαρκώς μέχρι σήμερα η Ελλάς παίρνει ξεκάθαρα θέση απέναντι στις συνεχείς προκλήσεις που δέχεται για δήθεν αδικίες των διεθνών Συνθηκών και τη μη εφαρμογή τους στην περιοχή της νοτιοανατολικής Μεσογείου. Αυτή είναι η ξεκάθαρη ελληνική απάντηση αλλά και ρητή προειδοποίηση ότι κανένας μιμητής του αναθεωρητισμού δεν πρόκειται να δράσει στην περιοχή μας.

Είμαστε και σήμερα λοιπόν, με την ειρήνη και το Διεθνές Δίκαιο, επιδεικνύοντας αλληλεγγύη, όπως ακριβώς θα απαιτούσαμε κι εμείς να πράξουν οι σύμμαχοί μας, σε κάθε περίπτωση χρήσης βίας κατά της εδαφικής ακεραιότητας έτερης χώρας.

Επιπλέον, Έλληνες ομογενείς έχουν χάσει ήδη τη ζωή τους από τα ρωσικά χτυπήματα και τις συνέπειές τους. Δεν έχουμε, συνεπώς, άλλη επιλογή από τη συμπαράταξή μας μαζί με όλες τις δυτικές πρωτεύουσες στις κυρώσεις κατά της Ρωσίας και την ενίσχυση της Ουκρανίας διπλωματικά, ανθρωπιστικά αλλά και στρατιωτικά. Άλλωστε, σήμερα μια χώρα καταπατά ανενδοίαστα τα σύνορα, παραβιάζει ευθέως τον Καταστατικό Χάρτη του Ο.Η.Ε., αναθεωρώντας και δημιουργώντας κατά το δοκούν μια παγιωμένη ιστορική και γεωγραφική πραγματικότητα.

Η παράνομη και απαράδεκτη ρωσική εισβολή, σε συνδυασμό με τις ευθείες απειλές προς άλλες χώρες (Σουηδία, Φινλανδία), στόχο έχει να αλλάξει με τη βία την αρχιτεκτονική ασφάλειας στην Ευρώπη και εγκαινιάζει μια εποχή που επαναφέρει κινδύνους και νοοτροπίες που μας γυρίζουν πίσω, ιστορικά.

Παρόλα αυτά η Ευρώπη, μέσα στις ταχέως μεταβαλλόμενες συνθήκες, στάθηκε στο ύψος των περιστάσεων κι έδειξε έτοιμη να πρωταγωνιστήσει ενεργά, λαμβάνοντας σημαντικά οικονομικά και στρατιωτικά μέτρα. Οι κυρώσεις που επιβλήθηκαν είναι οι μεγαλύτερες της ιστορίας και κλονίζουν καίρια την οικονομική, αλλά και γεωπολιτική θέση του επιτιθέμενου κράτους.

Η Κυβέρνηση και η Ελληνική Διπλωματία έχει χτίσει ένα μέτωπο ισχυρών συμμαχιών ανά την υφήλιο. Η ανάπτυξη και μέριμνα για την Εθνική Άμυνα έχει καταστεί ο πρωταρχικός εθνικός μας στόχος από την αρχή της θητείας μας και στελέχη της αντιπολίτευσης που αμφισβήτησαν τη σπουδαιότητά της, καλούνται σήμερα να απολογηθούν.