Η ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΗ «ΕΛΕΥΘΕΡΙΑ» ΣΥΝΕΧΙΖΕΤΑΙ

1. Πως προχωρά το πρόγραμμα εμβολιασμών;
 
Η επιχείρηση «Ελευθερία» συνεχίζεται με υποδειγματικό τρόπο και ρυθμούς πιο γρήγορους από τις περισσότερες ευρωπαϊκές χώρες. Την Τετάρτη η χώρα μας ξεπέρασε τα 2 εκατομμύρια εμβολιασμούς και ήδη πραγματοποιούνται καθημερινά κατά μέσο όρο περί των 55 χιλιάδων εμβολιασμοί. Ξεπέρασε κατά πολύ τον πήχη που έθεσε ο κ. Τσίπρας στις αρχές του χρόνου (13 Ιανουαρίου) όταν κακόβουλα δήλωνε: «Στην υπόθεση του εμβολιασμού φαίνεται, φανερώνεται η πρωτοφανής ανεπάρκεια του λεγόμενου επιτελικού κράτους. Αυτήν την στιγμή ο ρυθμός είναι τόσο χαμηλός που ούτε του χρόνου τέτοιο καιρό δε θα υπάρχει καμία πιθανότητα για τη δημιουργία της λεγόμενης ανοσίας της αγέλης. Για να μπορέσουμε να φτάσουμε τους στόχους που ο κ. Μητσοτάκης έθεσε πρέπει αντί για 5.000 εμβόλια την ημέρα να γίνονται 25.000 εμβόλια την ημέρα».
Με τους σημερινούς ρυθμούς έως το Πάσχα θα έχουμε υπερβεί τα 3 εκατ. εμβολιασμούς. Μέχρι τις αρχές Μαΐου, περιμένουμε να έχουν εμβολιαστεί με τουλάχιστον μια δόση οι συμπολίτες μας άνω των 60 ετών. Τον Μάιο και Ιούνιο θα έχουμε ακόμη περισσότερους εμβολιασμούς.
 
2. Ποιο ήταν το μήνυμα που έστειλε ο Πρωθυπουργός στους ηλικιωμένους συμπολίτες μας για τον εμβολιασμό;
 
Από τους 200 ασθενείς με Covid-19 που διασωληνώθηκαν τον Μάρτιο μόνο τρεις ήταν πλήρως εμβολιασμένοι επισήμανε χθες ο Πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης, ο οποίος ένωσε τη φωνή του με επτά εμβολιασμένους πολίτες 64 έως 93 ετών οι οποίοι τον επισκέφθηκαν στο Μέγαρο Μαξίμου. «Θέλω κυρίως», ανέφερε, « να ακουστεί η δική σας φωνή για να μπορέσουμε να πείσουμε συμπολίτες μας, πιο ηλικιωμένους, που δεν έχουν πάρει ακόμα την απόφαση να εμβολιαστούν, ότι πρέπει να το κάνουν. Διότι σήμερα έχουμε εμβόλια διαθέσιμα για συμπολίτες μας μεγαλύτερης ηλικίας, που δεν έχουν εμβολιαστεί, και πρέπει να τους πείσουμε, να τους πείσετε, να με βοηθήσετε να τους πείσουμε, ότι πρέπει να πάνε να εμβολιαστούν...Να καταλάβουν καταρχάς ότι το ρίσκο του να είναι κανείς ανεμβολίαστος είναι πολύ μεγάλο. Μην κοροϊδευόμαστε, ο κορονοϊός είναι κακή αρρώστια και όσο πιο μεγάλος είσαι τόσο πιο επικίνδυνο είναι να πάθεις κάποια σοβαρή επιπλοκή».
 
3. Τι θα γίνει τελικά στη χώρα μας με το εμβόλιο της AstraZeneca;
 
Υπάρχει προχθεσινή τοποθέτηση του Ευρωπαϊκού Οργανισμού Φαρμάκων -του ΕΜΑ- που σημειώνει ότι τα εμβόλια είναι ασφαλή και αποτελεσματικά και ότι και για το εμβόλιο αυτό, τα οφέλη υπερτερούν των όποιων κινδύνων. Αναμένουμε σήμερα Παρασκευή την απόφαση της Εθνικής Επιτροπής Εμβολιασμών.
Η συζήτηση, σε ό,τι αφορά τα εμβόλια, πρέπει να είναι επιστημονική και να μείνει σε αυτά τα πλαίσια. Τα εμβόλια είναι ασφαλή, είναι αποτελεσματικά. Υπάρχουν συντριπτικά στοιχεία υπέρ του εμβολιασμού, έναντι του κορονοϊού, από άλλες χώρες που έχουν προχωρήσει πάρα πολύ. Υπενθυμίζεται ότι στη Μεγάλη Βρετανία στα 18,1 εκατομμύρια εμβολιασμών με το εμβόλιο της AstraZeneca, υπήρξαν μόνο 30 περιστατικά σπάνιων θρομβώσεων.