Η ΚΛΙΜΑΤΙΚΗ ΚΡΙΣΗ ΧΤΥΠΑ ΜΕ ΚΑΥΣΩΝΑ ΚΑΙ ΔΑΣΙΚΕΣ ΠΥΡΚΑΓΙΕΣ ΤΟΝ ΕΥΡΩΠΑΪΚΟ ΝΟΤΟ - ΣΕ ΔΙΑΡΚΗ ΕΠΑΓΡΥΠΝΗΣΗ ΟΙ ΔΥΝΑΜΕΙΣ ΤΗΣ ΠΟΛΙΤΙΚΗΣ ΠΡΟΣΤΑΣΙΑΣ

Η κλιματική κρίση, τις συνέπειες της οποίας βίωσε πέρυσι η χώρα μας -με τον παρατεταμένο καύσωνα και μεγάλες φωτιές- πλήττει μεγάλες χώρες του Ευρωπαϊκού Νότου. Σε μεγάλο τμήμα της Ευρώπης καταγράφονται θερμοκρασίες, που φτάνουν τους 45 βαθμούς Κελσίου, ενώ εκατοντάδες φωτιές πλήττουν κυρίως την Πορτογαλία, την Ισπανία , την Κροατία και τη Γαλλία. Ο Πρωθυπουργός της Πορτογαλίας Αντόνιο Κόστα έχει ήδη κηρύξει τη χώρα σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης, ενώ για πρώτη φορά η Γαλλία, μια μεγάλη χώρα, ενεργοποιεί το rescEU ζητώντας συνδρομή για αντιμετώπιση δασικών πυρκαγιών. Στο αίτημά της έχει ήδη ανταποκριθεί η Ελλάδα, στέλνοντας δύο αεροσκάφη Canadair. Είναι η πρώτη φορά που η Γαλλία ενεργοποιεί το rescEU και η Ελλάδα είναι η πρώτη χώρα που ανταποκρίθηκε.
-Σημειώνεται ότι μεγάλο αριθμό πυρκαγιών είχαμε μέχρι τώρα και στη χώρα μας, οι περισσότερες από τις οποίες όμως αντιμετωπίστηκαν άμεσα πριν λάβουν διαστάσεις. Μόνο το τελευταίο 24ωρο είχαμε 51 δασικές πυρκαγιές, οι περισσότερες εκ των οποίων αντιμετωπίστηκαν άμεσα, στο αρχικό τους στάδιο.


Έχουμε, όμως, ακόμη μπροστά μας δύσκολο Καλοκαίρι και πολύ δρόμο για να πετύχουμε τη μέγιστη δυνατή πρόληψη, να αποτρέψουμε τα χειρότερα και να περιορίσουμε τις ζημιές από όσες φωτιές ξεσπάσουν, προτάσσοντας πάντα την προστασία της ανθρώπινης ζωής.
Οι δυνάμεις της Πυροσβεστικής Υπηρεσίας βρίσκονται σε διασπορά σε ολόκληρη τη χώρα, έτσι ώστε να παρεμβαίνουν άμεσα ενώ το έργο τους συνδράμουν ο Ελληνικός Στρατός, η Δασική Υπηρεσία, οι εθελοντές, η Τοπική Αυτοδιοίκηση, αλλά και η Ελληνική Αστυνομία. Τις μέρες υψηλού κινδύνου τίθενται σε επιφυλακή όλες οι δυνάμεις Πολιτικής Προστασίας και του Πυροσβεστικού Σώματος και αναπτύσσεται αυξημένη επίγεια και εναέρια επιτήρηση, με τη συμμετοχή των Ενόπλων Δυνάμεων.

-Φέτος, στην μάχη της αεροπυρόσβεσης, συνδράμουν τις επίγειες δυνάμεις, 84 εναέρια μέσα, περισσότερα από ποτέ, εκ των οποίων, τα 44 είναι μισθωμένα, και τα 40 ανήκουν στον Εθνικό στόλο.

-Σε ό,τι αφορά τις επίγειες δυνάμεις, φέτος έχουμε μια νέα δύναμη από 500 δασοκομάντος, που στελεχώσουν τις Ειδικές Μονάδες Δασικών Επιχειρήσεων. Παράλληλα, διπλασιάστηκε ο αριθμός των Εθελοντών Πυροσβεστών του Πυροσβεστικού Σώματος, φθάνοντας τους 4.000 φέτος σε όλη τη χώρα, ενώ εκπαιδεύτηκαν και άλλοι 2.100 εθελοντές των Εθελοντικών Ομάδων Πολιτικής Προστασίας.