ΚΥΒΕΡΝΗΤΙΚΗ ΑΣΤΑΘΕΙΑ ΣΕ ΕΥΡΩΠΑΪΚΕΣ ΧΩΡΕΣ ΑΝΑΔΕΙΚΝΥΕΙ ΤΗΝ ΑΝΑΓΚΑΙΟΤΗΤΑ ΙΣΧΥΡΗΣ ΚΥΒΕΡΝΗΣΗΣ ΓΙΑ ΑΥΤΟΔΥΝΑΜΗ ΕΛΛΑΔΑ

   Ολόκληρη η Ευρώπη διέρχεται τη στιγμή αυτή - εξαιτίας της ρωσικής εισβολής στην Ουκρανία, της έκρηξης των τιμών ενέργειας και του ενδεχομένου διακοπής της ροής ρωσικού φυσικού αερίου - μια εξαιρετικά κρίσιμη περίοδο κατά την οποία απαιτούνται δύσκολες και γρήγορες αποφάσεις. Παρόλα αυτά μια σειρά ευρωπαϊκές χώρες περιέρχονται σε κατάσταση ακυβερνησίας και πολιτικής αστάθειας. Στην Ιταλία, μετά την απόφαση του Κινήματος των «5 Αστέρων» να αποσύρει την εμπιστοσύνη του από την Κυβέρνηση, ο Πρωθυπουργός Μάριο Ντράγκι, υπέβαλε την παραίτησή του και θα επανέλθει στη Βουλή για νέα ψήφο εμπιστοσύνης με αβέβαιο αποτέλεσμα και ορατό το ενδεχόμενο παρατεταμένης πολιτικής κρίσης. Η Μ. Βρετανία βρίσκεται ήδη με Πρωθυπουργό περιορισμένης διάρκειας, καθώς ξεκίνησαν οι διαδικασίες για τη διαδοχή του. Στη Γαλλία μετά την άνοδο της ακροδεξιάς, την απώλεια της κοινοβουλευτικής πλειοψηφίας από τον Ε. Μακρόν και την αποτυχία των προσπαθειών κυβερνητικής συνεργασίας, η Κυβέρνηση στερείται της δυνατότητας κρίσιμων αποφάσεων και μεταρρυθμίσεων που απαιτούν κοινοβουλευτική έγκριση. Στη Βουλγαρία,   μετά την άρση της εμπιστοσύνης από την Κυβέρνηση Κίριλ Πέτκοφ, επικρατεί αβεβαιότητα ως προς τη δυνατότητα σχηματισμού νέας.

   Οι πολιτικές εξελίξεις στις χώρες αυτές δημιουργούν κλίμα αστάθειας και αβεβαιότητας, ενώ θέτουν σε αμφισβήτηση την κυβερνησιμότητά κατά τους επόμενους μήνες και τις φέρνουν σε δύσκολη θέση. Μειώνουν τη δυνατότητα προετοιμασίας για τα πιο δυσμενή σενάρια του επόμενου διαστήματος και υπονομεύουν τη δυνατότητα για κρίσιμες και ταυτόχρονα γρήγορες αποφάσεις. Επισημαίνουν πόσο σπουδαίο είναι να υπάρχουν -ιδίως μάλιστα σε περιόδους παγκόσμιων κρίσεων- ισχυρές και σταθερές κυβερνήσεις. Καθιστούν έτσι ακόμη πιο επίκαιρη την πρόταση Κυριάκου Μητσοτάκη για αυτοδύναμη Ελλάδα, με ισχυρή Κυβέρνηση που εξασφαλίζει σταθερότητα και αποτελεσματικότητα στην αντιμετώπιση των πολλαπλών εξωγενών κρίσεων. Δικαιώνουν απόλυτα τις πρόσφατες τοποθετήσεις του για επιμονή στη θεσμικότητα και τη σταθερότητα.
   Οι ίδιες εξελίξεις αναδεικνύουν ταυτόχρονα αφενός το σαθρό πεδίο στο οποίο κινούνται τα όνειρα ΣΥΡΙΖΑ - Βαρουφάκη για συγκυβέρνηση προκειμένου να πιάσουν το νήμα από εκεί που το άφησαν το 2015 και αφετέρου τον πολιτικό καιροσκοπισμό του Αλ. Τσίπρα που, ενώ συγκρότησε Κυβέρνηση και διεξήγαγε εκλογές με ενισχυμένη αναλογική, έβαλε -φεύγοντας- στα θεμέλια της σταθερότητας και της κυβερνησιμότητας τη βόμβα της απλής αναλογικής.