ΚΥΡΙΑΚΟΣ ΜΗΤΣΟΤΑΚΗΣ: ΜΕΤΡΑ ΚΑΙ ΔΡΑΣΕΙΣ ΤΗΣ ΚΥΒΕΡΝΗΣΗΣ ΓΙΑ ΤΗΝ ΙΣΟΤΗΤΑ ΤΩΝ ΦΥΛΩN

Μιλώντας χθες Τρίτη στη Βουλή για την παγκόσμια ημέρα της γυναίκας, ο Πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης τόνισε ότι η χώρα μας απέκτησε εθνικό σχέδιο για την ισότητα των φύλων, κάτω από το οποίο αρθρώνονται πολιτικές σε κάθε επίπεδο. Από την εκπαίδευση και την εργασία μέχρι την οικογένεια και την υγεία. Μεταξύ άλλων ο Κυριάκος Μητσοτάκης επισήμανε.

-Έχουν ήδη γεφυρωθεί νομοθετικά οι ανισότητες στις αμοιβές μεταξύ ανδρών και γυναικών. Οι γυναίκες θωρακίζονται από κάθε διάκριση στο χώρο δουλειάς τους, ενώ το επίδομα γέννησης και η επέκταση των γονικών αδειών βοηθούν κυρίως τις γυναίκες να συνδυάζουν καριέρα με οικογένεια.

-Αυτό το μήνα ξεκινάει η εφαρμογή του προγράμματος «Νταντάδες της γειτονιάς» για τη φροντίδα παιδιών ηλικίας από 2 μηνών έως 2,5 ετών κάθε εργαζόμενης που θα ενταχθεί στο πρόγραμμα.

 -Ξεκινάει επίσης η λειτουργία του Κέντρου Καινοτομίας Γυναικών με στόχο την ενεργοποίησή τους σε τομείς όπως η έρευνα, η τεχνητή νοημοσύνη και η επιχειρηματικότητα.

-Σε ό,τι αφορά την έμφυλη βία -με ακραία μορφή τις γυναικοκτονίες που αυξήθηκαν πανευρωπαϊκά, αλλά και στη χώρα μας κατά τη διάρκεια της πανδημίας- απαντάμε: Με αυστηρότερες ποινές. Ενδυναμώνοντας τις φωνές που τόλμησαν να πουν MeToo, με το MeTooGreece. Ιδρύοντας δομές για τα θύματα βίαιων συμπεριφορών. Υψώνοντας το πιο ψηλό τείχος προστασίας για τις πιο ευάλωτες γυναίκες, τις άνεργες, τις μετανάστριες, τις γυναίκες με αναπηρία. Το ελάχιστο εγγυημένο εισόδημα δίνεται πλέον σε όλες τις φιλοξενούμενες στους ξενώνες κακοποιημένων γυναικών.

-Δημιουργήσαμε πιλοτικά το θεσμό των Γραφείων Αντιμετώπισης Ενδοοικογενειακής Βίας σε Αττική και Θεσσαλονίκη με τη στήριξη της Ελληνικής Αστυνομίας.


-Σύντομα με τη βοήθεια της έξυπνης τεχνολογίας και τη συνεργασία της VODAFONE μια εφαρμογή θα επιτρέπει στη γυναίκα που κινδυνεύει να ζητά βοήθεια με το πάτημα ενός κουμπιού στο κινητό της.

-Παράλληλα, συμβάλλουν στην πρόληψη τα εργαστήρια δεξιοτήτων που γίνονται πλέον σε όλα τα σχολεία για τη σεξουαλική εκπαίδευση και την ισότητα των φύλων, τη διαφορετικότητα, τις έμφυλες σχέσεις, το bulling.

-Ξεχωριστή σημασία έχει και το εθνικό σχέδιο για την παιδική κακοποίηση.

-Αναπτύσσεται παράλληλα, ξεχωριστή μέριμνα για την υγεία των γυναικών. Δωρεάν ολοκληρωμένες εξετάσεις για την πρόληψη του καρκίνου του μαστού. Ένα πρόγραμμα που φέρει το όνομα της Φώφης Γεννηματά, θα ξεκινήσει στο τέλος Μαρτίου και θα ωφελήσει 1.300.000 γυναίκες ηλικίας από 50 έως 69 ετών. Επίσης, δωρεάν προληπτικές εξετάσεις για καρκίνο του τραχήλου της μήτρας σε παραπάνω από 1,5 εκατομμύριο γυναίκες, με ένα πρόγραμμα το οποίο αρχίζει τον Ιούνιο.

-Υπάρχει και το εθνικό πρόγραμμα πρόληψης για τη δημόσια υγεία «Σπύρος Δοξιάδης», που περιλαμβάνει ειδικές δράσεις για τη σωματική, αλλά και την ψυχική υγεία της γυναίκας.