ΜΕ SELF-TEST ΚΑΙ ΑΣΦΑΛΕΙΑ ΑΝΟΙΞΑΝ ΤΑ ΛΥΚΕΙΑ

Για το άνοιγμα των Λυκείων με τη μέγιστη δυνατή ασφάλεια προβλέφθηκε αυτή τη φορά όχι μόνο η αυστηρή τήρηση των μέτρων που είχαν εφαρμοστεί στο παρελθόν, αλλά και η αξιοποίηση των self-test από μαθητές, εκπαιδευτικούς, διοικητικό και βοηθητικό προσωπικό, καθώς και το προσωπικό καθαριότητας.

 
Απαιτείται, συγκεκριμένα, η προσκόμιση από τον καθένα αρνητικού αποτελέσματος αυτοδιαγνωστικού τεστ κορονοϊού, ώστε να υπάρχει έγκαιρη ανίχνευση και απομόνωση των ολιγοσυμπτωματικών και ασυμπτωματικών και να διακόπτεται η αλυσίδα μετάδοσης στα σχολεία. Αυτή είναι η μεγάλη χρησιμότητα του νέου εργαλείου ανίχνευσης του ιού. Και αποδεικνύεται -όπως τόνισε χθες ο Πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης- πως «όταν Κυβέρνηση εμπιστεύεται τον πολίτη, εκείνος ανταποκρίνεται με υπευθυνότητα».

 
Διανέμονται από τα φαρμακεία τα δεύτερα τεστ αυτής της εβδομάδας για μαθητές, εκπαιδευτικούς και το λοιπό προσωπικό των σχολείων. Τα αποτελέσματα θα προσκομιστούν στα σχολεία το πρωί της Πέμπτης. Αυτή την εβδομάδα θα διατεθούν μέσω των φαρμακείων δωρεάν τεστ σε περίπου 900.000 εργαζόμενους του ιδιωτικού και δημόσιου τομέα, όπως, για παράδειγμα, σε εργαζόμενους στο λιανεμπόριο, στην εστίαση, στις μεταφορές, στις χρηματοπιστωτικές υπηρεσίες, στη Δικαιοσύνη.
 
Για να εξασφαλιστεί η απαιτούμενη επάρκεια, έχει ήδη προχωρήσει νέος διαγωνισμός για την προμήθεια επιπλέον 10 εκατομμυρίων self-test, στον οποίο μάλιστα συμμετέχουν πολύ περισσότερες εταιρείες. Είναι δηλαδή όσο τάχα «φωτογραφικός» ήταν και ο πρώτος! Αποδεικνύεται, ότι τα self-test, παρα τον γνωστό μηδενισμό της αντιπολίτευσης, που προσπαθεί να βρει αρνητικά σε όλα, είναι ένα σημαντικό συμπληρωματικό εργαλείο που θα συμβάλλει τόσο σε ένα ασφαλέστερο άνοιγμα οικονομικών και κοινωνικών δραστηριοτήτων όσο και στην ανάσχεση της πανδημίας.


 Είναι αυτονόητο πως από τη στιγμή που θα έχουμε ιλιγγιώδη αύξηση των καθημερινών τεστ θα υπάρξει αντίστοιχη αύξηση των καταγεγραμμένων κρουσμάτων. Αυτό βέβαια δεν θα σημαίνει επιδείνωση της επιδημιολογικής κατάστασης, αλλά έγκαιρο εντοπισμό ασυμπτωματικών φορέων του ιού, γεγονός που θα συμβάλει στην αυξημένη αυτοπροστασία, τον αυτοπεριορισμό, την έγκαιρη ιχνηλάτηση και -κατ’ επέκταση- στην ανάσχεση της διασποράς.
 
Πρόσφατα στοιχεία από την χρήση self-test σε σχολεία, δύο φορές την εβδομάδα, στην Αυστρία και στο Ηνωμένο Βασίλειο έδειξαν ότι η έγκαιρη διάγνωση ασυμπτωματικών φορέων είχε ως αποτέλεσμα την μείωση της διασποράς, ακόμα και σε περιβάλλον κυκλοφορίας των μεταλλαγμένων στελεχών.