ΟΙ ΜΑΘΗΤΕΣ ΕΠΙΣΤΡΕΦΟΥΝ ΜΕ ΑΣΦΑΛΕΙΑ ΣΤΑ ΣΧΟΛΕΙΑ ΤΟΥΣ ΣΤΙΣ 7 ΣΕΠΤΕΜΒΡΙΟΥ

  Αντιμετωπίζουμε μία κατάσταση δυναμική : οι αποφάσεις έχουν ληφθεί βάσει των συνθηκών που ισχύουν σήμερα. Στην πορεία, κάθε βήμα θα αξιολογείται και θα επικαιροποιείται – αν χρειαστεί – στη βάση της εξέλιξης της πανδημίας, σε τοπικό και εθνικό επίπεδο, όπως επίσης έχουμε τονίσει από την αρχή της πανδημίας. Ο μέχρι σήμερα σχεδιασμός για να ανοίξουν τα Σχολεία όλων των βαθμίδων Πρωτοβάθμιας και Δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης είναι για τις 7 Σεπτεμβρίου. Ενδέχεται, όμως, να υπάρξει κάποια παράταση. Στόχος είναι να περιοριστούν σημαντικά οι μετακινήσεις τουλάχιστον 1 εβδομάδα πριν την έναρξη των σχολείων για να περιοριστεί η τυχόν μετάδοση από ασυμπτωματικούς. Σε κάθε περίπτωση, η λειτουργία των σχολικών μονάδων θα είναι με όλους τους μαθητές σε καθημερινή βάση, ενώ ο μέσος όρος μαθητών ανά τάξη είναι 17 μαθητές.

 Τι προβλέπεται για τη χρήση μάσκας;

⁃ Η χρήση της μάσκας είναι υποχρεωτική τόσο για τους εκπαιδευτικούς. όσο και για τους μαθητές όλων των ηλικιών. Θα δοθούν οδηγίες του ΕΟΔΥ για μαθητές που εξαιρούνται από τη χρήση της μάσκας για συγκεκριμένους ιατρικούς λόγους. Το ίδιο ισχύει για οδηγούς, συνοδούς, μαθητές κατά τη μεταφορά τους στα ειδικά μεταφορικά μέσα.
 - H χρήση μάσκας προβλέπεται κυρίως σε εσωτερικούς χώρους (εκτός από την ώρα φαγητού).

- Σε εξωτερικούς χώρους μόνο σε περίπτωση συνωστισμού. Δεν προβλέπεται η χρήση μάσκας στα διαλείμματα (τα οποία θα είναι διαφορετικές ώρες ανά ομάδες μαθητών) ούτε στη γυμναστική.

- Η Κυβέρνηση -όπως ανακοίνωσε ο Πρωθυπουργός- θα διαθέσει δωρεάν υφασμάτινες μάσκες σε όλους τους μαθητές και όλους τους εκπαιδευτικούς.
 
  Η απάντηση στους ισχυρισμούς ότι η χρήση μάσκας μπορεί να είναι επικίνδυνη για μικρά παιδιά.

  Επικίνδυνοι, παντελώς αβάσιμοι και ανεύθυνοι είναι ακριβώς οι ισχυρισμοί αυτοί. Η μάσκα είναι ασπίδα προστασίας για τα παιδιά μας και για τους γύρω μας. Το τονίζει η ίδια η Ελληνική Παιδιατρική Εταιρεία σε εκτενή ανακοίνωσή της, στην οποία εκθέτει όλους τους λόγους για τους οποίους η μάσκα είναι και απόλυτα ασφαλής και εξαιρετικά πολύτιμο εργαλείο για την προστασία των παιδιών. Η χρήση μάσκας - όπως επισημαίνουν οι ειδικοί - είναι ασφαλής από παιδιά μεγαλύτερα των 2 ετών. Δεν μειώνει την είσοδο του οξυγόνου, δεν επηρεάζει ούτε τη λειτουργία του πνεύμονα, ούτε τη λειτουργία του ανοσοποιητικού συστήματος, δεν μειώνει την ικανότητα του παιδιού να συγκεντρωθεί και να παρακολουθήσει το μάθημα. Η χρήση της μάσκας πρέπει να αποφεύγεται μόνο από μικρή ομάδα παιδιών με συγκεκριμένα νοσήματα. Αντί μάσκας σε αυτές τις περιπτώσεις μπορεί να χρησιμοποιηθεί διαφανής ολοπρόσωπη προστατευτική προσωπίδα.


  Ποια άλλα μέτρα προβλέπονται για τη λειτουργία των σχολείων με ασφάλεια. 

  Θα υπάρξουν επικαιροποιημένες οδηγίες του ΕΟΔΥ και του Υπουργείου Παιδείας προς μαθητές, εκπαιδευτικούς και γονείς σχετικά με τη χρήση της μάσκας και τα αναγκαία μέτρα πρόληψης

  • Θα γίνουν ενημερωτικές συνεδρίες σε μαθητές από εκπαιδευτικούς για τα μέτρα, αλλά και από γιατρούς και θα προβληθούν ενημερωτικά βίντεο.
  • Θα διανεμηθούν, με μέριμνα της Τοπικής Αυτοδιοίκησης, αντισηπτικά στα σχολεία, και θα γίνεται σχολαστικός καθαρισμός και κατά τη διάρκεια λειτουργίας των σχολείων και μετά το πέρας της
  • Προβλέπονται επίσης δειγματοληπτικοί έλεγχοι του ΕΟΔΥ σε σχολεία, σε περιπτώσεις που χρήζουν επέμβασης.
  • Προβλέπονται διαφορετικά διαλείμματα, ώστε να περιοριστεί ο συγχρωτισμός πολλών διαφορετικών μαθητικών ομάδων.
  • Τα κυλικεία θα λειτουργήσουν προσαρμοσμένα στις νέες συνθήκες.
  • Οι σχολικοί εορτασμοί θα διενεργούνται εντός κάθε τμήματος.
  • Οι μαθητικοί διαγωνισμοί θα διενεργούνται με υποχρεωτική χρήση μάσκας και πλήρη τήρηση των λοιπών μέτρων προστασίας.
  • Δεν θα πραγματοποιούνται εκδρομές και μαθητικά συνέδρια.
  • Οι επισκέψεις π.χ. σε μουσεία και δημόσια κτήρια, καθώς και οι περίπατοι επιτρέπονται ανά τμήμα.