ΟΜΟΦΩΝΑ ΕΞΕΛΕΓΗ ΓΕΝΙΚΟΣ ΓΡΑΜΜΑΤΕΑΣ ΤΗΣ Κ.Ο ΤΗΣ ΝΕΑΣ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑΣ Ο ΒΟΥΛΕΥΤΗΣ ΦΩΚΙΔΑΣ

Η ομιλία μου στην Κοινοβουλευτική Ομάδα της Ν.Δ.

Αξιότιμε κύριε Πρόεδρε,
Η πρότασή σας ν΄ αναλάβω τα καθήκοντα του Γενικού Γραμματέα της Κοινοβουλευτικής μας ομάδας – θέση, που κόσμησαν σημαντικές πολιτικές προσωπικότητες της παράταξής μας- αποτελεί για μένα μεγάλη διάκριση και ευθύνη.
Σας ευχαριστώ θερμά.
Αγαπητοί συνάδελφοι
Ειλικρινά με συγκίνησε η ομόθυμη στήριξή και εμπιστοσύνη με την οποία με περιβάλλετε. Από καρδιάς σας ευχαριστώ για την άκρως τιμητική υπερψήφιση της υποψηφιότητάς μου.
Επιτρέψτε μου να εκφράσω ξεχωριστά τις ευχαριστίες μου στον απερχόμενο Γραμματέα της Κοινοβουλευτικής Ομάδας και νυν Υπουργό Μακεδονίας - Θράκης, τον Σταύρο Καλαφάτη, που επιτέλεσε με άψογο τρόπο τα καθήκοντά του.
----------------------------------,
Κυρίες και κύριοι συνάδελφοι,
Από την έναρξη της κοινοβουλευτικής περιόδου βρισκόμαστε στην πρώτη γραμμή της πολιτικής μάχης.
Το κοινοβουλευτικό μας έργο είναι ενδιαφέρον, απαιτητικό και παραγωγικό.
Στηρίζουμε με ζέση νομοθετικές πρωτοβουλίες της Κυβέρνησης σε όλο το φάσμα της κυβερνητικής πολιτικής.
Στην οικονομία, την δημόσια ασφάλιση, την διοίκηση, την υγεία, την παιδεία, τη Δικαιοσύνη, τη δημόσια ασφάλεια, τις υποδομές, το περιβάλλον, την πράσινη ανάπτυξη, τις επενδύσεις.
Με τις παρεμβάσεις μας αυτές, συνεπείς προς τις ιδεολογικές μας θέσεις, εκπληρώνουμε με συνέπεια τις προγραμματικές μας δεσμεύσεις.
Εκτός από τη συνήθη νομοθετική διαδικασία, για να δώσουμε άμεσες και αποτελεσματικές λύσεις στα προβλήματα που προέκυπταν από την πανδημία και να ανασχέσουμε τις συνέπειές της στην υγεία και στην οικονομία, καταφύγαμε με φειδώ στην επείγουσα νομοθέτηση, τηρώντας το άρθρο 44 του Συντάγματος.
------------------------------------------------------------,
Οι συνθήκες που δημιουργήθηκαν αμέσως μόλις ενέσκηψε η πανδημία δοκίμασαν τις αντοχές των πολιτών, αλλά όχι των θεσμών.
Η Βουλή συνέχισε τις εργασίες της, προσαρμόζοντας τη λειτουργία της με τελολογική ερμηνεία του Κανονισμού της, στα δεδομένα που επέβαλαν τα μέτρα υγειονομικής προστασίας, διασφαλίζοντας ουσιαστικά και συμβολικά την, παρά τις πρωτοφανείς αντιξοότητες, συνέχιση των λειτουργιών του Πολιτεύματός μας.
Οι ειδικές και πρωτόγνωρες συνθήκες λειτουργίας του Κοινοβουλίου περιέστειλαν ελάχιστα το κοινοβουλευτικό μας έργο, αντικειμενικά και κατ΄ανάγκη όμως περιόρισαν την φυσική μας παρουσία σ΄αυτό.
-----------------
Η έναρξη και οι καλές προοπτικές που διαγράφονται για την πορεία του εμβολιασμού στη Χώρα μας, εύλογα δημιουργούν την ελπίδα ότι το 2021 μπορεί να είναι έτος συλλογικής επανεκκίνησης.
Κυρίες και κύριοι συνάδελφοι,
Η Βουλή βρίσκεται στο επίκεντρο του πολιτικού μας συστήματος. Έχει, κατά το Σύνταγμα ανεξάρτητη και διακριτή εξουσία και δεν αποτελεί βραχίονα της εκτελεστικής.
Στο πλαίσιο αυτό επιτελούμε το καθήκον μας με θεσμική προσήλωση.
Συνεχίζουμε να στηρίζουμε τη νομοθέτηση μέτρων ανακούφισης των πολιτών, τις αναγκαίες για την Πατρίδα μας μεταρρυθμίσεις, για τις οποίες δεσμευτήκαμε έναντι του λαού, αλλά και τις ιστορικές εθνικές επιλογές μας, όπως η επέκταση των χωρικών μας υδάτων, που αυξάνει την Ελληνική Επικράτεια κατά 13000 τετραγωνικά χιλιόμετρα και η αγορά των υπερσύγχρονων αεροσκαφών Rafale, που ενισχύει την άμυνα της Πατρίδας μας.
Βρισκόμαστε δίπλα στους συνανθρώπους μας. Μεταφέρουμε τα μηνύματα της Κοινωνίας στην Κυβέρνηση και ενημερώνουμε τους πολίτες για το κυβερνητικό έργο. Η αμφίδρομη αυτή σχέση βελτιώνεται και γίνεται παραγωγική, όσο ενισχύονται και διευρύνονται οι δίαυλοι επικοινωνίας και συνεργασίας μεταξύ των Βουλευτών και των Υπουργών. Είμαστε υπερήφανοι ότι η Κοινοβουλευτική μας Ομάδα διαθέτει βουλευτές και ευρωβουλευτές με γνώσεις, επάρκεια και εμπειρία που καλύπτουν ευρύτατα επιστημονικά και επαγγελματικά πεδία. Η συνεχής αξιοποίηση όλων μπορεί περαιτέρω να βελτιώσει τις επιδόσεις της Κυβέρνησής μας και να καταστήσει μεγαλύτερες ομάδες πολιτών κοινωνούς του κυβερνητικού έργου.
Συνεργαζόμαστε με τους Ευρωβουλευτές μας έχοντας κατά νου ότι οι ευρωπαϊκές εξελίξεις επηρεάζουν άμεσα τα εσωτερικά πράγματα και τα εθνικά μας θέματα.
Απαντάμε στους πολιτικούς μας αντιπάλους. Εστιάζουμε στην αδυναμία τους ν΄ αρθρώσουν σαφή προγραμματικό λόγο και εναλλακτική πρόταση διακυβέρνησης και καταδεικνύουμε το αντιπολιτευτικό τους έλλειμμα. Ακούμε όμως προσεκτικά την κριτική των πολιτών και αποκρινόμαστε με σεβασμό και επιχειρήματα.
Μας δεσμεύει η λαϊκή εντολή να εφαρμόσουμε το πρόγραμμά μας. Είμαστε εδώ να υπηρετούμε την Πατρίδα και το Έθνος μας, αφοσιωμένου σε σταθερές αρχές και αξίες.
Δεν λησμονούμε την θεμελιώδη υποχρέωσή μας να λογοδοτούμε στους πολίτες για το έργο μας. Ο Βουλευτής στο αντιπροσωπευτικό και κοινοβουλευτικό σύστημα διέπεται από την αρχή της «ελεύθερης εντολής». Κάθε εντολή όμως περιλαμβάνει την υποχρέωση για λογοδοσία προς τον εντολέα, που για μας είναι ο Ελληνικός λαός.
Ενεργούμε με δυναμισμό, συλλογικότητα και αυτοπεποίθηση, γιατί είμαστε μέλη μιας Μεγάλης Ομάδας, που αυξάνει την αποτελεσματικότητά της και κερδίζει τους πολιτικούς και κοινωνικούς αγώνες, όσο διατηρεί αραγή την ενότητά και την αλληλεγγύη της.
-----------------------------------------------------------,
Αγαπητοί συνάδελφοι,
Όπλο στον αγώνα μας είναι ο λόγος μας. Έχουμε το προνόμιο που μας εξασφαλίζει η θεσμική μας ιδιότητα να μπορούμε να ομιλούμε δημόσια και να απευθυνόμαστε στους πολίτες από το Βήμα της Βουλής.
Ο λόγος μας οφείλει να είναι ελεύθερος, μαχητικός, διεκδικητικός, εμπεριστατωμένος, ώστε να πείθει με αποδείξεις τους πολίτες για τις προθέσεις και το έργο μας και ν΄ανασκευάζει με τη δύναμη του επιχειρήματος τις θέσεις των πολιτικών μας αντιπάλων.Προϋπόθεση γι΄αυτό είναι η καλή γνώση των ζητημάτων για τα οποία μιλάμε. Ο Κάτων αρεσκόταν να επαναλαμβάνει «κατανόησε το θέμα και οι λέξεις θα ακολουθήσουν». Για να είναι ισχυρός πρέπει να είναι ενιαίος και ειλικρινής. Επιπλέον να είναι συνεπής προς τις πράξεις και τα έργα μας. Οι πολίτες δεν ανέχονται πλέον να γίνονται θεατές των λόγων και ακροατές των έργων.
Πρωτίστως όμως και δίνω ιδιαίτερη έμφαση στο ύφος, ο δημόσιος λόγος μας πρέπει να είναι σαφής και ευπρεπής. Ν’ αποπνέει το δημοκρατικό ήθος που μας διακρίνει και ασφαλώς να συνάδει προς την πολιτική, αλλά και προσωπική μας συμπεριφορά, η οποία πρέπει να αποτελεί υπόδειγμα για τους πολίτες.
Η τήρηση εκ μέρους μας των αξιακών κανόνων της παράταξής μας αποτελεί προϋπόθεση για την αναβάθμιση της Πολιτικής, την οποία σταθερά επιδιώκουμε.
Ας έχουμε στη σκέψη μας τη ρήση του Ισοκράτη «Το της πόλεως όλης ήθος ομοιούται τοις άρχουσιν».
--------------------------,
Αγαπητοί συνάδελφοι,
Είναι τιμή μου να είμαι Γραμματέας της Κοινοβουλευτικής μας Ομάδας.
Θέλω ειλικρινά να σας διαβεβαιώσω ότι έχετε την αγάπη, τον σεβασμό και τη στήριξή μου. Έχουμε ν΄αντιμετωπίσουμε δύσκολες καταστάσεις, μεγάλες προκλήσεις, αλλά και να αξιοποιήσουμε σημαντικές ευκαιρίες. Σας ζητώ να καταβάλουμε το μέγιστο των δυνατοτήτων μας εντός του Κοινοβουλίου με την παρουσία και ουσιαστική συμμετοχή μας στις Επιτροπές και στην Ολομέλεια, που αποτελεί το βασικό, όσο και αυτονόητο καθήκον μας, αλλά και στις Περιφέρειές μας, από τους πολίτες των οποίων αντλούμε τη νομιμοποίηση και τη δύναμή μας.
Αξιολογούμαστε όλοι μας για την προσπάθεια και τα αποτελέσματά της.
Φιλοδοξία και στόχος μας να τηρήσουμε την υπόσχεση, που δώσαμε στην πρώτη πανηγυρική συνεδρίασή μας. Να είμαστε η καλύτερη Κοινοβουλευτική Ομάδα, που στηρίζει την καλύτερη Κυβέρνηση της Μεταπολίτευσης.
Αγαπητοί συνάδελφοι,
Στο χρόνο που πέρασε από την αποκατάσταση της Δημοκρατίας στην Χώρα μας μέχρι σήμερα άλλαξαν πολλά. Πρόσωπα, κόμματα, πολιτικές.
Η παράταξή μας όμως παρά τις δυσκολίες, που περάσαμε και τους ισχυρούς ενίοτε πολιτικούς κλυδωνισμούς παραμένει βασικός πυλώνας της Δημοκρατίας μας.
Δύναμη συνέχειας και σταθερότητας.
Ενώνουμε με ισχυρούς δεσμούς το χθες με το σήμερα, το σήμερα με το αύριο.
Κύριε Πρόεδρε,
Είμαστε υπερήφανοι που αποτελούμε μέλη της Κοινοβουλευτικής Ομάδας της Νέας Δημοκρατίας.
Εύχομαι σε όλους μας καλή δύναμη!


139850417_415429686389740_2206453661973082225_ojpg

140203781_415432513056124_7006447576178396683_ojpg

140017394_415430523056323_2738618273511536109_ojpg