ΟΡΙΣΤΙΚΗ ΛΥΣΗ ΓΙΑ ΤΟΥΣ ΑΠΟΦΟΙΤΟΥΣ ΙΕΚ

Με την υπ’ αριθ. 1370-95/12.07.2022 τροπολογία της Υπουργού Πολιτισμού και Αθλητισμού κ. Λίνας Μενδώνη, που ενσωματώθηκε σε νομοσχέδιο που ψηφίστηκε χθες στη Βουλή, δόθηκε οριστική λύση στο ζήτημα της απασχόλησης των αποφοίτων Ινστιτούτων Επαγγελματικής Κατάρτισης (ΙΕΚ), ειδικότητας «Φυλάκων Μουσείων και Αρχαιολογικών Χώρων».

Με την ρύθμιση αυτή, γίνεται αποδεκτό το πάγιο αίτημα των συμβασιούχων αρχαιοφυλάκων που απασχολούνται σε αρχαιολογικούς χώρους, μουσεία και μνημεία, οι οποίοι μέχρι σήμερα δεν είχαν δικαίωμα να θέσουν υποψηφιότητα σε προκηρύξεις με το δίπλωμα ΙΕΚ που διαθέτουν και να επαναπροσληφθούν, ώστε να απασχοληθούν στο αντικείμενό τους.

Ειδικότερα, η συνολική διάρκεια των συμβάσεων εργασίας ιδιωτικού δικαίου ορισμένου χρόνου, οι οποίες καταρτίζονται μεταξύ του ΥΠΠΟΑ και των αποφοίτων του ΙΕΚ πλέον μπορεί να υπερβαίνει το ανώτατο χρονικό διάστημα των πέντε ετών, διασφαλίζοντας έτσι ότι στη φύλαξη των αρχαιολογικών χώρων και των μουσείων αξιοποιούνται καταρτισμένα στελέχη, που διαθέτουν σημαντική επαγγαλματική εμπειρία.

Η εξέλίξη αυτή αποκτά ιδιαίτερη σημασία για τη Φωκίδα, και συγκεκριμένα για το Μουσείο Δελφών και το Μουσείο Άμφισσας, καθότι: α) προσφέρει ασφάλεια στους εργαζομένους του κλάδου και β) ενισχύεται το Δημόσιο ΙΕΚ Άμφισσας, εφόσον, σε συνδυασμό με την αυξημένη μοριοδότηση λόγω εντοπιότητας, καθιστά ευχερέστερη την πρόσληψη των αποφοίτων του ΙΕΚ, που είναι δημότες της περιοχής.