Ο ΤΑΓΙΠ ΕΡΝΤΟΓΑΝ ΕΞΑΚΟΛΟΥΘΕΙ ΝΑ ΣΙΩΠΑ. ΔΕΝ ΕΧΕΙ ΑΠΑΝΤΗΣΕΙ ΑΝ ΥΙΟΘΕΤΕΙ ΤΙΣ ΘΕΣΕΙΣ ΤΟΥ ΚΥΒΕΡΝΗΤΙΚΟΥ ΕΤΑΙΡΟΥ ΤΟΥ ΝΤΕΒΛΕΤ ΜΠΑΧΤΣΕΛΙ

   Ο Τούρκος Πρόεδρος Ταγίπ Ερντογάν εξακολουθεί να σιωπά και να μην παίρνει θέση σε ό,τι αφορά την πρόκληση του κυβερνητικού του εταίρου Ντεβλέτ Μπαχτσελί, που φωτογραφήθηκε κρατώντας στα χέρια χάρτη που απεικονίζει νησιά του Αιγαίου -την Κρήτη, τη Ρόδο, τη Λέσβο, τη Χίο τη Σάμο- σαν μέρος της Τουρκίας. Τα ερωτήματα ωστόσο που έθεσε ο Πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης, με σχετική ανάρτησή του, παραμένουν και πρέπει να απαντηθούν: «Πρόκειται για όνειρα εξτρεμιστών ή για την επίσημη θέση της Τουρκίας; Είναι μια ακόμη πρόκληση ή ο πραγματικός στόχος;». Ο Πρόεδρος Ταγίπ Ερντογάν οφείλει - όπως τον κάλεσε ο Πρωθυπουργός- να «ξεκαθαρίσει τη στάση του απέναντι στις τελευταίες φαιδρότητες του κυβερνητικού του εταίρου».
   Η εικόνα που εκπέμπει η Άγκυρα, την ώρα αυτή, την εκθέτει ακόμη περισσότερο. Από τη μια ο Ντεβλέτ Μπαχτσελί διακηρυσσει, με χάρτες, ότι η Τουρκία διεκδικεί δεκάδες ελληνικά νησιά και από την άλλη ο Ταγίπ Ερντογάν απαιτεί αποστρατικοποίηση των νησιών και εγείρει έωλα ζητήματα κυριαρχίας εξαιτίας της αμυντικής οχύρωσής τους, ενώ όλοι μαζί επιμένουν στο casus belli. Από τη μια στοχοποιούν εμφανίζοντας σαν τουρκικά μια σειρά ελληνικά νησιά και από την άλλη απαιτούν την αποστρατικοποίηση τους.
   Η προκλητική τουρκική ρητορική του τελευταίου διαστήματος και βεβαίως ο χάρτης Μπαχτσελί, επιβεβαιώνουν την ελληνική επιχειρηματολογία: Την πλήρη διάσταση της τουρκικής πολιτικής σε σχέση με το Διεθνές Δίκαιο. Την άρνηση της Τουρκίας να αποτελέσει παράγοντα σταθερότητας. Την προκλητικότητα που αναπτύσσει με ανιστόρητους και αβάσιμους ισχυρισμούς, σε μια περίοδο, που ο αναθεωρητισμός αποδοκιμάζεται τόσο από την Ε.Ε., όσο και από το ΝΑΤΟ.

   Απέναντι σε όλα αυτά η Ελλάδα απαντά με ψυχραιμία, ομοψυχία και εθνική αυτοπεποίθηση. Έχουμε ισχυρές Ένοπλες Δυνάμεις, έχουμε τους εταίρους και συμμάχους στο πλευρό μας, έχουμε το Διεθνές Δίκαιο με το μέρος μας. Και όλα αυτά συγκροτούν μια αδιαπέραστη ασπίδα προστασίας για τα εθνικά μας συμφέροντα και τα κυριαρχικά μας δικαιώματα.

   -Απαντώντας σε ερώτηση των Ελλήνων ανταποκριτών για το εάν η Ουάσιγκτον ανησυχεί για την εμπέδωση ενός εθνικιστικού και αναθεωρητικού κλίματος στη γειτονική χώρα, ο εκπρόσωπος του Στέιτ Ντιπάρτμεντ ξεκαθάρισε με τον πιο σαφή τρόπο ότι «για τις ΗΠΑ η κυριαρχία και η εδαφική ακεραιότητα της Ελλάδας δεν αμφισβητούνται» ενώ ξεκάθαρη θέση πήρε και ο Πρεσβευτής της Γερμανίας στην Ελλάδα. «Η γερμανική θέση είναι ξεκάθαρη: Οποιαδήποτε αμφισβήτηση της εδαφικής ακεραιότητας και κυριαρχίας της Ελλάδας είναι απαράδεκτη», έγραψε σε ανάρτησή του ο Γερμανός πρέσβης στην Αθήνα, Ερνστ Ράιχελ, για τον προκλητικό χάρτη του Ντεβλέτ Μπαχτσελί.