ΠΩΣ Η ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ ΕΦΤΑΣΕ ΣΤΗΝ ΑΠΟΦΑΣΗ ΝΑ ΠΡΟΧΩΡΗΣΕΙ ΣΤΗΝ ΕΠΕΚΤΑΣΗ ΤΗΣ ΑΙΓΙΑΛΙΤΙΔΑΣ ΖΩΝΗΣ ΣΤΟ ΙΟΝΙΟ, ΑΠΟ ΤΑ 6 ΣΤΑ 12 ΝΑΥΤΙΚΑ ΜΙΛΙΑ;

  
  Η Ελλάδα ακολουθεί σήμερα ενεργή διπλωματία, η οποία ξεδιπλώνεται σταδιακά. Κι αυτό είναι αναγκαίο πολύ περισσότερο σήμερα, καθώς -όπως επισήμανε ο Πρωθυπουργός- υπάρχουν δυνάμεις που σπεύδουν να καλύψουν κενά και καραδοκούν για να δημιουργήσουν τετελεσμένα. Εκλαμβάνοντας, όπως φαίνεται, τη νομιμότητα ως αμηχανία και το δικό τους θράσος ως αδυναμία του άλλου. Εδώ και ένα χρόνο, η Κυβέρνηση μιλά λίγο, αλλά δρα πολύ.   
  Συγκροτεί συμμαχίες με οδηγό το Διεθνές Δίκαιο και δεν διστάζει να παίρνει τολμηρές πρωτοβουλίες, που φέρνουν αποτέλεσμα απέναντι στις ανοιχτές προκλήσεις. Στο πλαίσιο αυτό, όπως ανακοίνωσε χθες ο Πρωθυπουργός, η Κυβέρνηση θα καταθέσει άμεσα νομοσχέδιο με το οποίο η Ελλάδα θα επεκτείνει την αιγιαλίτιδα ζώνη από τα 6 στα 12 ναυτικά μίλια, στις δυτικές ακτές της και τα νησιά του Ιουνίου μέχρι και το Ακρωτήριο Ταίναρο της Πελοποννήσου.
  Πρόκειται για την άσκηση ενός αδιαμφισβήτητου κυριαρχικού δικαιώματός μας, σύμφωνα με το άρθρο 3 της Σύμβασης για το Δίκαιο της Θάλασσας. Ένα δικαίωμα, που -όπως τόνισε ο Πρωθυπουργός- η χώρα μας επιφυλάσσεται να ασκήσει μελλοντικά και σε άλλες θαλάσσιες περιοχές.