ΡΗΤΡΑ ΑΝΑΠΡΟΣΑΡΜΟΓΗΣ ΚΑΙ ΑΠΟΡΡΟΦΗΣΗ ΤΩΝ ΑΝΑΤΙΜΗΣΕΩΝ ΣΤΟ ΗΛΕΚΤΡΙΚΟ ΡΕΥΜΑ

Η Κυβέρνηση του Κυριάκου Μητσοτάκη, πρώτη πανευρωπαϊκά, αποφάσισε την επιβολή έκτακτης φορολόγησης 90% στα υπερέσοδα των προμηθευτών ενέργειας. Η σχετική ρύθμιση ήδη ψηφίστηκε από τη Βουλή και ο οριστικός προσδιορισμός των υπερεσόδων που θα πραγματοποιηθεί από τη ΡΑΕ, θα ενεργοποιήσει την είσπραξη των σχετικών ποσών και τη διάθεσή τους προς στήριξη των καταναλωτών.

Όχι μόνο δεν επιδεικνύεται δήθεν ανοχή, όπως ψευδώς ισχυρίζεται η αξιωματική αντιπολίτευση, αλλά το θέμα της ρήτρας αναπροσαρμογής, η οποία ήδη υφίστατο για οικιακά, εμπορικά και αγροτικά τιμολόγια επί διακυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ, αντιμετωπίζεται με ριζικό τρόπο για πρώτη φορά.

Στο πλαίσιο αυτό, ψηφίστηκε ήδη και αποτελεί νόμο του Κράτους η ρύθμιση που εντάχθηκε στον εκσυγχρονισμό της αδειοδοτικής διαδικασίας έργων ΑΠΕ του Υπουργείου Περιβάλλοντος και Ενέργειας, η οποία προβλέπει θεσμική παρέμβαση στη χονδρεμπορική αγορά ηλεκτρικής ενέργειας, μέσω της σύστασης μηχανισμού ανάκτησης των υπερεσόδων των εταιρειών παραγωγής ηλεκτρισμού. Αποσυνδέονται έτσι ήδη από τον Ιούλιο 2022 οι υψηλές τιμές στη χονδρική αγορά φυσικού αερίου από τις τιμές ηλεκτρικής ενέργειας.

 Ειδικότερα:

  • Ανώτατα όρια αποζημίωσης τίθενται για τις μονάδες παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας, βάσει του πραγματικού τους κόστους λειτουργίας.
  • Η διαφορά μεταξύ της χρηματιστηριακής τιμής και της αποζημίωσης που θα οριστεί με απόφαση του Υπουργού Περιβάλλοντος και Ενέργειας, θα δεσμεύεται και θα χρησιμοποιείται για την επιδότηση των οικιακών και επαγγελματικών λογαριασμών ηλεκτρικής ενέργειας και φυσικού αερίου.
  • Από την 1η Ιουλίου, θα απορροφάται έως και το 100% των αυξήσεων στην ηλεκτρική ενέργεια. Συγκεκριμένα, στους ευάλωτους καταναλωτές που δικαιούνται Κοινωνικό Οικιακό Τιμολόγιο (περίπου 500.000 νοικοκυριά) θα απορροφάται το 100% της αύξησης, σε όλα τα λοιπά οικιακά τιμολόγια έως και το 85% της αύξησης, σε 1,25 εκατ. μικρομεσαίες επιχειρήσεις το 82% της αύξησης και στα αγροτικά τιμολόγια έως το 90% της αύξησης.

Η Κυβέρνηση εφαρμόζει πλήρως και με απόλυτη διαφάνεια την αναστολή της ρήτρας αναπροσαρμογής, ενώ οι καταναλωτές θα έχουν την δυνατότητα να γνωρίζουν τουλάχιστον 30 ημέρες νωρίτερα την τιμή, με την οποία θα χρεώνονται στους λογαριασμούς που θα εκδοθούν από την 1η Αυγούστου.

Επιπλέον, επισημαίνεται ότι:

  • δίνεται η δυνατότητα στους καταναλωτές να αλλάζουν πάροχο χωρίς να καταβάλλουν αποζημίωση (penalty) λόγω πρόωρης αποχώρησης.
  • έως τις 10 Ιουλίου οι εταιρείες προμήθειας ηλεκτρικής ενέργειας θα πρέπει να αναρτήσουν στην ιστοσελίδα τους τις τιμές που θα δουν οι καταναλωτές από την 1η Αυγούστου.
  • για λόγους ενημέρωσης των καταναλωτών και πλήρους διαφάνειας, οι εταιρείες προμήθειας ηλεκτρικής ενέργειας υποχρεώνονται να ανακοινώνουν κάθε μήνα στην ιστοσελίδα τους τις χρεώσεις προμήθειας ηλεκτρισμού που θα ισχύουν στα τιμολόγιά τους για τον επόμενο μήνα. Οι καταναλωτές έχουν έτσι ικανό χρονικό διάστημα προκειμένου να αναζητήσουν τα φθηνότερα τιμολόγια.
οι εταιρείες προμήθειας υποχρεούνται να αναγράφουν στους λογαριασμούς, σε ευδιάκριτο σημείο δίπλα στο πληρωτέο ποσό, το ύψος της επιδότησης από το Ταμείο Ενεργειακής Μετάβασης.