ΣΕ ΕΤΟΙΜΟΤΗΤΑ ΓΙΑ ΤΗΝ ΕΝΕΡΓΕΙΑΚΗ ΑΣΦΑΛΕΙΑ ΤΗΣ ΧΩΡΑΣ

  Η κίνηση της Ρωσίας να θέσει εκτός λειτουργίας τον «Nord Stream 1» για 10 ημέρες, επικαλούμενη προγραμματισμένες εργασίες συντήρησης έχει πυροδοτήσει ανησυχίες σε ό,τι αφορά την ενεργειακή ασφάλεια στην Ευρώπη. Άλλωστε ένα τέτοιο ενδεχόμενο μπορεί να πλήξει περισσότερο ορισμένες χώρες, θα έχει όμως συνέπειες για όλες. Ήδη, μάλιστα όπως ανακοίνωσε ο Επίτροπος Οικονομίας Πάολο Τζεντιλόνι, η Ευρωπαϊκή Επιτροπή καταρτίζει και θα παρουσιάσει στις 20 Ιουλίου νέο σχέδιο για την αντιμετώπιση της ενεργειακής κρίσης και το σενάριο πλήρους διακοπής της ροής φυσικού αερίου από την πλευρά της Ρωσίας.

  Η χώρα μας - όπως σημειώνει ο Υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας Κώστα Σκρέκας- λαμβάνει μέτρα ώστε να διασφαλιστεί η ενεργειακή ασφάλειά της γνωρίζοντας ότι ο χειμώνας προβλέπεται ιδιαίτερα δύσκολος. Στο πλαίσιο αυτό βρίσκεται σε πλήρη εξέλιξη σχέδιο για την επάρκεια εφοδιασμού.

Ειδικότερα:

-Ετοιμότητα για μεταφορά υγροποιημένου φυσικού αερίου (LNG) με δύο πλοία ταυτόχρονα στις εγκαταστάσεις της Ρεβυθούσας. Η χωρητικότητα του τερματικού σταθμού LNG βρίσκεται σε ικανοποιητικά επίπεδα. Κατέπλευσε, σε χρόνο ρεκόρ, το ειδικό δεξαμενόπλοιο που σχεδόν διπλασιάζει την αποθηκευτική ικανότητα του σταθμού.

-Προμήθεια περισσότερου LNG με αντίστροφη ροή μέσω του αγωγού TAP από την Ιταλία, με την οποία υπάρχουν ήδη διεργασίες για αποθήκευση μεγάλης ποσότητας.

-Χρήση περισσότερου ντίζελ και λιγνίτη για την παραγωγή ηλεκτρικής ενέργειας. Οι πέντε μονάδες ηλεκτροπαραγωγής με φυσικό αέριο είναι ετοιμότητα ώστε, σε περίπτωση που χρειαστεί να έχουν τη δυνατότητα χρησιμοποίησης diesel. Παράλληλα, οι διαθέσιμες λιγνιτικές μονάδες της Δ.Ε.Η. συνεχίζουν να λειτουργούν με τη σημερινή τους παραγωγική δυναμικότητα και δεν παρουσιάζουν ελλείψεις ενώ τον Σεπτέμβριο θα ξεκινήσει η λειτουργία της νέας λιγνιτικής μονάδας, Πτολεμαΐδα 5.

-Τα αποθέματα νερού για τη λειτουργία των υδροηλεκτρικών μονάδων είναι ικανοποιητικά.