ΣΗΜΑΝΤΙΚΗ ΒΕΛΤΙΩΣΗ ΤΗΣ ΘΕΣΗΣ ΤΗΣ ΧΩΡΑΣ ΜΑΣ ΣΤΗ ΔΙΕΘΝΗ ΚΑΤΑΤΑΞΗ ΓΙΑ ΤΗΝ ΑΝΤΑΓΩΝΙΣΤΙΚΟΤΗΤΑ

  Σύμφωνα με τα στοιχεία του Institute for Management Development (IMD), που δημοσιοποίησε ο Σύνδεσμος Βιομηχανιών Ελλάδος (ΣΒΕ), η ανταγωνιστική θέση της Ελλάδας κατά το 2020 παρουσίασε σημαντική άνοδο κατά εννέα θέσεις, με αποτέλεσμα η Ελλάδα να βρίσκεται φέτος στην 49η θέση μεταξύ 63 οικονομιών, από την 58η την οποία κατείχε την περσινή χρονιά, δηλαδή το 2019. Η άνοδος αυτή αποτελεί τη δεύτερη ισχυρότερη μεταξύ των 63 οικονομιών που εξετάζονται, μετά από αυτήν της ανόδου της Κύπρου κατά 11 θέσεις. Σημειώνεται ότι η συνολική βελτίωση οφείλεται στη βελτίωση και των τεσσάρων επιμέρους δεικτών που εξετάζονται;  Συγκεκριμένα :

  • Στην κατηγορία των δεικτών της «Οικονομικής Αποδοτικότητας», η χώρα μας βρίσκεται στην 55η θέση βελτιώνοντας τη κατάταξή της της κατά πέντε θέσεις αφού πέρυσι βρισκόταν στην 60η θέση.
  • Στην κατηγορία των δεικτών της «Κυβερνητικής Αποτελεσματικότητας», βρίσκεται φέτος στην 52η θέση, εμφανίζοντας άνοδο οκτώ θέσεων σε σχέση με την 60η θέση στην οποία βρισκόταν κατά την περσινή χρονιά.
  • Στην κατηγορία των δεικτών της «Επιχειρηματικής Αποτελεσματικότητας», καταγράφεται βελτίωση κατά επτά θέσεις, καταλαμβάνοντας τη 51η θέση, έναντι της 58ης θέσης την προηγούμενη χρονιά.
  • Στην κατηγορία των «Υποδομών» σημειώνεται επίσης βελτίωση κατά δύο θέσεις, από την 41η θέση του 2019, στην 39η θέση φέτος.
  • Η καλύτερη κατάταξη της χώρας επιβραβεύει τις πρωτοβουλίες της Κυβέρνησης για βελτίωση του γενικότερου περιβάλλοντος λειτουργίας των επιχειρήσεων. Είναι άλλωστε προφανές ότι οι τρεις δείκτες που παρουσίασαν τη μεγαλύτερη βελτίωση και αποτελούν «δυνατά σημεία» για τη χώρα (η «Προσαρμοστικότητα της κυβερνητικής πολιτικής», η «Διαφάνεια», και η απουσία «Κινδύνου πολιτικής αστάθειας») συνδέονται άμεσα με τη συγκρότηση της Κυβέρνησης του Κυριάκου Μητσοτάκη, την πολιτική σταθερότητα που εγγυάται και τη μεταρρυθμιστική στρατηγική που εφαρμόζει.