ΣΤΗΡΙΖΟΥΜΕ ΤΗ ΜΕΤΑΠΟΙΗΣΗ ΚΑΙ ΤΗ ΒΙΟΜΗΧΑΝΙΑ – ΤΑ ΣΤΟΙΧΕΙΑ ΠΟΥ ΕΠΙΒΕΒΑΙΩΝΟΥΝ ΤΟ ΕΠΕΝΔΥΤΙΚΟ ΕΝΔΙΑΦΕΡΟΝ ΣΤΗ ΧΩΡΑ ΜΑΣ

  Οι παρεμβάσεις για την αναγέννηση της μεταποίησης και της βιομηχανίας;

  Από την πρώτη στιγμή, ο Πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης έχει τονίσει ότι η αναγέννηση της ελληνικής μεταποίησης αποτελεί στρατηγικό στόχο της Κυβέρνησης. Με τόνωση της επιχειρηματικότητας και έμφαση στη βαριά βιομηχανία. Στον ένα χρόνο το επενδυτικό περιβάλλον μεταστρέφεται γρήγορα προς το καλύτερο. Ο συντελεστής φορολόγησης των επιχειρήσεων έχει μειωθεί από το 28% στο 24%, η φορολόγηση των μερισμάτων έχει μειωθεί από το 10% στο 5%, ο νέος νόμος «Επενδύω στην Ελλάδα» απλουστεύει σημαντικά και επιταχύνει την αδειοδότηση των επενδύσεων. Επιπλέον με μια σειρά από παρεμβάσεις εξομαλύνεται η αγορά της ενέργειας που είναι κρίσιμη παράμετρος για τη λειτουργία της βαριάς βιομηχανίας. Σύντομα μάλιστα -όπως τόνισε χθες ο Πρωθυπουργός για το τετραπλό «θερμό έλαστρο» της εταιρείας ΕΛΒΑΛ, ύψους 150 εκατομμυρίων ευρώ- η Κυβέρνηση σχεδιάζει να μειώσει και τον ειδικό φόρο κατανάλωσης και στο ρεύμα μέσης τάσης.

  Με ποιο τρόπο η Κυβέρνηση θα στηρίξει την ελληνική βιομηχανία;

  Η χώρα θα ευθυγραμμιστεί με τους τρεις κεντρικούς στόχους της νέας βιομηχανικής στρατηγικής, που εισηγήθηκε η Ευρωπαϊκή Επιτροπή τον περασμένο Μάιο. Πρώτο: Την τόνωση της επιχειρηματικότητας. Δεύτερον: Τον ψηφιακό και πράσινο μετασχηματισμό. Και τρίτον την ανάκτηση της αυτονομίας της Ευρώπης σε κρίσιμους στρατηγικούς παραγωγικούς τομείς. Στο πλαίσιο αυτό η Ειδική Κυβερνητική Επιτροπή με αρμοδιότητα τη βιομηχανία σύντομα θα καταρτίσει ένα προσχέδιο εθνικής στρατηγικής.
Στο χρηματοδοτικό σκέλος η νέα περίοδος του ΕΣΠΑ προβλέπει αυξημένα κατά 50% κεφάλαια για την ανταγωνιστική οικονομία και την ψηφιακή μετάβαση. Διευρυμένη θα είναι επίσης η συμμετοχή της μεταποίησης στο Πρόγραμμα Δημοσίων Επενδύσεων. Κρίσιμο ρόλο θα παίξουν κονδύλια της Ευρωπαϊκής Τράπεζας Επενδύσεων, του InvestEU, αλλά και της Ελληνικής Αναπτυξιακής Τράπεζας. Πρόθεσή μας είναι να αξιοποιηθούν στην ίδια κατεύθυνση και τα κέρδη από τα SMPs και ANFAs. Θα διατεθούν σημαντικοί πόροι από το Ταμείο Δίκαιης Μετάβασης και το Ευρωπαϊκό Ταμείο Ανάκαμψης. Στόχος μας είναι να αυξηθεί το μερίδιο της βιομηχανίας στο Α.Ε.Π. από το 9,5% στο 12% έως το 2025 και στο 15% έως το 2030. Επίσης, θέλουμε οι εξαγωγές από το 37% του Α.Ε.Π. να φτάσουν στο 48% του Α.Ε.Π. και τέλος, να διπλασιάσουμε τις άμεσες ξένες επενδύσεις, που βρίσκονται σήμερα μόλις στο 1,8% του Α.Ε.Π..

  Ποια στοιχεία επιβεβαιώνουν το επενδυτικό ενδιαφέρον στη χώρα μας;

  Παρά την κρίση του κορονοϊού, το επενδυτικό ενδιαφέρον στη χώρα μας εντείνεται και η Κυβέρνηση προχωρά στην στήριξη νέων επενδύσεων με ταχύτητα. Χθες στη διυπουργική Επιτροπή Στρατηγικών Επενδύσεων εγκρίθηκαν 8 στρατηγικές επενδύσεις. συνολικού ύψους 1,1 δισ. ευρώ, που συμβάλλουν στη δημιουργία 3.300 θέσεων εργασίας. Πρόκειται για μια μαρίνα στη Λευκάδα και τουριστικές επενδύσεις σε, Διακοφτό, Ίο, Βόνιτσα, Κυλλήνη, Μύκονο και Κρήτη.