ΣΥΝΑΝΤΗΣΗ ΜΕ ΕΡΝΤΟΓΑΝ ΜΕ ΤΗΝ ΑΥΤΟΠΕΠΟΙΘΗΣΗ ΠΟΥ ΜΑΣ ΠΡΟΣΦΕΡΟΥΝ ΟΙ ΤΕΚΜΗΡΙΩΜΕΝΕΣ ΕΘΝΙΚΕΣ ΜΑΣ ΑΠΟΨΕΙΣ

Αναφερόμενος στην επικείμενη συνάντησή του με τον Τούρκο Πρόεδρο, κατά τη χθεσινή συνεδρίαση του Υπουργικού Συμβουλίου ο Πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης, ανάμεσα στα άλλα ανέφερε:
-Επισκέπτομαι την Κωνσταντινούπολη και θα συναντήσω τον Οικουμενικό Πατριάρχη, την Κυριακή της Ορθοδοξίας. Θα συναντηθώ επίσης με τον Πρόεδρο Ερντογάν την πρόσκληση του οποίου αποδέχθηκα.

- Πάγια θέση μου είναι ότι τα “παράθυρα” του διαλόγου μένουν πάντα ανοιχτά όπως κλειστές μένουν και οι “πόρτες” μας απέναντι σε οποιαδήποτε απειλή. Ταξιδεύω στην Τουρκία με διάθεση παραγωγική, πολύ περισσότερο όταν τις δυο χώρες μας απασχολούν ήδη ευρύτερα περιφερειακά θέματα. Συνεπώς ως γείτονες στο χάρτη, ως εταίροι στο ΝΑΤΟ καλούμαστε να δοκιμαστούμε και στο πεδίο που επιβάλλει η διεθνής συγκυρία. Να κρατήσουμε δηλαδή την περιοχή μας μακριά από οποιαδήποτε πρόσθετη γεωπολιτική κρίση και φυσικά να συνταχθούμε με το συμμαχικό πνεύμα το οποίο καταδικάζει τον ιστορικό αναθεωρητισμό και την παραβίαση του Διεθνούς Δικαίου και των συνόρων.
- Το γεγονός ότι διαφωνούμε δεν σημαίνει ότι ειδικά σε αυτή τη συγκυρία δεν πρέπει να συζητούμε. Η Ελλάδα μάλιστα έχει κάθε λόγο να επιδιώκει τη συζήτηση καθώς οι θέσεις μας εδράζονται στη διεθνή νομιμότητα.
- Οι προσδοκίες μου είναι μετρημένες και ρεαλιστικές. Για αυτό και προσέρχομαι σε αυτή τη συνάντηση με την αυτοπεποίθηση την οποία μας προσφέρουν οι τεκμηριωμένες εθνικές μας απόψεις