ΤΑ ΑΝΑΔΡΟΜΙΚΑ ΤΩΝ ΣΥΝΤΑΞΙΟΥΧΩΝ

  Η απάντηση στις επικρίσεις που διατυπώνονται από την Αντιπολίτευση σχετικά με τα αναδρομικά των συνταξιούχων.

  Η Κυβέρνηση, παρά την κρίση της πανδημίας, συμμορφώνεται πλήρως με την πρόσφατη απόφαση του Συμβουλίου της Επικρατείας. Καλύπτει όλους τους συνταξιούχους που υπέστησαν περικοπές και, όχι μόνο αυτούς που είχαν προσφύγει στη Δικαιοσύνη. Και θα καταβάλει εφάπαξ, μέχρι το τέλος του χρόνου, τα αναδρομικά για τις κύριες συντάξεις στους συνταξιούχους τόσο του δημόσιου, όσο και του ιδιωτικού τομέα, διαθέτοντας για το σκοπό αυτό 1,4 δισ. ευρώ περίπου. Ας συνέλθουν, λοιπόν, εκείνοι που μόνο περικοπές συντάξεων έχουν εγγράψει στα πεπραγμένα τους και ας μην ξεχνούν ότι η Κυβέρνηση Μητσοτάκη, με σειρά αποφάσεών της, στήριξε το σύνολο των συνταξιούχων.

  Συγκεκριμένα:

  • Δόθηκαν πραγματικές αυξήσεις σε 500.000 κύριες και 250.000 επικουρικές συντάξεις αναδρομικά.
  • Αυξήθηκαν οι συντάξεις χηρείας, στο 70%, από 50% που ίσχυε.
  • Αυξήθηκαν οι προσωρινές συντάξεις, στο 80%, από 50%.
  • Αυξήθηκαν οι καταβαλλόμενες συντάξεις όσων συνταξιούχων εργάζονται, στο 70%, από 30% που ίσχυε.
  • Απαλλάχθηκαν οι αναπηρικές συντάξεις από την εισφορά αλληλεγγύης.
  • Ειδικά για τους αγρότες μας, θεσπίστηκε ένα γενναίο πλαίσιο 12 παρεμβάσεων για τη στήριξη των συνταξιούχων του Ο.Γ.Α.

 
  Τα κριτήρια που λήφθηκαν υπόψη για τη διαμόρφωση της κυβερνητικής απόφασης για τα αναδρομικά των συνταξιούχων.

  Πρώτ’ απ’ όλα με την κυβερνητική απόφαση, εφαρμόζεται πλήρως -και μάλιστα όχι μόνο για εκείνους που προσέφυγαν στη Δικαιοσύνη, αλλά για όλους τους δικαιούχους- η απόφαση του Συμβουλίου της Επικρατείας και καταβάλλονται τα αναδρομικά εφάπαξ, εντός του χρόνου.

  Παράλληλα, η Κυβέρνηση έλαβε υπόψη της:

  Την αρχή της αναλογικότητας και της διαγενεακής αλληλεγγύης. Τις δημοσιονομικές δυνατότητες του Κράτους. Τη δίκαιη αντιμετώπιση των νέων συνταξιούχων που λαμβάνουν χαμηλότερες συντάξεις, Τη στήριξη των εργαζομένων, ο κόπος των οποίων χρηματοδοτεί το ασφαλιστικό σύστημα. Το γεγονός ότι η Κυβέρνηση θα πρέπει να καλύψει αυξημένες ανάγκες που γεννιούνται από την πανδημία του κορονοϊού και ιδίως να στηρίξει περαιτέρω τους συμπολίτες μας, ανέργους, εργαζόμενους και ελεύθερους επαγγελματίες, που είδαν κατακόρυφη πτώση των εσόδων και των αποδοχών τους, Και βέβαια το γεγονός ότι οφείλουμε, μετά τις συνεχείς γεωπολιτικές προκλήσεις να ενισχύσουμε - όπως τόνισε στη Βουλή ο Πρωθυπουργός - το αξιόμαχο των Ενόπλων Δυνάμεών μας.