ΤΑ ΝΕΑ ΜΕΤΡΑ ΓΙΑ ΤΗ ΣΤΗΡΙΞΗ ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΩΝ ΚΑΙ ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΩΝ ΠΟΥ ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΕ ΣΤΗ ΒΟΥΛΗ Ο ΠΡΩΘΥΠΟΥΡΓΟΣ ΚΥΡΙΑΚΟΣ ΜΗΤΣΟΤΑΚΗΣ

Η νέα δέσμη μέτρων ύψους περίπου 3,5 δισ. ευρώ στοχεύει στην περαιτέρω στήριξη του κόσμου της εργασίας και της πραγματικής οικονομίας. Περιλαμβάνει συγκεκριμένα:
Πρώτον: Δραστική μείωση της προκαταβολής φόρου που συνολικά θα φτάσει το 1,5 δισ. ευρώ.

Συγκεκριμένα:


  • Μηδενίζεται η προκαταβολή φόρου για επιχειρήσεις των οποίων ο τζίρος του πρώτου εξαμήνου είναι κατά 35% λιγότερος από εκείνον του πρώτου εξαμήνου του 2019. Για τις υπόλοιπες επιχειρήσεις η μείωση της προκαταβολής θα κυμαίνεται από το 30% έως το 70%.
  • Μηδενίζεται η προκαταβολή φόρου για τις εποχικές επιχειρήσεις, δηλαδή αυτές που κάνουν τουλάχιστον το 50% του τζίρου τους στους μήνες Ιούλιο, Αύγουστο και Σεπτέμβριο. Το ίδιο ισχύει για τις επιχειρήσεις που ανήκουν στους κλάδους των αεροπορικών και ακτοπλοϊκών μεταφορών. Άρα, όλες οι τουριστικές επιχειρήσεις δεν θα πληρώσουν φέτος προκαταβολή.

  • Μειώνεται κατά 50% η προκαταβολή που θα καταβάλουν οι ελεύθεροι επαγγελματίες που δεν υπόκεινται σε Φ.Π.Α..


Δεύτερον: Εγκαινιάζεται και τρίτος κύκλος επιστρεπτέας προκαταβολής ύψους 1 δισ. ευρώ, τον Αύγουστο. Θα αφορά πλέον και ατομικές επιχειρήσεις, χωρίς εργαζόμενους και χωρίς ταμειακή μηχανή που ανήκουν στον τουριστικό κλάδο (εποχικά καταλύματα και δραστηριότητες του τουριστικού κλάδου). Θα καταβάλλεται με βάση το τζίρο Ιουνίου -Ιουλίου -Αυγούστου. Έτσι θα δοθεί μια σημαντική ένεση ρευστότητας στις επιχειρήσεις που προσπαθούν να κρατηθούν πάνω από το νερό.


Τρίτον: Επεκτείνεται η επιδότηση κατά 60% των εργοδοτικών εισφορών στο Πρόγραμμα «Συν-Εργασία» για το διάστημα Αύγουστος- Οκτώβριος, με κόστος 600 εκατ. ευρώ.


Τέταρτον: Καλύπτονται από τον Κρατικό Προϋπολογισμό οι εργοδοτικές ασφαλιστικές εισφορές, για το τρίμηνο Ιούλιος -Αύγουστος -Σεπτέμβριος, των εποχικών επιχειρήσεων, δηλαδή των επιχειρήσεων που το 2019 είχαν πάνω από 50% του τζίρου τους στο τρίτο τρίμηνο του χρόνου. Το ίδιο ισχύει για τις επιχειρήσεις που δραστηριοποιούνται στους κλάδους των αεροπορικών και ακτοπλοϊκών μεταφορών. Για τους εργαζομένους όλων των παραπάνω επιχειρήσεων που εντάσσονται στο Πρόγραμμα «Συν-Εργασία», θα καλύπτεται επίσης το σύνολο των εργοδοτικών ασφαλιστικών εισφορών.Πρόκειται για μια παρέμβαση ύψους 600 εκατ. ευρώ.


Πέμπτον: Επεκτείνεται και για τους μήνες Αύγουστο και Σεπτέμβριο η δυνατότητα αναστολής της σύμβασης των εργαζομένων σε όλο το φάσμα των επιχειρήσεων του τουρισμού (ξενοδοχεία, εποχικά καταλύματα, τουριστικά γραφεία, εμπόριο τουριστικών ειδών)καθώς και των επιχειρήσεων στους κλάδους των αεροπορικών και ακτοπλοϊκών μεταφορών. Τους δίνεται έτσι η πλήρης δυνατότητα να αποφασίσουν οι ίδιες ποιο ποσοστό του εργατικού προσωπικού τους θα βάλουν σε αναστολή και ποιο στο πρόγραμμα «Συν-Εργασία».