ΤΑ ΠΙΟ ΣΗΜΑΝΤΙΚΑ ΣΗΜΕΙΑ ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗΣ ΤΟΥ ΠΡΩΘΥΠΟΥΡΓΟΥ ΚΥΡΙΑΚΟΥ ΜΗΤΣΟΤΑΚΗ ΣΤΟΝ ΤΗΛΕΟΠΤΙΚΟ ΣΤΑΘΜΟ STAR.

1. Για την πορεία της πανδημίας και τα self test

Ο Πρωθυπουργός συνάρτησε την πορεία των ανοιγμάτων από την εξέλιξη των εμβολιασμών, ειδικά στους ηλικιωμένους που δεν έχουν εμβολιαστεί. Τους απηύθυνε μάλιστα έκκληση να εμβολιαστούν. "Kαλώ και παρακαλώ τους ηλικιωμένους συμπολίτες μας να εμβολιαστούν", είπε χαρακτηριστικά.
Πρέπει να δει κανείς την πορεία της χώρας από την αρχή που χτύπησε αυτή η πανδημία. Η αλήθεια είναι ότι τα έχουμε καταφέρει πολύ καλύτερα από τις περισσότερες ευρωπαϊκές χώρες και αυτό πιστεύω ότι έγινε γιατί ακούσαμε τους ειδικούς.
Σε ερώτηση για το αν θα επιτραπούν οι διαπεριφερειακές μετακινήσεις το Πάσχα, είπε: Επιτρέψτε μου να μην κάνω καμία, έστω και μεσοπρόθεσμη πρόβλεψη τι μπορεί να συμβεί στο μέλλον. Και το λέω διότι ο ιός αυτός μας έχει εκπλήξει πολλές φορές. Και έχουμε αναγκαστεί πολλές φορές να προσαρμόσουμε στη στρατηγική μας σε δεδομένα τα οποία εξελίσσονται διαρκώς. Θα έλεγα ότι βρισκόμαστε στο μέσον μίας φουρτούνας και ο καλός ο καπετάνιος δεν κρατάει ποτέ σταθερό το πηδάλιο σε μία φουρτούνα. Πρέπει να προσαρμόζει την πορεία του σκάφους. Τόνισε πάντως ότι θέλουμε να ανοίξει η οικονομία και να μην ξανακλείσει.
Το γεγονός ότι οι λοιμωξιολόγοι έδωσαν το πράσινο φως για το άνοιγμα των σχολείων κατέστη εφικτό διότι η Κυβέρνηση με ταχύτατους ρυθμούς κινήθηκε και προμήθευσε και μπορεί να προμηθεύσει σε πρώτη φάση μαθητές και εκπαιδευτικούς και μετά όλο τον πληθυσμό της χώρας με δωρεάν self test, τα οποία θα μπορούν να γίνονται στο σπίτι. Πιστεύω ότι πολύ σύντομα, εντός 10 ημερών από τη στιγμή που έχουν έρθει και τα υπόλοιπα self test θα μπορούμε να ανοίξουμε την διάθεσή τους και στον υπόλοιπο πληθυσμό. Θα ξεκινήσουμε, όμως, πάλι με τους εργαζόμενους. Είναι η δεύτερη κατηγορία μεγάλου ενδιαφέροντος έτσι ώστε να σιγουρευτούμε ότι δεν έχουμε περιστατικά μετάδοσης του ιού σε χώρου εργασίας.
Τα self test είναι ένα σημαντικό πρόσθετο όπλο το οποίο έχουμε σήμερα στη διάθεσή μας, δεν το είχαμε, πριν από 2-3 μήνες. Βέβαια, η Κυβέρνηση μέσα από τη σχετική πλατφόρμα testing.gov.gr έδινε τη δυνατότητα σε οποιονδήποτε ήθελε να μπορεί να κάνει rapid test δωρεάν.


Τώρα, όμως, πηγαίνουμε σε άλλο επίπεδο, που σημαίνει και κάποιες υποχρεώσεις από πλευράς πολιτών. Να δηλώσουν το θετικό τεστ και να πηγαίνουν για επανεπιβεβαίωση. Αλλά και μια υποχρέωση, να μην θεωρούν ότι επειδή έχουν ένα αρνητικό τεστ μπορούν να κινούνται ελεύθερα. Γιατί το αρνητικό τεστ, δεν εξασφαλίζει κάποιον ότι δεν θα κολλήσει τον κορονοϊό. Άρα τα βασικά μέτρα προστασίας τα οποία μας υποδεικνύουν οι ειδικοί, μάσκα, αποστάσεις, ατομική υγιεινή, αποφυγή συγχρωτισμού, θα είναι μαζί μας για αρκετό καιρό ακόμη, μέχρι να χτίσουμε το τείχος ανοσίας το οποίο μόνο ο εμβολιασμός πια θα μπορέσει να μας εξασφαλίσει.
Σίγουρα η εστίαση όταν ανοίξει θα ανοίξει σε πρώτη φάση σε εξωτερικούς χώρους. Εκτιμώ, ότι αυτό δεν θα συμβεί το Πάσχα. Θα συμβεί μετά το Πάσχα.
Η αλήθεια είναι ότι περιμέναμε ότι το lockdown το οποίο μας είχαν εισηγηθεί οι ειδικοί νωρίς να έχει καλύτερα αποτελέσματα. Είμαι απολύτως πεπεισμένος, ότι εάν δεν το είχαμε επιβάλει τα αποτελέσματα θα ήταν καταστροφικά. Καταστροφικό ορίζω το αποτέλεσμα εκείνο όπου δεν αντέχει πια το Σύστημα Υγείας μιας χώρας. Το είδαμε σε αρκετές ευρωπαϊκές χώρες αυτό να συμβαίνει. Αυτό στην Ελλάδα δεν έγινε. Το lockdown δεν είχε την ίδια αποτελεσματικότητα; για δύο λόγους. Ο πρώτος είναι η μετάλλαξη του ιού η οποία τον κάνει πολύ πιο μεταδοτικό. Και ο δεύτερος λόγος είναι η φυσική κούραση του κόσμου.

2. Για τους εμβολιασμούς.

Σήμερα φθάσαμε τα 2.000.000 εμβόλια. Δεν θέλω να θυμίσω τι έλεγε η αντιπολίτευση. Τον Νοέμβριο μας έλεγε ότι δεν υπάρχουν εμβόλια. Ότι πουλάμε φύκια για μεταξωτές κορδέλες. Τον Ιανουάριο, η αντιπολίτευση, ο κ. Τσίπρας, μας έλεγε ότι το να κάνουμε 25.000 εμβόλια είναι όνειρο θερινής νυκτός. Και τώρα έχουμε, ξεπερνάμε σταθερά τα 60.000 εμβόλια.

Αυτή τη στιγμή με βάση τις παραδόσεις των εμβολίων θα έχουμε καταφέρει τον Ιούνιο να εμβολιάσουμε με μία δόση ένα σημαντικό ποσοστό του πληθυσμού.
Έχουμε από την πρώτη στιγμή τηρήσει τη στρατηγική των δύο δόσεων. Για αυτό και βλέπετε ότι κλείνουμε τα ραντεβού πάντα για τη δεύτερη δόση εντός των χρονοδιαγραμμάτων που μας υποδεικνύουν οι ειδικοί.

Πιστεύω ακράδαντα ότι η ταχύτητα με την οποία προχωράμε στους εμβολιασμούς σε συνδυασμό με τον καιρό ο οποίος το ξέρουμε επιστημονικά ότι μειώνει τη μεταδοτικότητα, θα μας επιτρέψει να κάνουμε όχι ένα κανονικό καλοκαίρι, γιατί κανονικό καλοκαίρι όπως το κάναμε το 2019 δεν θα είναι, θα υπάρχουν πάντα κάποια μέτρα προστασίας, αλλά να μπορούμε να είμαστε σίγουροι ότι μειώνεται τόσο γρήγορα η πίεση στο Ε.Σ.Υ. που να μπορούμε με ασφάλεια πια να προχωρήσουμε στην επαναλειτουργία της κοινωνίας.

Οι ηλικιωμένοι συμπολίτες μας είναι αυτοί που κινδυνεύουν περισσότερο από τον κορονοϊό. Είναι ασπίδα προστασίας το εμβόλιο. Υπάρχουν εμβόλια διαθέσιμα αυτή την στιγμή για τις μεγάλες ηλικίες που ακόμα δεν έχουν κάνει το βήμα να πάνε να εμβολιαστούν. Είναι στοιχειώδης κίνηση αυτοπροστασίας.

Για τους υγειονομικούς. Θέλω να σας πω ότι με απασχολεί πολύ, αλλά στην παρούσα φάση δεν θέλω να δημιουργήσω εστίες έντασης μέσα στα νοσοκομεία. Αλλά πρέπει να σας πω ότι τον Σεπτέμβριο θα πρέπει να το ξαναδούμε το θέμα με διαφορετική, από διαφορετική οπτική γωνία. Δεν μπορείς να είσαι υγειονομικός, να έχεις την ιερή αποστολή να φροντίζεις συμπολίτες μας που είναι άρρωστοι και εσύ ο ίδιος να μην προστατεύεσαι και αφενός να κινδυνεύεις ο ίδιος αλλά να δημιουργείς τον κίνδυνο διασποράς του ιού μέσα στον χώρο που είσαι ταγμένος για να παρέχει υπηρεσίας υγείας.

3. Για πρόωρες εκλογές

Όχι κατηγορηματικά. Και θα εξηγήσω το σκεπτικό μου. Πρώτον, έχω εκφραστεί πάρα πολλές φορές δημόσια υπέρ της ανάγκης οι κυβερνήσεις να ολοκληρώνουν την τετραετία τους. Άρα θέλω να είμαι συνεπής σε αυτά τα οποία έχω πει. Έχω αποφασίσει εξάντληση της τετραετίας.

Ο δεύτερος λόγος έχει να κάνει με το γεγονός ότι η Κυβέρνηση αυτή παρά τις αναταράξεις, παρά τις δυσκολίες, παρά τη φθορά η οποία μπορεί να υπάρχει και η οποία θεωρώ ότι είναι αναμενόμενη, αισθάνομαι ότι απολαμβάνει της εμπιστοσύνης του ελληνικού λαού. Έχει 158 βουλευτές, μία άνετη κυβερνητική πλειοψηφία και έχει τη δυνατότητα -τελειώνοντας με την πανδημία- να οδηγήσει τη χώρα σε ένα δρόμο δυναμικής ανάκαμψης. Θέλω να κριθώ στο τέλος της τετραετίας όχι μόνο για το πώς αντιμετώπισα τις κρίσεις που μας έτυχαν και ήταν πολλές, ξεκινώντας από τον Έβρο, τα ελληνοτουρκικά, τις κρίσεις στο Αιγαίο, φυσικά τον κορονοϊό και την οικονομική κρίση.
Θέλω να κριθώ και για τη δυνατότητά μας να αναβάλουμε την Ελλάδα σε μια δυναμική τροχιά ανάκαμψης. Και αυτό μπορεί να γίνει μόνο στο τέλος της τετραετίας.
Και στο τέλος της τετραετίας οι πολίτες θα αποφασίσουν και θα συγκρίνουν την τετραετία Κυριάκου Μητσοτάκη με την προηγούμενη τετραετία Αλέξη Τσίπρα. Και θα πρέπει να διαλέξουν αν θα θέλουν να συνεχίσουν σε αυτό το δρόμο ή αν θα θέλουν να επιστρέψουν σε κάτι το οποίο είναι πολύ διαφορετικό και το οποίο θεωρώ ότι πήγε τη χώρα πίσω.

Και μου κάνει μάλιστα εντύπωση γιατί κάθε φορά όλο και πιο κατηγορηματικά κλείνω αυτή τη συζήτηση και η συζήτηση επανέρχεται. Αν κάποιοι φοβούνται εκλογές και την ανακινούν αυτή τη συζήτηση είναι δικό τους πρόβλημα, δεν είναι δικό μου.