ΤΑ ΣΤΟΙΧΕΙΑ ΤΗΣ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑΣ. Η ΥΦΕΣΗ ΠΟΥ ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΕ Η ΕΛΣΤΑΤ ΚΑΙ ΟΙ ΣΧΕΔΙΑΣΜΟΙ ΤΗΣ ΚΥΒΕΡΝΗΣΗΣ.

  Πρώτ΄ απ’ όλα ο ίδιος ο Πρωθυπουργός μιλώντας στη Βουλή (3 Ιουλίου) είχε επισημάνει ότι η ελληνική οικονομία -όπως και οι οικονομίες των χωρών της Ε.Ε.- θα υποστεί φέτος εξαιτίας του κορονοϊού μεγάλη ύφεση. Το Υπουργείο Οικονομικών στις προβλέψεις που υπέβαλε στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή στις 30 Απριλίου, (μετά τα μέτρα που πήρε η Κυβέρνηση για την αντιμετώπιση των επιπτώσεων του κορονοϊού) είχε προβλέψει ετήσια ύφεση -7,9%. Καθώς -σύμφωνα με τα στοιχεία που ανακοίνωσε χθες η ΕΛΣΤΑΤ- η ύφεση το 1ο τρίμηνο ήταν -0,5% και το 2ο τρίμηνο(ο τρίμηνο του lockdown) ήταν -15,2%, η ετήσια ύφεση για το 1ο εξάμηνο διαμορφώνεται στο -7,9%. και -άρα- στο πλαίσιο των προβλέψεων που έγιναν από την Κυβέρνηση. Σίγουρα πάντως, όπως είπε χθες ο Πρωθυπουργός στη Θεσσαλονίκη, το ποσοστό αυτό είναι μεγάλο. Γνωρίζουμε τις δυσκολίες που έχουμε ακόμα μπροστά μας και δεν ωραιοποιούμε τις καταστάσεις.

  Δεύτερο, η ύφεση στην Ελλάδα κατά το δεύτερο τρίμηνο βρίσκεται - όπως επισήμανε χθες ο Πρωθυπουργός- στο μέσο όρο των χωρών της Ευρωζώνης (15%) και είναι χαμηλότερη από αυτή που παρατηρείται σε μεγάλες χώρες, όπως η Ισπανία (-22,1%), η Γαλλία (-19%), η Ιταλία (17,3%) και η Πορτογαλία (-16,3%). Σημειώνεται ότι σύμφωνα με τις ενδιάμεσες εκτιμήσεις της Eurostat, ο μέσος όρος της ύφεσης. στην Ευρωζώνη το 2ο τρίμηνο ήταν -15,0% και στην Ε.Ε. -14,1%. Συνεπώς, το 2ο τρίμηνο η ελληνική οικονομία βρίσκεται στα επίπεδα του μέσου όρου της Ευρωζώνης, κοντά στον μέσο όρο της Ε.Ε., αισθητά χαμηλότερη ύφεση από ό,τι στην Ισπανία, τη Γαλλία, την Ιταλία, τη Πορτογαλία.

  Τρίτο, με τα σημερινά δεδομένα, δεν επιβεβαιώνονται οι προβλέψεις που γίνονταν στην αρχή της κρίσης απόμεγάλους οργανισμούς (Ευρωπαϊκή Επιτροπή, Δ.Ν.Τ., ΟΟΣΑ κ.λπ.), σύμφωνα με τις οποίες η Ελλάδα θα κατέγραφε τη μεγαλύτερη ύφεση στην Ε.Ε. το 2020. Αποδεικνύεται τώρα ότι μεγάλες χώρες της Ένωσης έχουν μεγαλύτερη ύφεση από την Ελλάδα.

  Ξέρουμε - όπως ανέφερε χθες ο Πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης αμέσως μετά τις συναντήσεις με τους παραγωγικούς και επιστημονικούς φορείς της Θεσσαλονίκης - ότι το 2020 είναι μια εξαιρετικά δύσκολη χρονιά. Το είχε πει ο ίδιος από την πρώτη στιγμή. Όχι μόνο δεν κρύψαμε τις δυσκολίες που έχουμε μπροστά μας, αλλά μιλήσαμε έγκαιρα για τις επιπτώσεις της πρωτοφανούς παγκόσμιας οικονομικής κρίσης στην ελληνική οικονομία. Και βέβαια δεν καθίσαμε με τα χέρια σταυρωμένα κι ούτε θα σταματήσουμε τις αναγκαίες παρεμβάσεις. Όπως ο ίδιος έχει πει πολλές φορές έχουμε φυλάξει εφεδρείες για να στηρίξουμε την κοινωνία το δύσκολο Φθινόπωρο και τον Χειμώνα. Ξέρουμε -όπως τόνισε- ότι έχουμε κατ’ ελάχιστον έξι δύσκολους μήνες μπροστά μας. Και είμαστε έτοιμοι, για να στηρίξουμε την ελληνική κοινωνία, τον κάθε πολίτη ξεχωριστά. Η Κυβέρνηση - όπως υπογράμμισε - στάθηκε από την πρώτη στιγμή δίπλα στις ανάγκες των εργαζομένων και των ελληνικών επιχειρήσεων με ένα πακέτο μέτρων το οποίο προσαρμοζόταν συνεχώς, καθώς εξελισσόταν η πανδημία.

  Το σχέδιο αυτό θα συνεχιστεί με μέτρα στήριξης που θα ανακοινώσει ο ίδιος το επόμενο Σάββατο. Με τη σιγουριά ότι το 2021 θα έχουμε αφήσει οριστικά πίσω μας την κρίση και θα έχουμε βάλει τα θεμέλια για μια πολύ ουσιαστική και ρωμαλέα ανάπτυξη.