ΤΟ ΕΠΑΝΑΛΑΜΒΑΝΟΜΕΝΟ ΨΕΜΑ ΤΟΥ ΑΛ. ΤΣΙΠΡΑ ΓΙΑ ΤΟ POWER PASS ΚΑΙ Η ΑΛΗΘΕΙΑ

Από την πρώτη στιγμή που ανακοινώθηκε από τον Πρωθυπουργό η επιστροφή του 60% των ανατιμήσεων που είχαν καταβάλει οι καταναλωτές ρεύματος με τους λογαριασμούς Δεκεμβρίου-Μαΐου, ο κ. Τσίπρας έχει ξεκινήσει να αμφισβητεί το μέτρο λέγοντας πως δεν βγαίνει ο λογαριασμός για 600 ευρώ σε κάθε ένα από τα τους 4,2 εκατ. φορολογούμενους. Προσπαθούσε να δημιουργήσει την εντύπωση ότι υπήρχε υπόσχεση για 600 ευρώ στον καθένα ώστε να υπάρξει απογοήτευση όταν θα γίνονταν οι επιστροφές, Ήξερε πολύ καλά ότι ψευδόταν, αλλά επέμενε συνειδητά στο ίδιο ψέμα.

Η κυβερνητική εξαγγελία ήταν ξεκάθαρη τόσο κατά την ανακοίνωσή της από τον Πρωθυπουργό και την εξειδίκευσή της από τους αρμόδιους Υπουργούς, όσο και στη νομοθετική παρέμβαση που έγινε για τη θέσπισή της. Προβλέπει ρητά ότι οι επιστροφές δεν θα ήταν ίδιες για όλους, αλλά ίσες με το 60% των αυξήσεων που πλήρωσε ο καθένας, ότι θα ξεκινούσαν από τα 18 ευρώ και θα έφταναν έως τα 600 ευρώ και ότι θα καλύπτουν τους καταναλωτές με καθαρό ετήσιο εισόδημα έως 45 χιλ. ευρώ.

- Παρόλα αυτά και παρά τις αλλεπάλληλες διαψεύσεις των ισχυρισμών του, ο κ. Τσίπρας επανέρχεται σε κάθε εμφάνισή του επαναλαμβάνοντας το ίδιο ψέμα. Ισχυρίστηκε -ψευδόμενος- ότι η Κυβέρνηση έταξε «power pass 600 ευρώ», και κατέληξε κατηγορώντας τη Κυβέρνηση για «ψέμα, και κοροϊδία».

- Ο κ. Τσίπρας και τα στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ προσποιούνται ότι δεν άκουσαν ποτέ ότι από το Power Pass καλύπτεται το 60% της αύξησης των τιμολογίων ρεύματος που δεν έχει καλυφθεί από τις μειώσεις που είχαν ήδη γίνει είτε από το Κράτος είτε από τους παρόχους και μπορεί να φτάνει έως τα 600 ευρώ. Ότι δεν είναι δηλαδή ένα οριζόντιο μέτρο 600 ευρώ, ανεξαρτήτως της αύξησης που κατέβαλε ο καθένας. Εμφανίστηκε έτσι να πλειοδοτεί, θεωρώντας ότι είναι δίκαιο ένας πολίτης που είχε αύξηση 1000 ευρώ και ένας που είχε αύξηση 50 ευρώ να λάβουν την ίδια επιδότηση.
- Στο ΣΥΡΙΖΑ μιλούν για 4,2 εκατ. φορολογούμενους, τη στιγμή που έκαναν αίτηση για να λάβουν επιδότηση 2,5 εκατ. φορολογούμενοι. Συγκεκριμένα υποβλήθηκαν αιτήσεις για 3 εκατ. από τις 4 εκατ. παροχές κύριας κατοικίας, που αντιστοιχούν σε 2,5 εκατ. φυσικά πρόσωπα.
- Τα περίπου 260 εκατ. ευρώ που επιστρέφονται με το Power Pass (και θα φτάσουν τα 300 εκατ. με την κάλυψη του Ιουνίου) δεν είναι η μόνη επιδότηση που δίνεται για την περίοδο Δεκεμβρίου -Μαΐου, αλλά συμπληρωματική, καθώς έχουν ήδη δοθεί επιδοτήσεις από τον Σεπτέμβριο του 2021 έως τον Ιούλιο του 2022, με το κόστος των επιδοτήσεων ρεύματος νοικοκυριών και επιχειρήσεων να ξεπερνά τα 3,5 δισ. ευρώ. Τα 260 εκατ. είναι επιπλέον αυτών.

- Ο αντικειμενικός υπολογισμός έδειξε ότι το κόστος που επωμίστηκαν τα νοικοκυριά για την κύρια κατοικία τους και την φοιτητική κατοικία στη συγκεκριμένη χρονική περίοδο ανέρχεται σε 430 εκατ. ευρώ, εκ των οποίων επιστρέφεται το 60% αυτών, δηλαδή τα 260 εκατ. ευρώ.
- Η επέκταση του μέτρου για τον Ιούνιο κοστίζει επιπλέον 40 εκατ. ευρώ, ανεβάζοντας το συνολικό κόστος του μέτρου στα 300 εκατ. ευρώ.
--Η επιδότηση ρεύματος Ιουλίου που εισήχθη με το νέο μηχανισμό με τον οποίο αναστέλλεται η ρήτρα αναπροσαρμογής θα φτάσει τα 700 εκατ. ευρώ.