ΤΟ ΝΕΟ ΣΧΕΔΙΟ ΝΟΜΟΥ ΓΙΑ ΤΗΝ ΠΡΟΣΤΑΣΙΑ ΤΗΣ ΕΡΓΑΣΙΑΣ

    1. Ο στόχος του νομοσχεδίου που καταρτίζει η Κυβέρνηση για τις εργασιακές σχέσεις.

     Το νομοσχέδιο για την προστασία της εργασίας στις σημερινές συνθήκες βάζει τέλος στην αυθαιρεσία και την ανομία στο εργασιακό τοπίο. Στόχος της Κυβέρνησης και του Υπουργείου Εργασίας είναι η επίλυση ζητημάτων που έχουν προκύψει από τις καταιγιστικές αλλαγές που έχουν συντελεστεί στο χώρο της απασχόλησης.
Έρχεται να προστατεύσει το 8ωρο και το 5νθήμερο, καταπολεμώντας τη «μαύρη εργασία» και τις αδήλωτες υπερωρίες. Θεσμοθετεί την ψηφιακή κάρτα εργασίας, με την οποία ανά πάσα στιγμή θα μπορεί να ελέγχεται αν υπάρχουν υπερβάσεις στο ωράριο του εργαζομένου.

    Έχει ως στόχο του να συμβάλει στην ισορροπία μεταξύ προσωπικής και επαγγελματικής ζωής με την κατοχύρωση του δικαιώματος ηλεκτρονικής αποσύνδεσης του εργαζομένου: θεσμοθετείται, δηλαδή, το δικαίωμά του να μην επικοινωνεί ψηφιακά, απαντώντας σε τηλεφωνήματα, emails και μηνύματα, όταν βρίσκεται εκτός ωραρίου εργασίας ή σε άδεια.

     2. Δεν καταργείται το οκτάωρο, όπως ψευδώς ισχυρίζεται ο ΣΥΡΙΖΑ.

      Ο ΣΥΡΙΖΑ, στην απόγνωσή του, αποφάσισε να κηρύξει τον «πόλεμο» στην Κυβέρνηση, επικαλούμενος μια ρύθμιση την οποία ο ίδιος είχε διατηρήσει σε ισχύ όσο ήταν Κυβέρνηση. Είναι η διάταξη για τη διευθέτηση του χρόνου εργασίας, που ισχύει εδώ και 30 χρόνια, για την οποία υπάρχει μάλιστα σχετική Ευρωπαϊκή Οδηγία.
 Προφανώς όλα αυτά τα χρόνια δεν έχει καταργηθεί το 8ωρο, εκτός αν το κατήργησε ο ΣΥΡΙΖΑ και δεν το αντιλήφθηκε ούτε ο ίδιος, κρατώντας τις διατάξεις για τη διευθέτηση του χρόνου εργασίας όσο ήταν στην εξουσία. Το 8ωρο ήταν και παραμένει, προφανώς, κατοχυρωμένο!

    Σε αυτήν την ρύθμιση -της οποίας ήδη έχει γίνει περιορισμένη χρήση στην Ελλάδα, με συμφωνίες μεταξύ εργοδοτών και συνδικάτων- προστίθεται ότι ο εργαζόμενος, μπορεί, εφόσον το χρειάζεται, να ζητήσει και μόνος του από τον εργοδότη ρύθμιση του χρόνου εργασίας. Εάν για παράδειγμα, ένας νέος εργαζόμενος θέλει να εργαστεί για μία περίοδο λίγο περισσότερο, για να εξασφαλίσει ως αντάλλαγμα μια εβδομάδα παραπάνω άδεια, σε τι ενοχλεί αυτό τον ΣΥΡΙΖΑ;

 Πιστεύουν ότι μπορούν να ρυθμίσουν την επαγγελματική και προσωπική ζωή των εργαζόμενων καλύτερα από ό,τι οι ίδιοι οι εργαζόμενοι;

     3. Γιατί το νομοσχέδιο υπηρετεί τα συμφέροντα των εργαζόμενων.

      Το νομοσχέδιο δίνει περισσότερες δυνατότητες στους εργαζομένους. Τους καλύπτει από καταχρήσεις για υπερωρίες και αδήλωτη εργασία. Προάγει την ισότητα των δύο φύλων. Και σε συνδυασμό με τη γενικότερη πολιτική της Κυβέρνησης δημιουργεί τις προϋποθέσεις για πιο πολλές δουλειές, πιο ασφαλείς και ελεύθερους εργαζόμενους, πιο παραγωγική Ελλάδα. Πιο συγκεκριμένα, μεταξύ άλλων:
 
- Προστατεύει τους εργαζόμενους από καταχρήσεις των εργοδοτών ως προς απλήρωτες υπερωρίες, αδήλωτη εργασία κ.λπ. με την εισαγωγή της ψηφιακής κάρτας εργασίας, η οποία θα εντοπίζει αυτόματα όλες τις αθέμιτες πρακτικές.
- Θεσπίζει για πρώτη φορά την άδεια πατρότητας. Προβλέπεται δηλαδή άδεια μετ’ αποδοχών όχι μόνο για την εργαζόμενη μητέρα αλλά και για τον πατέρα του παιδιού.
- Στηρίζει τον θεσμό της γονικής άδειας, καθώς θα είναι επιδοτούμενη πλέον για δύο μήνες από τον ΟΑΕΔ και για τους δύο γονείς αντιμετωπίζοντας έτσι και ένα αντικίνητρο για την πρόσληψη γυναικών στην εργασία.


- Εισάγει αυστηρά μέτρα για την αποτροπή και την αντιμετώπιση της βίας και της σεξουαλικής παρενόχλησης στην εργασία, ικανοποιώντας αιτήματα των εργαζόμενων, ιδιαίτερα των γυναικών.


- Κατοχυρώνει τα δικαιώματα των εργαζόμενων στην τηλεργασία, καθώς η Κυβέρνηση υιοθετεί το δικαίωμα αποσύνδεσης, δηλαδή το δικαίωμα του εργαζομένου να μην απαντά σε κλήσεις και μηνύματα του εργοδότη, για να προστατεύει έτσι την οικογενειακή και προσωπική του ζωή.


- Προστατεύει τα δικαιώματα των απασχολούμενων σε εταιρίες courier και delivery, με προβλέψεις τόσο για την συνδικαλιστική τους έκφραση όσο και για την υγεία και ασφάλεια στην εργασία τους.