ΧΑΜΕΝΟΣ ΚΟΠΟΣ. ΚΑΝΕΙΣ ΔΕΝ ΠΙΣΤΕΥΕΙ ΤΙΣ ΥΠΟΣΧΕΣΕΙΣ – ΚΑΤ΄ ΕΥΦΗΜΙΣΜΟ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΤΟΥ ΑΛΕΞΗ ΤΣΙΠΡΑ ΓΙΑ ΤΗΝ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ. ΑΠΟΔΟΜΕΙΤΑΙ ΠΛΗΡΩΣ ΤΟ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΟ ΑΦΗΓΗΜΑ ΣΥΡΙΖΑ

1. Ποιο είναι το κόστος των μέτρων που παρουσίασε ο Αλέξης Τσίπρας.

Όπως το συνηθίζει, ο κ. Τσίπρας ανέπτυξε μια σειρά από γενικόλογες, ατεκμηρίωτες και εξόφθαλμα υποκοστολογημένες προτάσεις. Η πραγματική κοστολόγησή τους, όσο είναι εφικτή μέσα στην ασάφεια όσων είπε, ξεπερνά τα 15 δισ. ευρώ. Εάν μάλιστα κάποια μέτρα επεκταθούν στη διευρυμένη λίστα των πληττόμενων επιχειρήσεων, υπερβαίνει τα 21 δισ. ευρώ. Ενδεικτικά:

Τα έσοδα από ασφαλιστικές εισφορές είναι περίπου 1 δισ. ευρώ τον μήνα. Ακόμα και εάν περιοριστεί το μέτρο στους πληττόμενους κλάδους, το κόστος για την οριζόντια επιδότησή τους για 6 μήνες ανέρχεται σε 4 δισ. ευρώ.
Το σύνολο των Επιστρεπτέων Προκαταβολών θα ξεπεράσει τα 8,3 δισ. ευρώ. Από αυτά, προς επιστροφή είναι περίπου το 50%, δηλαδή κοντά στα 4,2 δισ. ευρώ και η μη επιστροφή τους θα σήμαινε ισόποσο κόστος.

Οριζόντια κάλυψη του 30% των προμηθειών των μικρών και πολύ μικρών επιχειρήσεων θα σήμαινε ταμειακή εκροή 9,4 δισ. ευρώ. Εάν περιοριζόταν στους κλάδους στους οποίους έχουν επιβληθεί περιοριστικά μέτρα τότε το κόστος ανέρχεται σε 3,4 δισ. ευρώ.

2. Ο κ Τσίπρας μιλά για νέα χρέη προς Δημόσιο και τράπεζες ύψους 17 δισ. ευρώ από τον Μάρτιο έως το τέλος του 2020. Ποιά είναι η αλήθεια;

Η αλήθεια είναι ότι τα νέα ληξιπρόθεσμα χρέη προς τη φορολογική Αρχή, μετά τις εισπράξεις και τις διαγραφές, με βάση τα στοιχεία της ΑΑΔΕ, ανήλθαν σε 5 δισ. ευρώ το 2020, έναντι 5,1 δισ. ευρώ το 2019 και 7,8 δισ. ευρώ το 2018. Με άλλα λόγια, τα νέα χρέη είναι χαμηλότερα από την περίοδο της Κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ. Και αυτό λόγω των μέτρων που έχει λάβει η Κυβέρνηση για τη στήριξη νοικοκυριών και επιχειρήσεων. Την ίδια περίοδο μάλιστα πληρώθηκαν ληξιπρόθεσμα χρέη ύψους 4,117 δισ. ευρώ.

Γεγονός επίσης είναι ότι ο κ. Τσίπρας αδιαφορεί για αυτούς που πληρώνουν τα χρέη τους. Και ρωτούμε: Έκαναν λάθος και τα πλήρωσαν; Αντιθέτως, η Κυβέρνηση, για πρώτη φορά, ανταμείβει τους συνεπείς δανειολήπτες μέσω των προγραμμάτων «ΓΕΦΥΡΑ 1» και «ΓΕΦΥΡΑ 2», αυτούς που δηλώνουν τα έσοδά τους μέσω των Επιστρεπτέων Προκαταβολών και αυτούς που πλήττονται και αδυνατούν να πληρώσουν μέσω των αναστολών φορολογικών και ασφαλιστικών υποχρεώσεων.

3. Αβάσιμη η πρόταση Τσίπρα για ρύθμιση οφειλών προς τις ΔΕΚΟ.

Ο κ. Τσίπρας ξεχνά ότι κάποιες από τις επιχειρήσεις αυτές δεν ανήκουν στο Δημόσιο και ότι στον τομέα τους λειτουργούν ήδη ιδιωτικές εταιρείες. Στα μάτια του ΣΥΡΙΖΑ οι συμπολίτες μας που πλήττονται και έχουν συμβόλαια με ιδιωτικές εταιρείες σε αυτούς τους χώρους, π.χ. της ενέργειας ή της κινητής τηλεφωνίας, είναι δεύτερης κατηγορίας;
Υπενθυμίζουμε ότι η Κυβέρνηση έχει ήδη θεσπίσει το μέτρο των Παγίων Δαπανών για την κάλυψη συναφών εξόδων που πραγματοποιήθηκαν, με ελάφρυνση από φορολογικές και ασφαλιστικές υποχρεώσεις.

4. Καταστροφική η πρόταση ΣΥΡΙΖΑ για επαναφορά του ρόλου του Δημοσίου στο χρηματοπιστωτικό σύστημα.

Πρόκειται για επιστροφή στον τόπο του εγκλήματος. Ο κ. Τσίπρας προσποιείται ότι ξεχνά πως μετά τις αυταπάτες του και το καταστροφικό δημοψήφισμα του 2015 κατέρρευσε η αξία των μετοχών του Ταμείου Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας (ΤΧΣ), με τεράστιο κόστος για τους Έλληνες πολίτες, τους εργαζόμενους και τους επενδυτές.
Να υπενθυμίσουμε ότι το Ταμείο, όπως σαφώς ορίζει ο ιδρυτικός του νόμος και δεν άλλαξε επί διακυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ παρά τις 7 τροποποιήσεις επί ημερών του, δεν ανήκει στον Δημόσιο ή στον ευρύτερο δημόσιο τομέα, διαθέτει οικονομική και διοικητική αυτοτέλεια και λειτουργεί αμιγώς κατά τους κανόνες της ιδιωτικής οικονομίας.

 5. Η απάντηση στον ΣΥΡΙΖΑ που υπόσχεται «κούρεμα» χρέους και αποπληρωμή οφειλών σε 120 δόσεις.

Με την πρόταση αυτή ο ΣΥΡΙΖΑ θυμίζει τη «Σεισάχθεια» που υποσχόταν προεκλογικά και ξέχασε το 2015 όταν έγινε Κυβέρνηση και οδήγησε τη χώρα σε ένα αχρείαστο Μνημόνιο. Ίσως θα πρέπει να διαβάσει τον νέο Νόμο για τη 2η ευκαιρία, που ρητά προβλέπει τόσο «κούρεμα» χρέους όσο και πλήρη διαγραφή χρέους, σε όσους πληρούν συγκεκριμένες προϋποθέσεις και υπό καθεστώς αυστηρών ελέγχων.
Σε ό,τι αφορά την αποπληρωμή οφειλών σε 120 δόσεις, του θυμίζουμε ότι ο υφιστάμενος Νόμος για τη 2η ευκαιρία προβλέπει αποπληρωμή σε 240 δόσεις, δηλαδή διπλάσιες από όσες υπόσχεται. Και το ερώτημα είναι: Θα μειώσει στο μισό τις δόσεις που έχει ήδη ψηφίσει η σημερινή Κυβέρνηση;

6. Η απάντηση στον κ. Τσίπρα που υπόσχεται προστασία της κύριας κατοικίας. 

Ο κ. Τσίπρας ξεχνά ότι το καιρό που κυβερνούσε ο ίδιος έγιναν 27.000 πλειστηριασμοί, ενώ με τον νέο Νόμο προβλέπονται, ρητά, μέτρα προστασίας της 1ης κατοικίας των ευάλωτων νοικοκυριών. Μήπως προτίθεται να επαναφέρει τον νόμο ΣΥΡΙΖΑ που επιδοτούσε τα παλαιά «κόκκινα» δάνεια μιας πολύ μικρής ομάδας πολιτών και δεν κατάφερε να συλλέξει παρά μόνο 7.000 αιτήσεις, όταν στο δικό μας πρόγραμμα «ΓΕΦΥΡΑ» για την προστασία της 1ης κατοικίας των πληγέντων από τις οικονομικές επιπτώσεις της πανδημίας υποβλήθηκαν 160.000 αιτήσεις, δηλαδή 23 φορές περισσότερες;

Θα επαναφέρει τον «Νόμο Κατσέλη», στον οποίο κρύφτηκαν όλοι οι στρατηγικοί κακοπληρωτές, καθώς επέτρεπε σε κάποιον με σπίτι αξίας 500.000 ευρώ να πληρώνει 100 ευρώ το μήνα, δηλαδή θα ξεχρέωνε σε 400 χρόνια, μέχρι φυσικά να γίνει το δικαστήριο όπου θα αποκαλύπτονταν όλα και θα «έχανε» το σπίτι;