H ΝΟΜΟΘΕΤΙΚΗ ΠΡΩΤΟΒΟΥΛΙΑ ΓΙΑ ΤΗΝ ΨΗΦΟ ΤΩΝ ΕΚΤΟΣ ΕΠΙΚΡΑΤΕΙΑΣ ΕΚΛΟΓΕΩΝ

1. Γιατί η Κυβέρνηση προχωρά σε νέα νομοθετική πρωτοβουλία για την ψήφο των εκτός Επικρατείας εκλογέων;

Με νόμο που ψηφίστηκε ύστερα από πρωτοβουλία της Κυβέρνησης, οι εκτός Επικράτειας Έλληνες εκλογείς απέκτησαν τη δυνατότητα να ασκήσουν το εκλογικό τους δικαίωμα από τον τόπο της κατοικίας τους. Ωστόσο, προκειμένου να ψηφιστεί ο νόμος με την απαραίτητη κατά το Σύνταγμα πλειοψηφία, τέθηκαν -με απαίτηση του ΣΥΡΙΖΑ- περιορισμοί στο δικαίωμα εγγραφής στους ειδικούς εκλογικούς καταλόγους εξωτερικού.
 
Αυτό ερχόταν και έρχεται σε αντίθεση με τη θέση της Κυβέρνησης και της Νέας Δημοκρατίας που ήταν -και παραμένει- ξεκάθαρη: Δικαίωμα εγγραφής στους ειδικούς εκλογικούς καταλόγους εξωτερικού για όλους όσοι είναι εγγεγραμμένοι στους εκλογικούς καταλόγους, χωρίς κανέναν άλλο περιορισμό. Η τελική ρύθμιση ψηφίστηκε με συμβιβασμό, προκειμένου να συγκεντρωθεί η απαιτούμενη κοινοβουλευτική πλειοψηφία των 2/3. Διαφορετικά, το νομοσχέδιο θα είχε απορριφθεί.

Μόλις τώρα, η αρμόδια αναπληρώτρια Τομεάρχης του ΣΥΡΙΖΑ κυρία Θεοδώρα Τζάκρη δήλωσε -σε συνέντευξή της στον «Εθνικό Κήρυκα»- ότι το κόμμα της τάσσεται πλέον υπέρ της άρσης των περιορισμών στο δικαίωμα των Ελλήνων της Διασποράς να εγγραφούν στους ειδικούς εκλογικούς καταλόγους ψήφου, υποσχόμενη μάλιστα ότι «θα τους καταργήσουμε αμέσως μόλις επιστρέψουμε στη διακυβέρνηση της χώρας».
 
Για να μην χάνεται χρόνος, λοιπόν, η Κυβέρνηση -με απόφαση του Πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη- κατέθεσε χθες Δευτέρα στη Βουλή νομοσχέδιο για την άρση των περιορισμών. Με την συμφωνία του ΣΥΡΙΖΑ εξασφαλίζεται η απαραίτητη πλειοψηφία των 2/3 που απαιτεί το Σύνταγμα.

Εννοεί ο ΣΥΡΙΖΑ αυτό που λέει ή πρόκειται απλώς για μία από τις γνωστές τοποθετήσεις για να “χαϊδέψει αυτιά”; Αν εννοεί αυτά που λέει έχει την δυνατότητα λοιπόν να ψηφίσει υπέρ της κατάργησης των περιορισμών. Ιδού η Ρόδος. Όμως από την στάση που κρατάει ο ΣΥΡΙΖΑ δείχνει ότι πρόκειται για λόγια του αέρα. Γελοιοποιείται για άλλη μία φορά, αφού κάνει κωλοτούμπα ξανά.

2. Τι προβλέπει η νέα νομοθετική ρύθμιση.

Ο νόμος που έχει ψηφιστεί προβλέπει -ύστερα από αξίωση που έθεσε ο ΣΥΡΙΖΑ ως προϋπόθεση για την ψήφισή του- ότι για να έχουν δικαίωμα εγγραφής στους ειδικούς εκλογικούς καταλόγους οι εκτός Επικράτειας εκλογείς απαιτείται να έχουν συνολικά δύο χρόνια παραμονή στην Ελλάδα και την προηγούμενη 35ετία και να έχουν υποβάλει φορολογική δήλωση κατά το προηγούμενο ή το τρέχον έτος.

Ήταν μια αξίωση με την οποία η Κυβέρνηση δεν συμφωνούσε, αλλά αναγκάστηκε να τη δεχτεί προκειμένου να ψηφιστεί ο νόμος με την συνταγματικά απαιτούμενη πλειοψηφία. Με βάση τη νέα θέση που υποστήριξε η κυρία Τζάκρη, η Κυβέρνηση με το νέο νομοσχέδιο προτείνει τη κατάργηση των προϋποθέσεων που είχαν τεθεί για την εγγραφή στους ειδικούς εκλογικούς καταλόγους, δηλαδή της προϋπόθεσης παραμονής δύο ετών στην Ελλάδα κατά την τελευταία 35ετία και της υποχρέωσης υποβολής φορολογικής δήλωσης κατά το τρέχον ή το προηγούμενο έτος.
 
3. Αμέσως μετά τη δημοσιοποίηση της κυβερνητικής πρότασης οι αρμόδιοι του ΣΥΡΙΖΑ, μεταξύ των οποίων η κυρία Τζάκρη, πρότειναν την καθιέρωση 4 εδρών για τους εκτός Επικράτειας εκλογείς και μάλιστα σε ενιαία λίστα. Γιατί αυτό δεν μπορεί να γίνει δεκτό;

Η πρόταση αυτή του ΣΥΡΙΖΑ για 4 έδρες, γεωγραφικά κατανεμημένες, και μάλιστα σε ενιαία λίστα, έρχεται σε πλήρη αντίθεση με τη δική του νομοπαρασκευαστική επιτροπή, ακόμα και με την Πρόταση Νόμου που κατέθεσε στις 23 Σεπτεμβρίου 2019. Προτείνει ουσιαστικά η ψήφος των εκτός Ελλάδας εκλογέων να μην έχει το ίδιο βάρος με αυτή των υπολοίπων και να μην μετράει στο πανελλαδικό ποσοστό.

Προφανώς θεωρεί τους απόδημους Έλληνες πολίτες δεύτερης κατηγορίας και ανάξιους να επιλέξουν το κόμμα της προτίμησής τους. Αυτό, όμως, δεν είναι απλώς υποτιμητικό για τους απόδημους, αλλά και αντισυνταγματικό, αφού συγκρούεται με την αρχή ισοτιμίας της ψήφου. Ενδεχομένως αύριο ο ΣΥΡΙΖΑ να προτείνει κάτι άλλο, ακόμη πιο αντισυνταγματικό.

Είναι πάντως εντυπωσιακό το γεγονός ότι ο ΣΥΡΙΖΑ αλλάζει κάθε μέρα την άποψή του στο σοβαρό ζήτημα της ψήφου των Ελλήνων του εξωτερικού, παίζοντας ανεύθυνα και υποκριτικά παιχνίδια εντυπώσεων. Όπως και το γεγονός ότι η κυρία Τζάκρη, που υπογράφει την ανακοίνωση του ΣΥΡΙΖΑ, διαφωνεί με όσα η ίδια δήλωνε στον «Εθνικό Κήρυκα».
 
Προτείνουμε στην Αξιωματική Αντιπολίτευση να σοβαρευτεί και να υπερψηφίσει το σχέδιο νόμου του Υπουργείου Εσωτερικών, ως ελάχιστο δείγμα υπευθυνότητας. Αν δεν το κάνει θα αποδείξει ότι φοβάται την ψήφο των εκτός Ελλάδος εκλογέων, και ότι δεν επιδιώκει παρά μόνο τον εμπαιγμό τους.