Τι αλλάζει στον δικαστικό χάρτη της Πελοποννήσου

(ΒΑΣΙΛΗΣ ΡΕΜΠΑΠΗΣ/EUROKINISSI)

Συνέντευξη του Υφυπουργού Δικαιοσύνης και βουλευτή Φωκίδας κ. Γιάννη Μπούγα στην εφημερίδα «Πατρίς»

Ο Υφυπουργός Δικαιοσύνης Ιωάννης Μπούγας μιλάει αποκλειστικά στην εφημερίδα «ΠΑΤΡΙΣ» αναλύοντας τα  βήματα για τις  μεταρρυθμίσεις στο τοπίο  της ελληνικής Δικαιοσύνης που προωθεί η Κυβέρνηση και η ηγεσία του υπουργείου. Αναφέρεται στις νέες ρυθμίσεις για τους Ποινικούς Κώδικες και κυρίως το πως θα επηρεάσουν αλλά και σε πιο βαθμό την ελληνική κοινωνία.

Είναι αισιόδοξος ότι η Πολιτεία θα κερδίσει το στοίχημα για ταχύτερη απονομή Δικαιοσύνης, ένα θέμα με πολλαπλά  και σημαντικά οφέλη για όλους και εξηγεί πως μπορεί αυτό να συμβεί στη πράξη. Περιγράφει με σαφήνεια  τις αλλαγές που θα φέρει ο νέος Δικαστικός Χάρτης της χώρας.

Ειδικά δε, αναφέρεται στις μεταβολές για την Πελοπόννησο και  σε ποιους νομούς αναμένονται ανατροπές της υφιστάμενης κατάστασης. Καταλήγοντας ο κ. Μπούγας, αναφέρεται στην νέα νομοθετική πρωτοβουλία  του Υπουργείου Δικαιοσύνης που αφορά στη μεταφορά δικαστικής ύλης σε δικηγόρους και συμβολαιογράφους και το τι ακριβώς θα συμβεί με αυτές τις πρωτοβουλίες  στον νομικό κόσμο της χώρας.


Π.: Οι νέες ρυθμίσεις  στους Ποινικούς Κώδικες που αποσκοπούν και πως θα επηρεάσει μεσοπρόθεσμα την Ελληνική κοινωνία; 

Ι.Μπ.: Οι νέοι Ποινικοί Κώδικες, που αποτελούν πλέον Νόμο του Κράτους, στοχεύουν αφενός στην επιτάχυνση της ποινικής διαδικασίας, ως μέρος του ευρύτερου σχεδίου του Υπουργείου για αμεσότερη και αποτελεσματικότερη απονομή της Δικαιοσύνης στη Χώρα μας και αφετέρου στον περιορισμό της κυρίαρχης ‘μικρομεσαίας’ εγκληματικότητας. Με τη βεβαιότητα έκτισης της ποινής, επιχειρείται η αποτελεσματικότερη εξυπηρέτηση τόσο της πρόληψης του εγκλήματος όσο και του σωφρονιστικού χαρακτήρα της ποινής.
Όλο αυτό το διάστημα, υπήρχε ένα διάχυτο αίσθημα στην κοινωνία μας ότι αυτός που διαπράττει πλημμέλημα, ακόμη και σοβαρό πλημμέλημα, δεν θα εκτίσει την ποινή του, ούτε μικρό μέρος της ποινής. Με τις νέες διατάξεις, όμως, ο κανόνας είναι ότι οι ποινές, για σοβαρά πλημμελήματα, που τιμωρούνται με φυλάκιση άνω των δύο ετών, θα εκτίονται ενώ ταυτόχρονα αυστηροποιούνται οι προϋποθέσεις αναστολής τους.
Μεσοπρόθεσμα, λοιπόν, η αποτελεσματική εφαρμογή των νέων Ποινικών Κωδίκων, αναμένεται να συμβάλλει στην καταπολέμηση της χρόνιας ατιμωρησίας αλλά και στην ασφάλεια της ελληνικής κοινωνίας, καθιστώντας το σύστημα πιο αποτελεσματικό και δίκαιο για τους πολίτες».

Π.: Ένα μεγάλο στοίχημα είναι η ταχύτερη απονομή της Δικαιοσύνης. Πως θα επιτευχθεί αυτό στη πράξη; 

Ι.Μπ.: Από τη στιγμή ανάληψης των καθηκόντων μας στο Υπουργείο Δικαιοσύνης, θέσαμε ως βασικό στόχο την αμεσότερη και αποτελεσματικότερη απονομή της Δικαιοσύνης  στη Χώρα μας. Προς το σκοπό αυτό, επεξεργαζόμαστε ένα πλέγμα διατάξεων και παρεμβάσεων το οποίο αναλύεται στους εξής τέσσερις άξονες: 1) αναμόρφωση του Δικαστικού Χάρτη, κατασκευή νέων και επισκευή υφιστάμενων δικαστικών μεγάρων, 2) ενίσχυση της ψηφιακής Δικαιοσύνης, 3) θεσμικές παρεμβάσεις αλλά και 4) επένδυση στο ανθρώπινο δυναμικό της Δικαιοσύνης.
H αρχή έγινε με την ψήφιση των Ποινικών Κωδίκων και την πρόσφατη ψήφιση του Νομοσχεδίου για την ενίσχυση της δικηγορικής ύλης, με μεταφορά διαδικασιών από τα Δικαστήρια στους Δικηγόρους και στους Συμβολαιογράφους, ενώ τις προσεχείς μέρες αναμένεται να τεθεί σε δημόσια διαβούλευση το Σχέδιο Νόμου που αφορά το Δικαστικό Χάρτη της Χώρας.
Με την εφαρμογή του πλέγματος διατάξεων, που σας ανέφερα, αλλά και με τη συνέργεια όλων των εμπλεκομένων, θα δημιουργηθούν καλύτερες προϋποθέσεις που θα συμβάλλουν στην αναβάθμιση της ποιότητας και αποτελεσματικότητας απονομής της  Δικαιοσύνης και εντός της τρέχουσας τετραετίας, ελπίζω να καταστεί εφικτός ο στόχος για έκδοση τελεσίδικης απόφασης μέσα σε μία διετία από την έναρξη της δίκης».«Από τη στιγμή ανάληψης των καθηκόντων μας στο Υπουργείο Δικαιοσύνης, θέσαμε ως βασικό στόχο την αμεσότερη και αποτελεσματικότερη απονομή της Δικαιοσύνης  στη Χώρα μας. Προς το σκοπό αυτό, επεξεργαζόμαστε ένα πλέγμα διατάξεων και παρεμβάσεων το οποίο αναλύεται στους εξής τέσσερις άξονες: 1) αναμόρφωση του Δικαστικού Χάρτη, κατασκευή νέων και επισκευή υφιστάμενων δικαστικών μεγάρων, 2) ενίσχυση της ψηφιακής Δικαιοσύνης, 3) θεσμικές παρεμβάσεις αλλά και 4) επένδυση στο ανθρώπινο δυναμικό της Δικαιοσύνης.
H αρχή έγινε με την ψήφιση των Ποινικών Κωδίκων και την πρόσφατη ψήφιση του Νομοσχεδίου για την ενίσχυση της δικηγορικής ύλης, με μεταφορά διαδικασιών από τα Δικαστήρια στους Δικηγόρους και στους Συμβολαιογράφους, ενώ τις προσεχείς μέρες αναμένεται να τεθεί σε δημόσια διαβούλευση το Σχέδιο Νόμου που αφορά το Δικαστικό Χάρτη της Χώρας.
Με την εφαρμογή του πλέγματος διατάξεων, που σας ανέφερα, αλλά και με τη συνέργεια όλων των εμπλεκομένων, θα δημιουργηθούν καλύτερες προϋποθέσεις που θα συμβάλλουν στην αναβάθμιση της ποιότητας και αποτελεσματικότητας απονομής της  Δικαιοσύνης και εντός της τρέχουσας τετραετίας, ελπίζω να καταστεί εφικτός ο στόχος για έκδοση τελεσίδικης απόφασης μέσα σε μία διετία από την έναρξη της δίκης.

Π.: Ο νέος Δικαστικός Χάρτης αποτελεί μια  μεταρρύθμιση που έχει καθυστερήσει 113 χρόνια. Ποιες είναι οι σημαντικές αλλαγές που θα φέρει στο τοπίο της Δικαιοσύνης; 

Ι.Μπ.: Ο Δικαστικός Χάρτης της Χώρας μας, πράγματι, αποτελεί μία εμβληματική μεταρρύθμιση που οφείλουμε να κάνουμε και θα έλεγα μάλιστα ότι έχουμε καθυστερήσει, καθώς οι πρώτες συζητήσεις έχουν ξεκινήσει από την εποχή του Ελευθέριου Βενιζέλου. Με το προτεινόμενο Σχέδιο Νόμου, το Υπουργείο Δικαιοσύνης επιχειρεί αρχικά την ενοποίηση του πρώτου βαθμού δικαιοδοσίας, ώστε να αποφευχθεί το δικαστικό παράδοξο των δύο Δικαστηρίων -Ειρηνοδικείων και Πρωτοδικείων- που δικάζουν υποθέσεις πρώτου βαθμού, ενίοτε μάλιστα όμοιες με την ίδια δικονομία και την ίδια χωρική αρμοδιότητα.
Ταυτόχρονα με την ενοποίηση του πρώτου βαθμού, προβλέπεται η θέσπιση νέου χωροταξικού σχεδιασμού των δικαστικών σχηματισμών στην Ελλάδα. Στο πλαίσιο αυτό, οι υφιστάμενες υποδομές των Δικαστηρίων θα διατηρηθούν και θα αξιοποιηθούν ως έχουν, ενώ αναμένεται να υπάρξει αποσυμφόρηση των μεγάλων Δικαστηρίων της Χώρας.
Τέλος, επιχειρείται ο διαχωρισμός των δικαιοδοτικών και υπηρεσιακών καθηκόντων των Προϊστάμενων Δικαστών των μεγάλων Δικαστηρίων της Χώρας, από τις λοιπές αρμοδιότητές τους, που θα ανατεθούν σε τρίτα πρόσωπα συμβεβλημένα με το ΤΑ.Χ.ΔΙ.Κ, χωρίς φυσικά να θίγονται οι θεμελιώδεις διατάξεις περί του αυτοδιοίκητου των δικαστηρίων.

Π.: Ποιες θα είναι οι μεταβολές για την Πελοπόννησο και  σε ποιους νομούς αναμένονται ανατροπές της υφιστάμενης κατάστασης; 

Ι.Μπ.: Με την εφαρμογή του Δικαστικού Χάρτη, ορίζονται κεντρικές έδρες Πρωτοδικείου σε κάθε Περιφερειακή Ενότητα (πρώην Νομό) της Πελοποννήσου, ενώ όπου υπάρχουν δύο ή περισσότερα Πρωτοδικεία, ορίζονται παράλληλες έδρες του Κεντρικού Πρωτοδικείου της Περιφερειακής Ενότητας, με πλήρη αρμοδιότητα. Θα δικάζουν, δηλαδή, τον ίδιο ακριβώς αριθμό υποθέσεων, χωρίς δυσμενή επίπτωση για τους πολίτες και τους δικηγόρους.
Παράλληλα, τα Ειρηνοδικεία, όπου χρειάζεται και υπάρχουν επαρκείς κτηριακές υποδομές, αναβαθμίζονται σε Περιφερειακές Έδρες του κεντρικού Πρωτοδικείου και στην καθ’ ύλην αρμοδιότητα τους ανήκει η εκδίκαση πολιτικών υποθέσεων διαδικασίας Μονομελούς Πρωτοδικείου.

Π.: Ποιο θα είναι το όφελος για τους πολίτες της Πελοποννήσου αλλά και για τους λειτουργούς της Δικαιοσύνης και τι απαντάτε σε όλους όσοι έχουν εκφράσεις ενστάσεις για την εν λόγω μεταρρύθμιση;

Ι.Μπ.: Με το εγχείρημα του Νέου Δικαστικού Χάρτη της Χώρας,  θα δημιουργηθούν νέες συνθήκες απονομής Δικαιοσύνης, καθώς θα αντιμετωπιστούν σοβαρά προβλήματα δεκαετιών που επηρέαζαν τη δομή και λειτουργία της Δικαιοσύνης. Με αυτόν τον τρόπο, επιτυγχάνεται η αποσυμφόρηση του Πρωτοδικείου κάθε Περιφερειακής Ενότητας στην Πελοπόννησο ενώ ταυτόχρονα, εξυπηρετείται η καλύτερη και πιο άμεση πρόσβαση των πολιτών στη Δικαιοσύνη.

Π.:  Η νέα νομοθετική πρωτοβουλία  του Υπουργείου Δικαιοσύνης, είναι η μεταφορά δικαστικής ύλης σε δικηγόρους και συμβολαιογράφους. Τι ακριβώς θα συμβεί με αυτές τις πρωτοβουλίες στον νομικό κόσμο της χώρας; 

Ι.Μπ.: Υπερψηφίστηκε το Νομοσχέδιο του Υπουργείου Δικαιοσύνης που αφορά τη μεταφορά ύλης στους Δικηγόρους και Συμβολαιογράφους, η οποία μέχρι σήμερα απασχολούσε αποκλειστικώς τους Δικαστές. Για πρώτη φορά, μεταφέρεται η αρμοδιότητα διεκπεραίωσης μεγάλου αριθμού υποθέσεων, όπως η έκδοση κληρονομητηρίων, εγγραφών και εξαλείψεων συναινετικών προσημειώσεων υποθήκης, ενόρκων βεβαιώσεων, αποδοχών κληρονομιάς και προέλεγχος για την εγγραφή και τροποποίηση καταστατικού σωματείων στους συλλειτουργούς της Θέμιδος.
Με τον τρόπο αυτό, θα απαλλαγούν οι Δικαστές από χιλιάδες υποθέσεις μη δικαιοδοτικού χαρακτήρα, ώστε να αξιοποιούν τον χρόνο, που σήμερα διαθέτουν σε αυτές για την μελέτη δικογραφιών και ταχύτερη έκδοση αποφάσεων. Το κυριότερο, όμως, όλων, είναι ότι θα ενισχυθεί η αμεσότητα και αποτελεσματικότητα της απονομής της Δικαιοσύνης στη Χώρα μας, χωρίς, ωστόσο, να τίθεται σε κίνδυνο το δικαίωμα παροχής έννομης προστασίας των πολιτών.


Η συνέντευξη δημοσιεύθηκε στην εφημερίδα Πατρίς, στις 17 Μαρτίου 2024.

Ioannis Bougas

·  Γεννήθηκε στην Άμφισσα την 21η Οκτωβρίου 1964

· Αποφοίτησε με άριστα από το Λύκειο Άμφισσας το 1982 και εισήχθη το ίδιο έτος στη Νομική Σχολή του Πανεπιστημίου Αθηνών.

Previous
Previous

Οι πρωτοβουλίες μας θα φέρουν τεράστια μείωση του χρόνου αποφάσεων της δικαιοσύνης

Next
Next

Ο νέος Ποινικός Κώδικας είναι πιο δίκαιος και αποτελεσματικός για τους πολίτες