Είμαστε δύναμη ευθύνης και προοπτικής

Στην ΑΝΝΑ ΚΑΡΑΒΟΚΥΡΗ


Ξεκάθαρο μήνυμα στο ΠΑΣΟΚ στέλνει ο Γενικός Γραμματέας της Κοινοβουλευτικής Ομάδας της ΝΔ, Ιωάννης Μπούγας, δηλώνοντας πως αν ο Νίκος Ανδρουλάκης δεν αλλάξει τη στάση του όσον αφορά τον «άγνωστο Χ» για πρωθυπουργό, τότε θα πρέπει να αναλάβει την ευθύνη μιας μακράς περιόδου κυβερνητικής αστάθειας. Παράλληλα, τονίζει ότι το ΠΑΣΟΚ έχει «αυτοεγκλωβιστεί» στην πρότασή του και ότι η ΝΔ έχει βάσιμες προσδοκίες για να σχηματίσει αυτοδύναμη κυβέρνηση στις δεύτερες κάλπες.


   Π: Ο κύβος ερρίφθη από τον πρωθυπουργό και στις 21 Μαΐου θα έχουμε εκλογές. Ποιο είναι το διακύβευμά τους;

   Ι.Μπ.: Το διακύβευμα των εκλογών της 21ης Μαΐου συνοψίζεται στο εξής δίλημμα: σταθερότητα και πρόοδος ή νέες περιπέτειες και οπισθοδρόμηση.
Κατά τα προηγούμενα τέσσερα έτη, η Ελλάδα έχει επιτύχει πολλά – περισσότερα σε πολλές περιπτώσεις από όσα είχαμε εξαγγείλει προεκλογικά. Ωστόσο, απέναντί μας, ο ΣΥΡΙΖΑ απειλεί ότι «τη δεύτερη φορά θα είναι αλλιώς». Τους καλούμε να διευκρινίσουν ενώπιον του ελληνικού λαού τι ακριβώς εννοούν, γιατί μέχρι σήμερα δεν το έχουν κάνει. Η δήθεν «προοδευτική» διακυβέρνηση αφήνεται σκοπίμως θολή και αόριστη – ποιος θα αναλάβει τότε τα ηνία της χώρας, με ποιους θα συνεργαστεί και πώς θα κυβερνήσει. Μια τέτοια εξέλιξη θα βάλει σε κίνδυνο όσα έχουν επιτευχθεί, καθότι, ειδικά κατά την περίοδο που διανύουμε, δεν υπάρχει κάτι δεδομένο.

   Π.: Το τραγικό δυστύχημα των Τεμπών κυριαρχεί στην πολιτική αντιπαράθεση μεταξύ κυβέρνησης κι αντιπολίτευσης. Πιστεύετε πως το γεγονός αυτό μπορεί να θέσει ακόμα και σε αμφισβήτηση, την πρωτιά της ΝΔ στις επικείμενες εκλογές της 21ης Μαΐου;

   Ι.Μπ.: Η αλήθεια είναι πως η τραγωδία που διαδραματίστηκε στα Τέμπη στιγμάτισε τη ζωή όλων – πόσο μάλλον τη ζωή των συγγενών και των οικείων όσων χάθηκαν. Τώρα, περισσότερο από ποτέ, είναι ανάγκη για συνειδητό απολογισμό σχετικά με όσα έγιναν και σχεδιασμό δράσης σχετικά με όσα πρέπει να γίνουν. Δεν υπάρχει περιθώριο για εργαλειοποίηση του πένθους και υποδαύλιση της οργής χάριν ενός ακραίου καιροσκοπισμού.
Η Κυβέρνηση δεσμεύτηκε από την πρώτη στιγμή ότι εγγυάται την πραγματική διερεύνηση των αιτιών και την δίκαιη απόδοση των ευθυνών. Εμείς δεν λέμε προσχηματικά «όλα στο φως», όπως ανέξοδα γινόταν κατά το παρελθόν, λέμε όμως «ποτέ ξανά»! Γιατί αυτά τα τέσσερα χρόνια αποδείξαμε ότι η αληθινή δύναμη αλλαγής και ανανέωσης είναι η ΝΔ, παρά τις όποιες αστοχίες ή ολιγωρίες που μπορεί να υπήρξαν – δεν αρνούμαστε να το παραδεχθούμε. Ας θυμηθούμε, όμως, πού ήμασταν το 2019 και πού είμαστε σήμερα. Ας αναλογιστούμε ποιος έχει αποδείξει ότι διαθέτει όντως αξιοπιστία. Οι Έλληνες πολίτες θα σταθμίσουν ψύχραιμα συνολικά τα αποτελέσματα της τετραετίας και με την ψήφο τους θα κατατάξουν πρώτο κόμμα τη ΝΔ στην πρώτη κάλπη με σημαντική διαφορά από το δεύτερο.

Π.: Σε περίπτωση που η ΝΔ δεν καταφέρει να πάρει την αυτοδυναμία στις δεύτερες κάλπες, θα επιδιώξετε κυβέρνηση συνεργασίας ή τρίτες κάλπες;

Ι.Μπ.: Για εμάς υπάρχει μία ενιαία εκλογική διαδικασία. Στην πρώτη κάλπη οι ψηφοφόροι θα αποφασίσουν ποιος θα κυβερνήσει τη χώρα – δηλαδή ποιο κόμμα και ποιος Πρωθυπουργός. Στη δεύτερη θα κριθεί το πώς θα κυβερνήσει ο εκλεγμένος Πρωθυπουργός. Δεν επιτρέπεται συνεπώς, σε καμία περίπτωση, η επιπολαιότητα, η χαλαρότητα και η διακινδύνευση της εθνικής προσπάθειας.

      Διερωτώμαι, αλήθεια, γιατί να ψηφίσουν οι Έλληνες ένα κόμμα της αντιπολίτευσης, που δεν ξέρουν σε τι θα μετατραπεί την επόμενη ημέρα των εκλογών. Ιδιαίτερα σήμερα, στους δύσκολους αυτούς καιρούς που η μία κρίση διαδέχεται την άλλη, σε κάθε τομέα της ζωής, οι αποφάσεις στο ανώτατο επίπεδο πρέπει να είναι άμεσες και αποτελεσματικές. Η πατρίδα μας δεν έχει επιλογή να χάσει τον δρόμο της ανάπτυξης, της μεταρρύθμισης και της ενίσχυσης των πολιτών. Είναι στο χέρι του καθενός μας η αποφυγή της αποσταθεροποίησης ή ακόμα και της ακυβερνησίας.

     Προσωπικά είμαι πεπεισμένος ότι η ΝΔ θα κατακτήσει την αυτοδυναμία στη δεύτερη κάλπη. Αν αυτό δεν συμβεί, εν δυνάμει κυβερνητικός εταίρος της ΝΔ θα μπορούσε να είναι μόνο το ΠΑ.ΣΟΚ. Εάν η ηγεσία του δεν μεταβάλει την σημερινή της θέση να μην είναι Πρωθυπουργός ο Αρχηγός του πρώτου κόμματος, είτε θα επιχειρηθεί ο σχηματισμός μιας κυβέρνησης ηττημένων, είτε - όσοι επιμένουν στην άστοχη και αντιθεσμική θέση τους -, θα αναλάβουν την ευθύνη μιας μακράς περιόδου κυβερνητικής αστάθειας με πιθανή τη διενέργεια νέων εκλογών.

Π.: Θεωρείτε πως ο Νίκος Ανδρουλάκης θα παραμείνει πιστός στην στάση του όσον αφορά τους όρους που έχει θέσει για να μπει σε κυβέρνηση συνεργασίας και μετά την πρώτη κάλπη ή θα αναθεωρήσει το βράδυ της πρώτης Κυριακής;

  Ι.Μπ.: Ο κ. Ανδρουλάκης, δυστυχώς, θολώνει σκοπίμως την εικόνα, μιλώντας για δήθεν κυβέρνηση συνεργασίας, πλην όμως με πρωθυπουργό όχι αυτόν που θα έχουν επιλέξει οι ίδιοι οι πολίτες. Είναι άραγε υπεύθυνη αντιμετώπιση, να προτρέπει ένας πολιτικός αρχηγός που μάλιστα ισχυρίζεται ότι κομίζει κάτι νέο, να ψηφίσουν οι Έλληνες κάτι, για να βγει όμως κάτι άλλο; Μήπως έτσι θα οδηγηθούμε μάλλον σε παράλυση και επί μακρόν πολιτική αβεβαιότητα;

Για να μείνω στο ερώτημά σας, η προσωπική μου άποψη είναι ότι ούτε ο κ. Ανδρουλάκης πιστεύει ότι η πρότασή του είναι ορθή και πολιτικά τελεσφόρα. Την διατύπωσε για να καλύψει τις προγραμματικές και πολιτικές του ελλείψεις και για να καταγράψει μια διαφοροποίηση στο δημόσιο λόγο. Έχει όμως αυτοεγκλωβιστεί και δεν θα καταφέρει εύκολα και χωρίς να διαθέσει σημαντικό μέρος του πολιτικού του κεφαλαίου να απαγκιστρωθεί.

Π: Υπάρχει περίπτωση στις επόμενες εκλογές να ξαναζήσουμε το σενάριο των εκλογών του 2012;

Ι.Μπ.: Αντίθετα με ό,τι ελπίζουν τα κόμματα της αντιπολίτευσης, το 2012 δεν είναι μακριά, ούτε όλοι οι Έλληνες έγιναν αίφνης λωτοφάγοι. Η χώρα δεν πρόκειται να γυρίσει σε αυτή την περίοδο. Οι Έλληνες δοκίμασαν, έπαθαν και πλέον γνωρίζουν καλά τι μπορεί να συμβεί.

Οι συνθήκες έχουν αλλάξει. Το χρονικό διάστημα της δεκαετίας που πέρασε ωρίμασε το πολιτικό μας σύστημα και τους πολίτες.

      Άλλωστε σήμερα, σε αντίθεση με το 2012, τα αποτελέσματα της διακυβέρνησης της ΝΔ τα βλέπουμε όλοι στην οικονομία, τις επενδύσεις, τη διεθνή μας θέση.

     Στο διαβρωτικό λόγο του ΣΥΡΙΖΑ, που όσο κι αν προσπαθεί, κανείς δεν ξεχνά ότι κυβέρνησε τον τόπο για περίπου πέντε χρόνια, το έργο μας μιλά από μόνο του. Αυτό το έργο, που ξεκίνησε το 2019, θυμίζω, με ορίζοντα δύο τετραετιών, θα συνεχίσουμε με ακόμη μεγαλύτερη προσπάθεια αλλά και μεγαλύτερη αυτοπεποίθηση.

  Π.: Εφόσον υπάρχει «προηγούμενο» συνεργασίας ΝΔ και ΠΑΣΟΚ, στην συγκυβέρνηση Σαμαρά – Βενιζέλου, γιατί η ΝΔ απορρίπτει αυτό το ενδεχόμενο;

  Ι.Μπ.: Η συγκυβέρνηση Σαμαρά – Βενιζέλου, στην οποία θυμίζω συμμετείχε αρχικά και η ΔΗ.ΜΑΡ, σχηματίσθηκε υπό ειδικές συνθήκες προκειμένου η Χώρα ν΄ αντιμετωπίσει τις συνέπειες της κρίσης και των Μνημονίων, που δεν μπόρεσε ν΄ αντιμετωπίσει επαρκώς η Κυβέρνηση του Γιώργου Παπανδρέου και του ΠΑ.ΣΟΚ .

     Πάγια θέση της ΝΔ είναι ότι για αποτελεσματική διακυβέρνηση προϋπόθεση είναι η αυτοδύναμη Κυβέρνηση, που προκύπτει από εκλογικά συστήματα ενισχυμένης αναλογικής. Δεν έχουμε παρά να στρέψουμε το βλέμμα σε χώρες με την απλή αναλογική ως εκλογικό σύστημα, όπως λ.χ. τη Βουλγαρία, η οποία ως γνωστόν διεξήγαγε τις πέμπτες (!) κατά σειρά εθνικές εκλογές μέσα σε δύο μόλις χρόνια, το Ισραήλ, όπου μετά τις πρόσφατες εκλογές ξεσπούν κοινωνικές αναταραχές και διαμαρτυρίες, αλλά και τη Γερμανία, στην οποία, παρά την αναμφισβήτητη κουλτούρα κυβερνήσεων συνεργασίας που ιστορικά έχει, παρατηρούμε τις μεγάλες δυσκολίες των κυβερνητικών εταίρων να συνεννοηθούν μεταξύ τους για τα βασικότερα θέματα και τις συνέπειες αυτών.

  Π: Το βασικό επιχείρημα λοιπόν της κυβέρνησης για την αναγκαιότητα της αυτοδυναμίας είναι πως λειτουργούν καλύτερα και ταχύτερα οι κυβερνήσεις. Είναι όντως προτιμότερο η ΝΔ να έχει μια οριακή κοινοβουλευτική πλειοψηφία π.χ 151-152 βουλευτών ή μια ισχυρή κυβέρνηση συνεργασίας;

  Ι.Μπ.: Όπως έχει δηλώσει ο Πρωθυπουργός, η αυτοδυναμία δεν είναι κομματική σκοπιμότητα, αλλά εθνική αναγκαιότητα. Αποτελεί την απαραίτητη προϋπόθεση για τον σωστό συντονισμό και την έγκαιρη λήψη αποφάσεων.

      Άλλωστε, η ΝΔ, ως κατ’ εξοχήν ανοιχτή και δημοκρατική πολιτική δύναμη, αξιοποιεί στελέχη προερχόμενα από άλλους πολιτικούς χώρους, με μοναδικό κριτήριο τη γνώση, την καταλληλότητα και την ικανότητά τους. Η συνεργασία μας με πρόσωπα από διαφορετικές αφετηρίες δεν είναι ευκαιριακή και πρόσκαιρη, αλλά συνειδητή και βεβαίως επιτυχής.

      Και για ν΄απαντήσω ευθέως στο ερώτημά σας. Ναι θεωρώ ότι μια αυτοδύναμη Κυβέρνηση οριακής πλειοψηφίας είναι αποτελεσματικότερη από μια «ισχυρή» κυβέρνηση συνεργασίας, διότι η πρώτη σε κρίσιμες στιγμές, όταν πρόκειται να ληφθούν αποφάσεις με μεγάλο πολιτικό κόστος αποδεικνύεται περισσότερο αρραγής. Σε μια κυβέρνηση συνεργασίας τα μικρότερα κόμματα είναι πιθανό ότι θα αποφύγουν να αναλάβουν την ευθύνη και το κόστος μιας κρίσιμης και μη δημοφιλούς απόφασης, με αποτέλεσμα σε κρίσιμες ώρες να προκληθούν συνθήκες κυβερνητικής αστάθειας.

  Π: Οι τελευταίες δημοσκοπήσεις καταγράφουν άνοδο στα κόμματα της Δεξιάς εκτός της ΝΔ. Πως το κρίνετε αυτό;

  Ι.Μπ.: Η μεγάλη φιλελεύθερη παράταξη της ΝΔ δεν είναι πατριωτική μόνο στα λόγια. Πιστεύουμε στην ανάγκη να μπορέσει η χώρα μας να παίξει σπουδαίο ρόλο, μέσα στο ευρωπαϊκό πλαίσιο που διαρκώς μεταβάλλεται. Χτίζουμε αυτήν την ισχυρή Ελλάδα της αυτοπεποίθησης και της πρωτοπορίας, προσανατολισμένοι σταθερά στην πρόοδο και στην ανάπτυξη. Απευθυνόμαστε σε ολόκληρο το φάσμα της κεντροδεξιάς και οι πολιτικές μας ικανοποιούν και τους πολίτες, που αυτοπροσδιορίζονται ως δεξιοί λόγω της μεγαλύτερης ευαισθησίας τους στα εθνικά θέματα π.χ ή στο μεταναστευτικό.

     

  Π: Είναι γεγονός ότι οδεύουμε προς τις εκλογές μέσα σε κλίμα πόλωσης και τοξικότητας. Πως θα γεννηθούν μετεκλογικές συνεργασίες μετά από τέτοιο κλίμα;

  Ι.Μπ.: Εμείς δεν υποκύπτουμε στον πειρασμό να ανταγωνιστούμε τους πολιτικούς αντιπάλους μας στη λάσπη και την τοξικότητα. Κι ο λόγος που το κάνουν είναι επειδή δεν έχουν λύσεις και προτάσεις για τα πραγματικά προβλήματα των πολιτών. Αφήνουμε τον ΣΥΡΙΖΑ μόνο του στην κατρακύλα κι απαντούμε με το έργο μας, που είναι απολύτως μετρήσιμο και εμφανές στην καθημερινότητα κάθε πολίτη. Η ερώτησή σας θεωρώ πρέπει να απευθυνθεί στην αντιπολίτευση που φέρει ακέραιη την ευθύνη για το κλίμα που επιχειρεί να διαμορφώσει.

  Π: Από την επαφή με την κοινωνία, ποιο είναι το μεγαλύτερο πρόβλημα που σας μεταφέρουν αυτή την στιγμή οι πολίτες;

  Ι.Μπ.: Σήμερα, το κύμα ακρίβειας, που προκάλεσαν εξωγενείς παράγοντες, όπως κυρίως ο πόλεμος στην Ουκρανία, είναι μεγάλη πρόκληση αλλά και αφορμή για την έγκαιρη λήψη ριζικών μέτρων, προκειμένου να στηριχθούν οι πολίτες απέναντι στη ραγδαία αύξηση του πληθωρισμού και της ενέργειας. Οι  επιχειρήσεις και οι εργαζόμενοι που είχαν πληγεί μετά την πανδημία του κορονοϊού, έπρεπε να ενισχυθούν ουσιαστικά για να αντιμετωπίσουν μια ακόμη διαδοχική κρίση. Η Κυβέρνηση της ΝΔ έπραξε και θα συνεχίσει να πράττει ό,τι είναι αναγκαίο για να ενδυναμώσει ακόμη περισσότερο  την οικονομία και να αντέξουν τα νοικοκυριά.

  Π: Το ερώτημα που βασανίζει τους καταναλωτές είναι πότε θα σταματήσουν οι ανατιμήσεις των προϊόντων στα ράφια. Τι απαντάτε;

  Ι.Μπ.: Αυτή η αγωνία που αναφέρετε είναι αναπόφευκτη, μέσα σε μια τόσο απρόβλεπτη και μεταβαλλόμενη διεθνή συγκυρία. Η πληθωριστική πίεση που ασκείται λόγω της πρωτοφανούς ενεργειακής κρίσης και βεβαίως λόγω του πολέμου στην Ουκρανία είναι εμφανής στις τιμές όχι μόνο στα ράφια, αλλά και στο ρεύμα, στα καύσιμα κι αλλού. Δικαίως οι Έλληνες καταναλωτές ανησυχούν, γιατί γνωρίζουν μεν τις θετικές αλλαγές στην εθνική οικονομία και την υψηλή ανάπτυξη που επιτυγχάνεται πλέον, αλλά η καθημερινότητά τους παραμένει, μετά μάλιστα τόσα χρόνια οικονομικής κρίσης, δύσκολη.

      Όσο υπάρχουν οι συνθήκες, που προκάλεσαν τις ανατιμήσεις, το ερώτημα θα παραμένει. Ωστόσο με σειρά παρεμβάσεών της η Κυβέρνηση έχει περιορίσει τις αυξήσεις των τιμών και ταυτόχρονα ενισχύει το διαθέσιμο εισόδημα των πολιτών, αφενός με την συνεπή πολιτική μείωσης των φόρων και εισφορών και αύξησης του εισοδήματος των πολιτών.

  Π: Ποιο είναι το προσωπικό σας στοίχημα που έχετε θέσει για την Φωκίδα;

  Ι.Μπ.: Η Φωκίδα είναι ίσως η μοναδική περιοχή στην Ευρώπη, που ποσοστό πάνω από 90% της παραγωγικής της επιφάνειας καλύπτεται από αυστηρούς περιορισμούς για λόγους μείζονος δημοσίου συμφέροντος και συγκεκριμένα την προστασία του αρχαιολογικού χώρου των Δελφών και του συνεχόμενου προς αυτόν μοναδικής ομορφιάς δελφικό τοπίο και της προστασίας της ποιότητας του νερού της λίμνης του Μόρνου, που υδροδοτεί το λεκανοπέδιο.

     Δυστυχώς τα τελευταία 50 χρόνια η Πολιτεία επιβάλλει στην Φωκίδα και στους κατοίκους της μόνο περιορισμούς χωρίς να λαμβάνει αντισταθμιστικά μέτρα άμβλυνσης των δυσμενών συνέπειών τους, με αποτέλεσμα οι κάτοικοι να εγκαταλείπουν τον τόπο τους.

     Το προσωπικό μου στοίχημα και η δέσμευσή μου προς τους συμπολίτες μου ήταν να καταβάλω κάθε προσπάθεια να ανατάξουμε αυτή την κατάσταση. Είμαι ιδιαίτερα χαρούμενος επειδή κατά την τρέχουσα υλοποιούνται ή έχουν σχεδιαστεί προς υλοποίηση σημαντικές παρεμβάσεις στη Φωκίδα, που συνιστούν ιστορικές ευκαιρίες αναβάθμισης των υποδομών και των υπηρεσιών για ολόκληρη την Κεντρική Στερεά Ελλάδα.

       Το πρώτο μεγάλο έργο στην περιοχή, εδώ και 50 χρόνια, είναι το τμήμα «Μπράλος-Άμφισσα» του Διαγώνιου Οδικού Άξονα «Λαμία – Ιτέα –Αντίρριο», ως ένα ιδιαίτερα σημαντικό κομμάτι του Ε65, με προϋπολογισμό άνω των 280 εκατ. ευρώ. Ιδιαιτέρως σημαντικό είναι το έργο κατασκευής του παραλίμνιου αγωγού της λίμνης του Μόρνου, που θα επιτρέψει την ασφαλή διάθεση των λυμάτων των οικισμών πέριξ της λίμνης και των φυλακών Μαλανδρίνου, συμβάλλοντας ταυτόχρονα στην βελτίωση της ποιότητας του νερού. Πρόσφατα δρομολογήσαμε την αποκατάσταση και ανάδειξη του παραδοσιακού Ελαιώνα Άμφισσας, που αποτελεί φυσική συνέχεια του αρχαιολογικού χώρου των Δελφών. Δημιουργήθηκε ειδικός φορέας διαχείρισης, με συμμετοχή του δημόσιου τομέα, μεγάλων επιχειρήσεων, των πανεπιστημίων και της αυτοδιοίκησης. Η καταστροφή από τις πυρκαγιές ήταν ευκαιρία αναβίωσης του τμήματος που κάηκε, καθώς επίσης αξιοποίησης του ελαιώνα ως σύνθετου πολιτιστικού και αγροτικού προϊόντος. Για την Φωκίδα έχει εκπονηθεί ένα αναπτυξιακό πρόγραμμα έργων, συνολικού ποσού 600 εκατ. ευρώ σε βάθος πενταετίας, το οποίο ανακοίνωσε πρόσφατα ο Πρωθυπουργός στέλνοντας ηχηρό μήνυμα ότι για την Κυβέρνησή μας δεν υπάρχει ξεχασμένη Ελλάδα, δεν υπάρχουν ξεχασμένοι Έλληνες.
Το επόμενο στοίχημα είναι η ολοκλήρωση των έργων, η συνέχιση και αξιοποίησή τους.

  Π: Και τέλος, πιο είναι το όραμα σας για την Φωκίδα την επόμενη τετραετία;

  Ι.Μπ.: Η Φωκίδα είναι ευλογημένος τόπος. Ενδεικτικά αναφέρω ότι διαθέτει εξαιρετικές φυσικές ομορφιές που την καθιστούν κάθε εποχή του χρόνου τουριστικό προορισμό, μεγάλο ορυκτό πλούτο, πλούσια ιστορία, τον μεγαλύτερο συνεκτικό ελαιώνα των Βαλκανίων, είναι στο κέντρο της Ελλάδας και το σημαντικότερο βρίσκεται στην γη της ο οικουμενικής σημασίας ιερός χώρος των Δελφών.

     Όραμά μου είναι να αξιοποιήσουμε στο βέλτιστο και μέγιστο βαθμό όλα αυτά τα πλεονεκτήματα, ώστε ο τόπος μου ν΄αποτελέσει όχι μόνο τουριστικό προορισμό, αλλά τόπο για να ζουν, να εργάζονται και να δημιουργήσουν τις οικογένειές τους οι νέοι, που είτε κατάγονται από τη Φωκίδα, είτε την επιλέξουν για την μόνιμη κατοικία τους.


Η συνέντευξη δημοσιεύθηκε στην εφημερίδα Παρασκήνιο, στις 26 Απριλίου 2023.

Ioannis Bougas

·  Γεννήθηκε στην Άμφισσα την 21η Οκτωβρίου 1964

· Αποφοίτησε με άριστα από το Λύκειο Άμφισσας το 1982 και εισήχθη το ίδιο έτος στη Νομική Σχολή του Πανεπιστημίου Αθηνών.

Previous
Previous

Σε τέσσερις άξονες οι μεταρρυθμίσεις της κυβέρνησης

Next
Next

Ο κ. Τσίπρας και το κόμμα του οφείλουν εξηγήσεις