Περιορισμοί και αντισταθμιστικά - Η περίπτωση της Φωκίδας

Πολλές γεωγραφικές περιοχές, στην Ελλάδα και στην  ΕΕ, αντιμετωπίζουν σοβαρούς περιορισμούς της βιώσιμης οικονομικής τους αναπτυξης, εξαιτίας ειδικών περιοριστικών διατάξεων, που επιβάλλονται για την προστασία υπέρετερων δημόσιων-κοινωνικών αγαθών (π.χ. προστασία πολιτιστικής κληρονομιάς). Οι περιορισμοί αυτοί οδηγούν ενίοτε ολόκληρες περιφέρειες σε οικονομική ασφυξία και προκαλούν κοινωνική δυσαρέσκεια, που υπονομεύει την επιδιωκόμενη προστασία.

Λόγοι κοινωνικής δικαιοσύνης επιτάσσουν την θέσπιση μέτρων για την άρση των αδικιών και την ισόρροπη ανάπτυξη των περιφερειακών ενοτήτων. Το ζήτημα είναι μείζον. Πρέπει να εξεταστεί άμεσα και να αντιμετωπιστεί αποτελεσματικά. Εφόσον εξακολουθήσει η υφιστάμενη κατάσταση, μεγάλες περιοχές θα οδηγηθούν σε απερήμωση και θα εξαλειφθεί η απομείνασα παραγωγική δραστηριότητα.

Η πίπερτωση της Φωκίδας είναι χαρακτηριστική. Επί μισό αιώνα περίπου, οι πολίτες της υφίστανται τις δυσμενέστατες συνέπειες των περιορισμών για την προστασία του οικιστικού και φυσικού περιβαλλοντος και τη διατήρηση της πολιτιστικής κληρονομιάς, δίχως να λαμβάνουν από την Πολιτεία ανάλογα αντισταθμίσματα ή οφέλη. Στη μεγαλύτερη και πλέον παραγωγική έκταση του νομού, έχουν επιβληθεί περιορισμοί (Δελφοί, λίμνη του Μόρνουό), που δυστυχώς έχουν προκαλέσει τεράστια οικονομική ύφεση. Διαχρονικά, έχουν απομακρύνει μεγάλο μέρος του πληθυσμού, με συνέπεια η Φωκίδα να εμφανίζει έναν εκ των υψηλότερων ηλικιακών μέσων όρων, αλλά και μία πολ΄ύ ανησυχητικη αναλογία μεταξύ των γεννήσεων και των θανάτων.

Ειδικότερα, η περιοχή των  Δελφών, που καταλαμβάνει και ολόκληρη την έκταση του παραδοσιακού ελαιώνα της ‘Αμφισσας, τελεί υπό καθεστώς απόλυτων σχεδόν περιορισμών από το έτος 1981 χάριν προστασίας του αρχαιολογικού χώρου, ενώ πέριξ της τεχνητής λίμνης του Μορνου απαγορεύεται κάθε δραστηριότητα για την προστασία της ποιότητας του νερού και ταυτόχρονα παραλείπεται η κατασκευή αγωγού ασφαλούς διάθεσης των λυμάτων των οικισμών.

Το θέμα της άμεσης αντιμετώπισης των επαχθών περιορισμών, που επιβάλλονται για λόγους υπέρτερου δημόσιου συμφέροντος και εμποδίζουν την ανάπτυξη γεωγραφικών περιοχών, όπως συμβαίνει στη Φωκίδα, πρέπει να απασχολήσει σοβαρά το Ελληνικό Κοινοβούλιο, αλλά και τα όργανα της ΕΕ. Σε πρώτο επίπεδο θα συζητηθεί στην Επιτροπή Περιφερειών της Βουλής, έπειτα από σχετική επιστολή μου προς τον πρόεδρο κ. Ταύσολα. Στόχος, ν’αναδειχθεί ως κοινωνικό πρόβλημα που οφείλει η Πολιτεία να αντιμετωπίσει με τη θέσπιση σοβαρών αντισταθμιστικών ωφελημάτων που θα τονώσουν την απασχόληση, θα αμβλύνουν τις βαριές επιπτώσεις και θα ικανοποιήσουν το απαράγραπτο δικαίωμα των κατοίκων τους για ίσες ευκαιρίες ανάπτυξης σε κάθε γωνιά της Ελλάδας.

του Δρ. Ιωάννη Μπούγα,

Βουλευτής Φωκίδας, γενικός γραμματέας της Κοινοβουλευτικής Ομάδας της Ν.Δ.


Το άρθρο δημοσιεύτηκε στην εφημερίδα Παρασκήνιο, στις 31 Ιουλίου 2021.

Ioannis Bougas

·  Γεννήθηκε στην Άμφισσα την 21η Οκτωβρίου 1964

· Αποφοίτησε με άριστα από το Λύκειο Άμφισσας το 1982 και εισήχθη το ίδιο έτος στη Νομική Σχολή του Πανεπιστημίου Αθηνών.

Previous
Previous

«Κόφτες» σε μηνύσεις και αναβολές

Next
Next

Δύο χρόνια αρκούν