Σε ισχύ τίθενται οι ευνοϊκές ρυθμίσεις για τον εξωδικαστικό μηχανισμό- Τι προβλέπει η σχετική ΚΥΑ που υπογράφηκε; ⁠Με τις αλλαγές που γίνονται, πραγματοποιείται κούρεμα έως και κατά 28% της οφειλής

Σε ισχύ τίθενται οι ευνοϊκές ρυθμίσεις για τον εξωδικαστικό μηχανισμό- Τι προβλέπει η σχετική ΚΥΑ που υπογράφηκε;

•⁠ ⁠Με τις αλλαγές που γίνονται, πραγματοποιείται κούρεμα έως και κατά 28% της οφειλής σε δάνεια με εμπράγματη εξασφάλιση.

•⁠ ⁠Με την ίδια απόφαση το επιτόκιο για όλες τις ρυθμίσεις οφειλών προς Δημόσιο, Τράπεζες και εταιρίες διαχείρισης απαιτήσεων ορίζεται σε 3% σταθερό για 3 έτη.

•⁠ ⁠Επιπλέον, δίνεται η δυνατότητα ένταξης στον εξωδικαστικό μηχανισμό σε πρόσωπα που «κληρονόμησαν» οφειλές προς το Δημόσιο και Φορείς Κοινωνικής Ασφάλισης, από επιχειρήσεις που έχουν κλείσει.

Σε σχέση με τον εξωδικαστικό, υπενθυμίζεται, ότι ο νόμος προβλέπει ακόμη:

•⁠ ⁠Η πρόταση αναδιάρθρωσης χρέους ευάλωτων οφειλετών θα γίνεται αυτόματα και υποχρεωτικά αποδεκτή από το σύνολο των πιστωτών.

•⁠ ⁠Ο οφειλέτης διατηρεί το δικαίωμα να απορρίψει την πρόταση αυτή.

•⁠ ⁠Οι πιστωτές μπορούν να την προσβάλουν στα δικαστήρια μόνο εφόσον διαθέτουν στοιχεία ότι παράμετροι της αίτησης δεν είναι αληθινές.

Σημειώνεται ότι μέσω του εξωδικαστικού έως τον Δεκέμβριο του 2023 πραγματοποιήθηκαν 12.025 επιτυχείς ρυθμίσεις οφειλών, συνολικού ύψους 4,36 δισ. ευρώ με μέση διάρκεια αποπληρωμής 17 χρόνια για τις οφειλές προς το Δημόσιο και 18 χρόνια προς τις τράπεζες – χρηματοδοτικούς φορείς. Το μέσο κούρεμα οφειλών είναι 17,13% για το Δημόσιο και 27% για τις τράπεζες - χρηματοδοτικούς φορείς.

Ioannis Bougas

·  Γεννήθηκε στην Άμφισσα την 21η Οκτωβρίου 1964

· Αποφοίτησε με άριστα από το Λύκειο Άμφισσας το 1982 και εισήχθη το ίδιο έτος στη Νομική Σχολή του Πανεπιστημίου Αθηνών.

Previous
Previous

Το Πανεπιστήμιο ανήκει στην ακαδημαϊκή κοινότητα και όχι σε νοσηρές μειοψηφίες

Next
Next

Μήνυμα Βουλευτή Φωκίδας και Υφυπουργού Δικαιοσύνης, Ιωάννη Μπούγα, για τον εορτασμό των Τριών Ιεραρχών