Ήταν χρήσιμη, τελικά, για την κυβέρνηση η πρόταση δυσπιστίας

Στον ΑΝΔΡΕΑ ΜΑΡΑΘΙΑ

«Η πρόταση δυσπιστίας, τελικά, ήταν χρήσιμη για την κυβέρνηση» τονίζει στην One Voice ο Γιάννης Μπούγας και αυτό διότι, όπως επισημαίνει, η κυβέρνηση μπόρεσε να εξηγήσει «κυρίως στις οικογένεις των θυμάτων, αλλά και σε κάθε Έλληνα πολίτη, τι πραγματικά συνέβη» και να διαλύσει «τις θεωρίες συνωμοσίας, με βάση τις οποίες προσπαθεί η αντιπολίτευση να αρθρώσει λόγο και να βρει ρόλο».

Σύμφωνα με τον Υφυπουργό Δικαιοσύνης «η κυβέρνηση ουδέποτε επαναπαύθηκε στη δημοσκοπική της υπεροχή», ενώ κάνει λόγο «για έλλειμα ηγεσίας» στην αντιπολίτευση, καθώς «ούτε ο κ. Κασσελάκης ούτε ο κ. Ανδρουλάκης, με βάση τις έως σήμερα πολιτικές τους επιδόσεις μπορούν να ανταποκριθούν στα καθήκοντα του ρόλου τού εν δυνάμει πρωθυπουργού».

Σε ότι αφορά στο δυστύχημα των Τεμπών υπογραμμίζει ότι «σε κάθε περίπτωση, όλες οι απαντήσεις θα δοθούν από την ελληνική Δικαιοσύνη» και με αφορμή τη συνολική κριτική της αντιπολίτευσης για το Κράτος Δικαίου στην Ελλάδα, αφού αναφέρει ότι «η χώρα μας δεν αποκλίνει από τους ευρωπαϊκούς μέσους όρους» ο υφυπουργός Δικαιοσύνης τονίζει ότι «κύριο μέλημα μας είναι να το θωρακίσουμε».


O.V.: Με τη ψήφιση του νομοσχεδίου για τα μη κρατικά πανεπιστήμια έκλεισε ένας κύκλος προώθησης σημαντικών νομοσχεδίων με μεταρρυθμιστικό πρόσημο (επιστολική, Κώδικες, γάμος ομοφύλων...). Ποιος είναι ο απολογισμός για την κυβέρνηση; 

Ι.Μπ.: Κατά τη νέα θητεία, η Κυβέρνηση εξακολουθεί να υλοποιεί το μεταρρυθμιστικό της έργο. Ήδη έχουν ψηφιστεί σημαντικά νομοσχέδια, που επιφέρουν θετικές αλλαγές σε βασικά θέματα, όπως στη δημόσια ζωή, την υγεία, την οικονομία, την παιδεία.   

Σε ό,τι αφορά το Υπουργείο Δικαιοσύνης, ψηφίσθηκαν οι νέοι Ποινικοί Κώδικες, ενώ τις προσεχείς ημέρες θα τεθεί σε δημόσια διαβούλευση το νομοσχέδιο για το Δικαστικό Χάρτη της Χώρας, που θα αποτελέσει τομή για την ελληνική Δικαιοσύνη.

Το πρόσημο είναι σίγουρα θετικό, κυρίως αν λάβουμε υπόψη ότι, είτε κατ’ άρθρο είτε στο σύνολό τους, αρκετά νομοσχέδια τα έχουν ψηφίσει κόμματα και της αντιπολίτευσης.  Το γεγονός αυτό ενισχύει την πεποίθηση ότι μέριμνα της Κυβέρνησης είναι πράγματι  να βελτιώνει και να επιλύει οριστικά τα προβλήματα της καθημερινότητας των πολιτών.

O.V.: Σας προβληματίζει η φθορά της κυβέρνησης στις δημοσκοπήσεις ενόψει και των ευρωεκλογών;

Ι.Μπ.: Οι δημοσκοπήσεις αποτελούν ένα χρήσιμο εργαλείο, καθώς αποτυπώνουν  τις τάσεις μιας συγκεκριμένης χρονικής στιγμής. Οι τελευταίες μετρήσεις επιβεβαιώνουν την πολιτική υπεροχή της Κυβέρνησης, κάποιες ενδεχομένως λιγότερο. Η Κυβέρνηση, άλλωστε, ουδέποτε επαναπαύθηκε στη δημοσκοπική της υπεροχή του προηγούμενου διαστήματος.

Ενόψει των επερχόμενων ευρωεκλογών οφείλουμε να καταδείξουμε τη σημασία τους, τον πρωταγωνιστικό ρόλο της παράταξής μας στο ευρωπαϊκό γίγνεσθαι, καθ’ όλη τη διάρκεια της μεταπολίτευσης και ειδικότερα μετά την είσοδο της Ελλάδας στην Ευρωπαϊκή Ένωση. Παράλληλα, οφείλουμε να προτάξουμε τα κρίσιμα ζητήματα που επηρεάζουν καθοριστικά τη Χώρα και απασχολούν την καθημερινότητα όλων μας, προκειμένου οι πολίτες να μας εμπιστευθούν και να κατανοήσουν την αναγκαιότητα της μαζικής συμμετοχής στις ευρωεκλογές.

O.V.: Το γεγονός ότι η κυβέρνηση "παίζει" χωρίς αντίπαλο και κάποιο κόμμα της αντιπολίτευσης να την "απειλεί" εκλογικά πως το σχολιάζετε; Φταίνε τα φαινόμενα εσωστρέφειας σε ΣΥΡΙΖΑ και ΠΑΣΟΚ;

Ι.Μπ.: Δεν νομίζω ότι η διαφορά της Νέας Δημοκρατίας με τα κόμματα της αντιπολίτευσης οφείλεται στην εσωστρέφειά τους. Το ζήτημα είναι ότι τα κόμματα της αντιπολίτευσης δεν έχουν διατυπώσει αξιόπιστες προτάσεις που θα δώσουν πραγματικές λύσεις στα προβλήματα των πολιτών.

Κακά τα ψέματα, υπάρχει ένα έλλειμα ηγεσίας, καθώς ούτε ο κ. Κασσελάκης ούτε ο κ. Ανδρουλάκης, με βάση τις έως σήμερα πολιτικές τους επιδόσεις μπορούν να ανταποκριθούν στα καθήκοντα του ρόλου του εν δυνάμει Πρωθυπουργού.

Στη ΝΔ, από τον Πρωθυπουργό έως το τελευταίο στέλεχος, είμαστε απόλυτα προσηλωμένοι στην επίλυση των προβλημάτων των πολιτών αλλά και την αντιμετώπιση των μεγάλων εθνικών προκλήσεων. Ωστόσο, επειδή ο θεσμικός ρόλος της αντιπολίτευσης είναι καθοριστικός για την καλή λειτουργία του πολιτεύματος, δεν θα πάψουμε να καλούμε μείζονα κι ελάσσονα αντιπολίτευση να ασκεί το θεσμικό της ρόλο με σοβαρότητα και υπευθυνότητα.

O.V.: Πρόσφατα η Βουλή ψήφισε νέες αλλαγές στους Κώδικες. Θεωρείτε τελικά ότι η αυστηροποίηση των ποινών θα αντιμετωπίσει την έξαρση της εγκληματικότητας; Δεν είναι υπερβολικό μέτρο να εκτίονται οι ποινές φυλάκισης για πλημμελήματα ή ακόμη και για χρέη προς το Δημόσιο; 

Ι.Μπ.: Με τις νέες διατάξεις του Ποινικού Κώδικα, που αποτελούν Νόμο του Κράτους, ο κανόνας είναι ότι οι ποινές, για σοβαρά πλημμελήματα, που τιμωρούνται με φυλάκιση άνω των δύο ετών, θα εκτίονται ενώ ταυτόχρονα αυστηροποιούνται οι προϋποθέσεις αναστολής τους.

Γνωρίζετε ότι έως σήμερα, όποιος διέπραττε πλημμέλημα και του επιβαλλόταν από το Δικαστήριο ποινή φυλάκισης έως 3 έτη, μπορούσε να μην εκτίσει την ποινή, να κυκλοφορεί ελεύθερος και ενδεχομένως να παραβιάσει εκ νέου τον νόμο. Πλέον, όμως, όταν το Δικαστήριο επιβάλλει ποινή φυλάκισης άνω των 2 ετών, αποφασίζει για την πραγματική έκτιση της ποινής σε σωφρονιστικό κατάστημα για χρονικό διάστημα από 30 μέρες έως 6 μήνες.

Βεβαίως, στις περιπτώσεις που αναφέρετε, τα Δικαστήρια έχουν ήδη διαμορφώσει νομολογία, ως προς τους οφειλέτες του Δημοσίου, που διαπιστώνεται αν  έχουν ευθύνη ή έχουν κάνει ό,τι ήταν δυνατό για να ρυθμίσουν και να ανταποκριθούν στις υποχρεώσεις τους και αναλόγως αναγνωρίζονται ελαφρυντικά. Στην περίπτωση που δεν αναγνωριστούν ελαφρυντικά και ο κατηγορούμενος δεν έχει κάνει τίποτα για να αμβλύνει τις συνέπειες του (ρύθμιση οφειλών, καταβολή μέρους της οφειλής κ.λ.π.), τότε σημαίνει ότι πρόκειται για ένα βαρύ φορολογικό παράπτωμα για το οποίο το Δικαστήριο θα αποφασίσει αν θα επιβληθεί ποινή φυλάκισης άνω των 2 ετών.

O.V.: Πέρασε ένας χρόνος από το δυστύχημα στα Τέμπη. Η Εξεταστική Επιτροπή πιστεύετε ότι ανταποκρίθηκε στην ανάγκη αναζήτησης και απόδοσης πολιτικών ευθυνών ή συνέβαλε με αφορμή τη στάση της πλειοψηφίας της ΝΔ, σύμφωνα με την αντιπολίτευση, στη συγκάλυψη; Πώς σχολιάζετε την κίνηση της αντιπολίτευσης για πρόταση δυσπιστίας στη συγκεκριμένη συγκυρία;

Ι.Μπ.: Η Εξεταστική Επιτροπή της Βουλής, με βάση το υλικό της δικογραφίας, το οποίο επεξεργάστηκε, κατέθεσε το πόρισμά της και τα κόμματα της αντιπολίτευσης στα δικά τους πορίσματα εξέθεσαν τις απόψεις τους για το ζήτημα των πολιτικών ευθυνών, τις οποίες ωστόσο ούτε η Κυβέρνηση έκρυψε, καθώς αμέσως μετά το δυστύχημα, ακολούθησε η παραίτηση του αρμόδιου Υπουργού.

Η πρόταση δυσπιστίας είναι το πιο ισχυρό μέσο που διαθέτει η αντιπολίτευση, καθώς με αυτή ζητείται η πτώση της Κυβέρνησης. Ούτε στο κείμενο της πρότασης, ούτε όμως από την τριήμερη διαδικασία προέκυψε ο,τιδήποτε συγκεκριμένο που να στοιχειοθετεί την άποψη ότι επιχειρήθηκε συγκάλυψη.

Η αντιπολίτευση υιοθέτησε αυθαίρετα συμπεράσματα και γενικόλογους χαρακτηρισμούς εις βάρος της Κυβέρνησης για να στηρίξει μία πρόταση που στη συγκεκριμένη συγκυρία δεν είχε καμία απολύτως πολιτική αξία. Δόθηκε έτσι η εντύπωση ότι τα κόμματα που προσυπέγραψαν την πρόταση, στοιχήθηκαν πίσω από ένα δημοσίευμα, που η Κυβέρνηση ορθά χαρακτήρισε παραπλανητικό, καθώς όσα στοιχεία αναφέρονται σε αυτό ότι παραποιήθηκαν βρίσκονται από την πρώτη στιγμή στη διάθεση των Δικαστικών Αρχών και αξιολογούνται από αυτές. Επίσης, το ίδιο υλικό πιθανότατα είχε στη διάθεσή της και η Εξεταστική Επιτροπή και εάν είχε αλλοιωθεί, θα εντοπιζόταν ασφαλώς από τους βουλευτές των κομμάτων που συμμετείχαν σε αυτή. Θα έλεγα πως η πρόταση δυσπιστίας τελικά ήταν χρήσιμη για την Κυβέρνηση, διότι μπορέσαμε να εξηγήσουμε κυρίως στις οικογένειες των θυμάτων αλλά και σε κάθε Έλληνα πολίτη τι πραγματικά συνέβη και να διαλύσουμε τις θεωρίες συνωμοσίας, με βάση τις οποίες προσπαθεί η αντιπολίτευση να αρθρώσει λόγο και να βρει ρόλο.

Σε κάθε περίπτωση όλες οι απαντήσεις θα δοθούν από την ελληνική Δικαιοσύνη μέσα από μια αυτονόητα αδιάβλητη και αντικειμενική διαδικασία και από μία δικαστική απόφαση που θα δικαιολογεί πλήρως την ετυμηγορία του Δικαστηρίου για το ποιος και σε τί βαθμό ευθύνεται για το τραγικό δυστύχημα των Τεμπών.

O.V.:  Με αφορμή τα Τέμπη, τις υποκλοπές και την διαρροή προσωπικών δεδομένων η αντιπολίτευση μιλά συνολικά για υπονόμευση και αμφισβήτηση του κράτους δικαίου στη χώρα μας επί κυβέρνησης Μητσοτάκη. Ποιο είναι το σχόλιο σας;

Ι.Μπ.: Κύριο μέλημα μας είναι να θωρακίσουμε το Κράτος Δικαίου και για το λόγο αυτό προχωρούμε με άμεσα βήματα. Με βάση την ετήσια Έκθεση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής για την κατάσταση του κράτους Δικαίου στην Ελλάδα, αναγνωρίστηκε η σημαντική πρόοδος της Χώρας μας.

Η Κυβέρνηση, επομένως, όπως αποτυπώνεται από το εθνικό σχέδιο δράσης για το τρέχον έτος, σχεδιάζει και υλοποιεί σημαντικές μεταρρυθμίσεις και παρεμβάσεις με στόχο την αναβάθμιση των θεσμών, οι οποίες εκσυγχρονίζουν και ταυτόχρονα ενισχύουν το Κράτος Δικαίου.

Άλλωστε, όπως επιβεβαιώνεται σε πρόσφατο άρθρο του καθηγητή κ. Αλιβιζάτου, με αυστηρή εφαρμογή των κριτηρίων της Επιτροπής της Βενετίας, η χώρα μας δεν αποκλίνει από τους ευρωπαϊκούς μέσους όρους. Από το 1974 η Ελλάδα είναι κράτος δικαίου όπως δεν ήταν ποτέ στη νεότερη ιστορία της, ενώ συνεχίζει να βελτιώνεται.


Η συνέντευξη δημοσιεύθηκε στην εφημερίδα One Voice, στις 31 Μαρτίου 2024.

Ioannis Bougas

·  Γεννήθηκε στην Άμφισσα την 21η Οκτωβρίου 1964

· Αποφοίτησε με άριστα από το Λύκειο Άμφισσας το 1982 και εισήχθη το ίδιο έτος στη Νομική Σχολή του Πανεπιστημίου Αθηνών.

Previous
Previous

Επιτάχυνση της απονομής δικαιοσύνης με τον νέο δικαστικό χάρτη

Next
Next

Οι πρωτοβουλίες μας θα φέρουν τεράστια μείωση του χρόνου αποφάσεων της δικαιοσύνης