Προκύπτουν επαρκείς ενδείξεις

Ο κίνδυνος παραγραφής των τυχόν αδικημάτων που καταγγέλλονται ότι διαπράχθηκαν από τον πρώην υπουργό Επικρατείας του ΣΥΡΙΖΑ Νίκο Παππά και όχι πολιτικές σκοπιμότητες ήταν η αιτία που σύμφωνα με το Γ.Γ. της κοινοβουλευτικής ομάδας κ Ιωάννη Μπούγα το κυβερνών κόμμα αποφάσισε να προχωρήσει σε σύσταση προανακριτικής επιτροπής καταγγελιών του μεγαλοεργολάβου Χρ. Καλογρίτσα.

Ουσιαστικά ο βουλευτής Φωκίδας ισχυρίζεται πως εάν δεν γινόταν προανακριτική επιτροπή το αργότερο μέχρι τον Σεπτέμβριο – που ξεκινάει η νέα κοινοβουλευτική περίοδος - τα τυχόν ποινικά αδικήματα θα παραγραφόταν, κάτι που επουδενί δεν ήθελε η ΝΔ .

Να υπενθυμίσουμε ότι ο φάκελος της δικογραφίας αφορά ουσιαστικά τις τηλεοπτικές άδειες και τις καταγγελίες του τότε φιλικά προσκείμενου στο ΣΥΡΙΖΑ Χρ. Καλογρίτσα κατά του πρώην υπουργού Επικρατείας Νίκου Παππά.

Η δικογραφία είχε αποσταλεί στις αρχές Φεβρουαρίου από τον εισαγγελέα Πρωτοδικών για αναζήτηση τυχόν ευθυνών του πρώην υπουργού.

Όπως ανέφερε τότε ο εισαγγελέας σύμφωνα με αθηναϊκά ΜΜΕ “...από τη μήνυση της εταιρείας Τοξότης του Χρ. Καλογρίτσα προκύπτουν στοιχεία τυχόν τέλεσης αξιόποινων πράξεων φερομένων ως τελεσθέντων κατά την περίοδο που ο συγκεκριμένος είχε την ιδιότητα του υπουργού”. Για το λόγο αυτό και στο πλαίσιο του νόμου περί ευθύνης υπουργών, η δικογραφία πήρε το δρόμο για τη Βουλή.

Ακόμη, ο κ Μπούγας αποσυνδέει την προανακριτική με το σενάριο των πρόωρων εκλογών τονίζοντας ότι η Επιτροπή έπρεπε να συγκροτηθεί, για να αποφευχθεί το ενδεχόμενο της παραγραφής των φερόμενων αδικημάτων.


ΩτΦ: Με βάση τις καταγγελίες Καλογρίτσα αποφασίσατε να συστήσετε προανακριτική για το Νίκο Παππά. Εσείς και ως έγκριτος νομικός, μελετήσατε όλο το φάκελο και το ερώτημα είναι ποιές ακριβώς είναι οι κατηγορίες ενάντια στον τ. υπουργό του ΣΥΡΙΖΑ και ποιες ακριβώς ενδείξεις ανακαλύψατε που σας οδήγησαν στην τελική σας απόφαση;

Ι.Μπ.: Μετά από μελέτη της δικογραφίας και αξιολόγηση του αποδεικτικού υλικού, κρίναμε ότι εις βάρος του πρώην Υπουργού Νίκου Παππά προκύπτουν επαρκείς ενδείξεις, που επιβάλλουν την άσκηση ποινικής δίωξης προς διερεύνηση των εξής εγκλημάτων τα οποία φέρεται ότι τέλεσε κατά την άσκηση των υπουργικών καθηκόντων του : α) του κακουργήματος της δωροληψίας πολιτικού αξιωματούχου, κατά συρροή και κατ’ εξακολούθηση και β) του πλημμελήματος της παράβασης καθήκοντος κατά συρροή και κατ’ εξακολούθηση. Στην δικογραφία υπάρχουν έγγραφα και μαρτυρικές καταθέσεις, που στοιχειοθετούν τα παραπάνω εγκλήματα.

Τι απαντάτε σε αυτούς που σας καταλογίζουν πολιτική σκοπιμότητα τόσο σε σχέση με αυτή καθ αυτήν την προανακριτική (ο ΣΥΡΙΖΑ μίλησε για κίνηση απελπισίας) όσο και σε σχέση με το χρόνο, αφού το αποφασίσατε σε μια στιγμή που η κυβέρνηση δείχνει να έχει τις πρώτες αρρυθμίες ενώ ήδη έκαναν την εμφάνισή τους σενάρια για πρόωρες;

Ι.Μπ.: Ο ισχυρισμός για δήθεν πολιτική σκοπιμότητα είναι αβάσιμος και απολύτως αναμενόμενος. Αντί αυτού ο κ. Παππάς και ο κ. Τσίπρας, που τον καλύπτει απολύτως οφείλουν να δώσουν εξηγήσεις για τις σοβαρότατες κατηγορίες, που προέρχονται μάλιστα από έναν στενό συνεργάτη τους, τον κ. Καλογρίτσα, μέσω του οποίου επεδίωξαν τον έλεγχο των Μέσων Ενημέρωσης.

Εάν υπήρχε πολιτική σκοπιμότητα, θα είχαμε προβεί, χωρίς επαρκείς ενδείξεις και για λόγους στενά μικροκομματικούς στη συγκρότηση προανακριτικής επιτροπής για την έτερη υπόθεση που ετέθη υπ’ όψιν μας και επίσης αφορά κορυφαία στελέχη της κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ. Αλλά, προς απογοήτευση της αντιπολίτευσης, είμαστε πάντοτε προσηλωμένοι στους θεσμούς και τη νομιμότητα.

Η απόφαση για συγκρότηση ειδικής κοινοβουλευτικής επιτροπής δεν συνδέεται με σενάριο εκλογών, που δεν υπάρχει. Η Επιτροπή πρέπει να συγκροτηθεί, προς αποφυγή του ενδεχομένου της παραγραφής των αδικημάτων που περιγράφονται παραπάνω, καθώς ολοκληρώνεται η δεύτερη σύνοδος της Κοινοβουλευτικής Περιόδου. Η Βουλή δεν δικαιούται να αφήσει να παραγραφούν, χωρίς να διερευνηθούν τόσο σοβαρά αδικήματα Υπουργών, που κλόνισαν τις βάσεις της Δημοκρατίας μας.

Αρρυθμίες και έλλειψη σοβαρότητας παρουσιάζει ο ΣΥΡΙΖΑ, που όχι μόνο δεν συμπράττει στον αγώνα της κυβέρνησης, των Υγειονομικών και της Ελληνικής Κοινωνίας στο σύνολό της απέναντι στην πρωτοφανή παγκόσμια απειλή της πανδημίας, αλλά στέκεται πολύ χαμηλότερα από τις προσδοκίες ακόμα και των ίδιων του των ψηφοφόρων. Ο κ. Τσίπρας βρίσκεται σε απόλυτη αδυναμία να διατυπώσει εναλλακτική πρόταση διακυβέρνησης και καταφεύγει στην καταστροφική και αδίστακτη αντιπολίτευση. Φθάνει μάλιστα στο σημείο να προτρέπει ανοικτά σε συμμετοχή σε εκδηλώσεις με σοβαρό κίνδυνο για τη δημόσια υγεία.

Γιατί τελικά αποφασίσατε να μην προχωρήσετε με την υπόθεση Κουτσολιούτσου και τη φερόμενη εμπλοκή κορυφαίων στελεχών του ΣΥΡΙΖΑ;

Ι.Μπ.: Σε ό,τι αφορά την υπόθεση «Folli–Follie», αποφασίσαμε να μην προχωρήσουμε στην άσκηση δίωξης για τις ευθύνες των πρώην Υπουργών, Φλαμπουράρη και Χαρίτση, κατά το άρθρο 86 του Συντάγματος, καθώς δεν θεωρήσαμε επαρκείς τις υφιστάμενες στην δικογραφία ενδείξεις.

Για τη σκοτεινή αυτή υπόθεση, όμως, ως προς τις ευθύνες του πρώην βουλευτή κ. Μπαλαούρα και των μελών της τότε Διοίκησης της Επιτροπής Κεφαλαιαγοράς, έχει ήδη επιληφθεί η Δικαιοσύνη, ενώ σχετικά με την άρση ασυλίας του βουλευτή κ. Αραχωβίτη, η Βουλή θα αποφανθεί σύντομα.

Προηγήθηκε η εξεταστική για τη Novartis ενώ κατά το παρελθόν έχουν γίνει δεκάδες. Η γενική αίσθηση που υπάρχει είναι ότι ελάχιστες φορές είδαμε αποτέλεσμα και πραγματική κάθαρση ενώ τις περισσότερες φορές οι υποθέσεις οδηγήθηκαν στο αρχείο .Τελικά πόσο είναι ωφέλιμες για το επίπεδο της δικαιοσύνης και της δημοκρατίας όταν κατά κύριο λόγο κυριαρχεί το πολιτικό κριτήριο;

Ι.Μπ.: Η υπόθεση της σκευωρίας Novartis όχι μόνο δεν ετέθη στο αρχείο, αλλά διερευνήθηκε διεξοδικά και με σοβαρότητα. Η προανακριτική επιτροπή που συγκροτήθηκε λειτούργησε υποδειγματικά. Αποκαλύφθηκαν όσα επί πολλά χρόνια έμεναν στο σκοτάδι. Η Δικαιοσύνη έχει πλέον επιληφθεί και θα αποφανθεί, όπως ορίζει το Σύνταγμα.

Σκοπός των κατηγορουμένων φάνηκε πως ήταν η χωρίς στοιχεία ενοχοποίηση δέκα πολιτικών αντιπάλων της Κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ. Τα εγκλήματα που φέρεται να τελέστηκαν αποτελούν έκνομες πράξεις, που πλήττουν αυτή καθαυτή τη λειτουργία του δημοκρατικού μας πολιτεύματος. Αγγίζουν δηλαδή την συνταγματική οργάνωση της Ελληνικής Πολιτείας, βασικό στοιχείο της οποίας είναι η διάκριση των εξουσιών. Ως εκ τούτου, πρέπει άμεσα να ληφθούν μέτρα για τη θεσμική θωράκιση, ώστε να ενισχυθεί και εμπεδωθεί η λειτουργία του Κράτους Δικαίου και τέτοιες υποθέσεις να γίνουν ευκαιρία για την ποιοτική αναβάθμιση της Δημοκρατίας μας.

Η Δημοκρατία υπηρετείται όταν λειτουργούν οι θεσμοί. Εφόσον στις υποθέσεις, που εμπλέκονται Υπουργοί ή Υφυπουργοί, υπάρχουν στοιχεία τέλεσης ποινικών εγκλημάτων, η Βουλή έχει υποχρέωση και όχι ευχέρεια να κινήσει την δίωξη. Δεν μπορούμε ν ́αφήνουμε χωρίς εξέταση σοβαρά εγκλήματα σε βάρος του Δημοσίου Συμφέροντος ή σε βάρος του Πολιτεύματος. Η έναρξη της σχετικής διαδικασίας είναι μεν απόφαση της Βουλής, η οποία ενεργεί την προκαταρκτική εξέταση και ασκεί την δίωξη, η κύρια ανάκριση όμως διεξάγεται από αρεοπαγίτη και η απόφαση σε περίπτωση παραπομπής, λαμβάνεται από το Ειδικό Δικαστήριο, που συγκροτείται από ανώτατους δικαστικούς λειτουργούς. Σε αυτό το δικαιοδοτικό επίπεδο δεν υπάρχει περιθώριο για πολιτικές σκοπιμότητες.


Η συνέντευξη δημοσιεύθηκε στην εφημερίδα POLITICAL, στις 03 Οκτωβρίου 2023.

Ioannis Bougas

·  Γεννήθηκε στην Άμφισσα την 21η Οκτωβρίου 1964

· Αποφοίτησε με άριστα από το Λύκειο Άμφισσας το 1982 και εισήχθη το ίδιο έτος στη Νομική Σχολή του Πανεπιστημίου Αθηνών.

Previous
Previous

Η εικόνα κατάρρευσης που αγωνιωδώς επιχειρεί να δώσει η αντιπολίτευση, δεν επιβεβαιώνεται

Next
Next

Στη Λέσβο έχουν μειωθεί οι αφίξεις σε ποσοστό άνω του 80% από το προηγούμενο έτος