Στη Λέσβο έχουν μειωθεί οι αφίξεις σε ποσοστό άνω του 80% από το προηγούμενο έτος

LP: Πώς κρίνετε την πολιτική που εφαρμόζει η Κυβέρνηση σχετικά με τη διαχείριση των εμβολιασμών και της πανδημίας και τι λέτε για τις ενστάσεις που διατυπώνει η αντιπολίτευση;

   Ι.Μπ.: Η ΕΕ διαπραγματεύεται ενιαία και συνολικά την προμήθεια των εμβολίων κατά του κορωνοϊού, ώστε η κατανομή τους να γίνεται αυστηρώς κατ’ αναλογία του πληθυσμού κάθε κράτους μέλους. Δεν υφίστανται συνεπώς διαχωρισμοί ανάμεσα σε πλούσια και φτωχά, μικρά και μεγάλα κράτη.

Η  αντιπολίτευση αρνείται να παραδεχθεί κάτι πανθομολογούμενο – η Ελλάδα έχει πάει καλύτερα από σχεδόν όλες τις ευρωπαϊκές χώρες. Εμφανίζεται στις πρώτες θέσεις της ΕΕ ως προς το ρυθμό των εμβολιασμών, ενώ η στρατηγική που καταστρώνει και υλοποιεί η Κυβέρνησή μας είναι υποδειγματική, σύμφωνα με τα διεθνή Μέσα. Είναι τόσο κρίσιμες οι στιγμές, βεβαίως, που περιττεύουν οι πανηγυρισμοί και μεγαλοστομίες. Συνεχίζουμε.

   LP: Είστε αισιόδοξοι για το σχεδιασμό της Κυβέρνησης όσον αφορά την αντιμετώπιση της πανδημίας;

   Ι.Μπ.: Από την αρχή αυτής της περιπέτειας, η αντιμετώπιση της πανδημίας γίνεται με υπευθυνότητα από την Κυβέρνηση, με εμπιστοσύνη στις οδηγίες των επιστημόνων. Στο πλαίσιο αυτό, λαμβάνουμε μέτρα πρόληψης, ώστε να μη χρειαστεί να επέμβουμε κατασταλτικά.

Το πρόγραμμα εμβολιασμού εξελίσσεται μέχρι σήμερα απρόσκοπτα, με πλατιά  ανταπόκριση από τους πολίτες. Πλησιάζει, συνεπώς, η ημέρα που θα έχουμε ξεπεράσει την πρωτόγνωρη αυτή κρίση. Έχουμε κάθε λόγο να είμαστε αισιόδοξοι.

   LP: Ως Γενικός Γραμματέας της Κοινοβουλευτικής Ομάδας της ΝΔ, πώς σχολιάζετε τις αντιρρήσεις και τις επικρίσεις της Αξιωματικής Αντιπολίτευσης σχετικά με τη λειτουργία του Κοινοβουλίου εις ό,τι αφορά το νομοθετικό έργο; Θεωρείτε ότι υπάρχει ειδοποιός διαφορά σε σχέση με τη λειτουργία του Κοινοβουλίου επί  κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ;

   Ι.Μπ.: Μέσα στη δυσχερή και πρωτοφανή κατάσταση που έχει διαμορφώσει η πανδημία, το νομοθετικό έργο συνεχίζεται κανονικά, παρά τις έκτακτες συνθήκες λειτουργίας του Κοινοβουλίου. Η κοινοβουλευτική μας ομάδα το υποστηρίζει σύσσωμη, με ενεργό και παραγωγικό ρόλο.

Τυχόν συγκρίσεις με την προηγούμενη διακυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ, και κυρίως, δυστυχώς για την αντιπολίτευση, όλες οι μετρήσεις της κοινής γνώμης, αποδεικνύουν γιατί οι Έλληνες έχουν γυρίσει οριστικά την πλάτη στην υποκρισία και τις μικροπολιτικές τακτικές τους.

   LP: Πώς κρίνετε και αξιολογείτε το νομοθετικό έργο της Κυβέρνησης μέχρι σήμερα;

   Ι.Μπ.: Οι προκλήσεις που αντιμετωπίζουμε είναι πολύμορφες και σοβαρές - πανδημία, οικονομία, εθνικά θέματα, καθημερινότητα-, ταυτοχρόνως όμως αποτελούν ισχυρότατα κίνητρα δράσης και ακόμη πιο δυναμικής παρουσίας μας. Τα μέσα που μας παρέχει η σύγχρονη τεχνολογία μάς επιτρέπουν όχι απλώς να διατηρούμε, αλλά να εμβαθύνουμε την επαφή μας με τους πολίτες και να τιμούμε έτσι την εμπιστοσύνη τους.

Θα ξεπεράσουμε αυτό τον σκόπελο και θα επανέλθουμε δυναμικότερα και ταχύτερα σε αναπτυξιακή τροχιά, αμέσως μετά την περιπέτεια που βιώνουμε.

   LP: Ήδη από την αρχή της πανδημίας η Κυβέρνηση έχει προχωρήσει στη θέσπιση μέτρων στήριξης επιχειρήσεων, εργαζόμενων και άνεργων, αλλά και της οικονομίας γενικότερα, προκειμένου να αντιμετωπιστούν οι οικονομικές συνέπειες της πανδημίας. Θεωρείτε ότι επαρκούν, ότι χρήζουν περαιτέρω βελτίωσης και πώς απαντάτε στις αιτιάσεις της Αντιπολίτευσης ότι αυτά τα μέτρα είναι ανεπαρκή;

   Ι.Μπ.: Όπως αναφέρατε, έχουν ήδη υιοθετηθεί σημαντικά μέτρα στήριξης της πραγματικής οικονομίας και έχουν εφαρμοστεί γενναία χρηματοδοτικά εργαλεία υπέρ όλων όσοι έχουν βαριά πληγεί – εργαζόμενων, ανέργων, αυτοαπασχολούμενων και επιχειρήσεων. Τα στοιχεία, εντελώς ενδεικτικά αναφέρω τα ποσά που έχουν καταβληθεί από την επιστρεπτέα προκαταβολή, διαψεύδουν κατηγορηματικά τις όποιες αιτιάσεις.

Τα συνολικά κεφάλαια, ύψους 32 δισ., που πρόκειται να εισρεύσουν μέσω του Ταμείου Ανάκαμψης, φιλοδοξούμε να συμβάλουν στον αληθινό μετασχηματισμό ολόκληρης της ελληνικής οικονομίας – πράσινη μετάβαση, ψηφιακός μετασχηματισμός, προώθηση των ιδιωτικών επενδύσεων, απόκτηση προσόντων και δεξιοτήτων, εκπαίδευση και περαιτέρω κατάρτιση.

   LP: Λόγω της εμπειρίας σας στις σχετικές επιτροπές, τι αποκομίσατε ειδικά όσον αφορά την υπόθεση Novartis ;

   Ι.Μπ.: Στην υπόθεση της σκευωρίας Novartis, σκοπός φάνηκε πως ήταν η χωρίς στοιχεία ενοχοποίηση δέκα πολιτικών αντιπάλων της Κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ. Τα εγκλήματα που φέρεται να τέλεσαν όσοι συμμετείχαν αποτελούν έκνομες πράξεις που πλήττουν αυτή καθαυτή τη λειτουργία του δημοκρατικού μας πολιτεύματος. Αγγίζουν δηλαδή την συνταγματική οργάνωση της Ελληνικής Πολιτείας, βασικό στοιχείο της οποίας είναι η διάκριση των εξουσιών.

Ως εκ τούτου, πρέπει άμεσα να ληφθούν μέτρα για τη θεσμική θωράκιση, ώστε να ενισχυθεί και εμπεδωθεί η λειτουργία του Κράτους Δικαίου και τέτοιες σκοτεινές υποθέσεις να γίνουν ευκαιρία για την ποιοτική αναβάθμιση της δημοκρατίας μας.

   LP: Η Λέσβος περνά εδώ και χρόνια μεγάλη κρίση, ειδικά λόγω του Μεταναστευτικού. Νομίζετε ότι η Κυβέρνηση της ΝΔ έχει λάβει τις κατάλληλες πρωτοβουλίες για την αντιμετώπισή της;

   Ι.Μπ.: Παρά τις μεγάλες προκλήσεις που αντιμετωπίσαμε, σταθήκαμε όρθιοι και τα νησιά μας έχουν πλέον αποσυμφορηθεί σημαντικά. Η επιτυχία αυτή αποτυπώνεται και στις αφίξεις παράνομων μεταναστών, που στη Λέσβο έχουν μειωθεί σε πσοσοτό άνω του 80% κατά το προηγούμενο έτος.

Η Κυβέρνηση της ΝΔ ακολουθεί διαφορετικό δόγμα για τη φύλαξη των συνόρων, χερσαίων και θαλάσσιων. Σύντομα θα έχουμε εξοπλιστεί με νέα συστήματα επιτήρησης, ώστε να έχουμε διαρκή οπτική επαφή με τα θαλάσσια σύνορα, για να μπορούμε να παρεμβαίνουμε πιο αποτελεσματικά.

Πρόσφατα ψηφίστηκε στη Βουλή ένα πολύ σημαντικό νομοσχέδιο για την ολοκληρωμένη θαλάσσια πολιτική στο νησιωτικό χώρο. Είναι η πρώτη φορά που η πολιτεία, με έναν συνεκτικό τρόπο, αντιμετωπίζει τα ζητήματα της νησιωτικότητας και προτάσσει καινοτόμα χρηματοδοτικά εργαλεία. Προσβλέπουμε στην επανεκκίνηση και αξιοποίηση του τουρισμού, ως συγκριτικού πλεονεκτήματος της χώρας μας, όταν σύντομα θα αφήνουμε πίσω μας αυτή την πολύπλευρη κρίση. Τα νησιά του Βορείου Αιγαίου, ως ασφαλείς και ιπανέμορφοι προορισμοί, πρέπει να έχουν πρωταγωνιστικό ρόλο.


Η συνέντευξη δημοσιεύθηκε στην εφημερίδα Lesvospen, στις 28 Φεβρουαρίου 2021.

Ioannis Bougas

·  Γεννήθηκε στην Άμφισσα την 21η Οκτωβρίου 1964

· Αποφοίτησε με άριστα από το Λύκειο Άμφισσας το 1982 και εισήχθη το ίδιο έτος στη Νομική Σχολή του Πανεπιστημίου Αθηνών.

Previous
Previous

Προκύπτουν επαρκείς ενδείξεις

Next
Next

Ιστορική η οριοθέτηση ΑΟΖ με Ιταλία και Αίγυπτο