Η ΕΕ να περιορίσει την εξάρτηση από το ΝΑΤΟ και τις ΗΠΑ

Ο υφυπουργός Δικαιοσύνης και βουλευτής Φωκίδας κ Γιάννης Μπούγας θα δηλώσει στη “Φωκίδα” ότι η Ελλάδα και γενικότερα η ΕΕ οφείλει να επενδύσει στην κοινή άμυνα και ασφάλεια, με στόχο να καταφέρει όχι μόνο να περιορίσει την αμυντική της εξάρτηση από το ΝΑΤΟ και της Ηνωμένες Πολιτείες της Αμερικής αλλά να χαράξει ισχυρή αμυντική συνεργασία.

Στο πλαίσιο αυτό θεωρεί ότι η Ελλάδα πρέπει να είναι προετοιμασμένη για κάθε ενδεχόμενο με στόχο την εφαρμογή κοινής αμυντικής πολιτικής, ως μέρους της κοινής εξωτερικής πολιτικής.

Αναλυτικά η δήλωση Μπούγα

Η Ευρώπη διανύει μία περίοδο επαναπροσδιορισμού και για το λόγο αυτό οι επερχόμενες ευρωεκλογές θα είναι καθοριστικές για την ταυτότητά της. Ο εν εξελίξει πόλεμος στην Ουκρανία, μας ενώνει ακόμη περισσότερο, ενώ ταυτόχρονα μας καλεί να εξετάσουμε την οικονομική και γεωπολιτική στρατηγική της Ευρωπαϊκής Ένωσης, ώστε να διασφαλίσουμε ότι είμαστε καταλλήλως προετοιμασμένοι απέναντι σε πιθανές προκλήσεις.

Δεδομένου ότι κάθε κράτος μέλος έχει εκχωρήσει εξουσίες σε μία υπερεθνική οντότητα, την Ευρωπαϊκή Ένωση, τα σύνορα έκαστου κράτους μέλους πρέπει να λογίζονται ταυτόχρονα και σύνορα της Ευρώπης. Αυτό, φυσικά, απαιτεί ενίσχυση των αμυντικών ικανοτήτων μας και άμεσο συντονισμό για εφαρμογή κοινής αμυντικής πολιτικής, ως μέρους της κοινής εξωτερικής πολιτικής προκειμένου να διασφαλιστεί η διατήρηση της ειρήνης, η πρόληψη των συγκρούσεων και η ενίσχυση της διεθνούς ασφάλειας. Με την επαρκή επένδυση στην κοινή άμυνα και ασφάλεια, η Ευρώπη θα καταφέρει όχι μόνο να περιορίσει την αμυντική της εξάρτηση από το ΝΑΤΟ και της Ηνωμένες Πολιτείες της Αμερικής αλλά να χαράξει ισχυρή αμυντική συνεργασία.

Η Χώρα μας έχει κάθε συμφέρον να ενισχύσει την κοινή ευρωπαϊκή πολιτική για την άμυνα καθώς βρίσκεται σε μία κρίσιμη γεωστρατηγικά θέση.

Ο Ιωάννης Δ. Μπούγας είναι Υφυπουργός Δικαιοσύνης και Βουλευτής Φωκίδας.

Ioannis Bougas

·  Γεννήθηκε στην Άμφισσα την 21η Οκτωβρίου 1964

· Αποφοίτησε με άριστα από το Λύκειο Άμφισσας το 1982 και εισήχθη το ίδιο έτος στη Νομική Σχολή του Πανεπιστημίου Αθηνών.

Previous
Previous

Διαρκής αγώνας για την περαιτέρω ενίσχυση και τον εκσυγχρονισμό των θεσμών

Next
Next

Οι προκλήσεις και οι ευκαιρίες για τις πολιτικές δυνάμεις είναι μεγάλες